Συναγερμός ανά την Ευρώπη έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου Escherichia coli (E. Coli) σε αγγουράκια ισπανικής προελεύσεως. Στη Γερμανία, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 10 ανθρώπων μετά...
την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών, ενώ εκατοντάδες άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Σουηδία, Δανία, Ολλανδία και Βρετανία, σε άτομα που φαίνεται πως είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία.
Σε Αυστρία και Τσεχία, οι αρχές έδωσαν εντολή να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων λαχανικά από την Ισπανία, τα οποία ωστόσο πιστεύεται ότι είναι μόνο μία πηγή της μόλυνσης. Σύμφωνα με Τσέχους αξιωματούχους, μολυσμένα αγγούρια ενδέχεται να εξήχθησαν επίσης σε Ουγγαρία και Λουξεμβούργο.
Το βακτήριο προκαλεί αιμολυτικό - ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ). Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, πρόκειται για «μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες ΑΟΣ που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΑΟΣ προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, όμως «σε αυτήν την επιδημία, το 87% [των προσβληθέντων] είναι ενήλικες», ενώ σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες.
Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του για το θέμα (27 Μαΐου), ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι «από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, δεν προκύπτει διακίνηση των ανωτέρω προϊόντων στην ελληνική αγορά». Τονίζεται ότι ο φορέας, που βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ μάρκετ κ.λπ. για προληπτικούς ελέγχους.
Ψάχνουν να βρουν το... θαυματουργό εμβόλιο
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την επιθεώρηση Nature, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το θάνατο περισσοτέρων ασθενών, Γερμανοί γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επείγουσες κλινικές μελέτες σε πειραματικό φάρμακο με την ονομασία eculizumab, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας, μιας σπάνιας διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά το περιοδικό Forbes, είναι το ακριβότερο φαρμακευτικό σκεύασμα στον κόσμο, καθώς η θεραπεία στοιχίζει 400.000 δολάρια για ένα χρόνο.
Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα στο New England Journal of Medicine, ερευνητές χρησιμοποίησαν με επιτυχία το φάρμακο για να θεραπεύσουν τρεις ασθενείς με ΑΟΣ. Η παρασκευάστρια εταιρία διοχετεύει τώρα δωρεάν το eculizumab σε γερμανικά νοσοκομεία, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει την έγκριση του φαρμάκου για την αντιμετώπιση του ΑΟΣ.
Ο Ράινχαρντ Μπρούνκχορστ, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρίας Νεφρολογίας, ηγείται των κλινικών μελετών και ήδη, σε συνεργασία με την ομάδα του στην Ιατρική Σχολή του Ανοβέρου, προσπαθεί να θεραπεύσει οκτώ ασθενείς. «Δεν θέλουμε να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι», προειδοποιεί, «καθώς έχουμε ελάχιστη εμπειρία με το φάρμακο αυτό και δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί».
- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.