Δεν έχω καταλήξει αν πρόκειται για επικοινωνιακό φιάσκο η συνάντηση αυτή της Παρασκευής ή για μία εσκεμμένη τακτική, έτσι ώστε να φέρει στην επιφάνεια το πραγματικό σενάριο του τι θα συνέβαινε αν πράγματι κάποιος - έστω κι υπό μορφή αστεϊσμού - συζητούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Θα ήταν απολύτως καταστροφικό. Νομίζω ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στις 18 Μαΐου από τον πρωθυπουργό θα περάσουν πιο εύκολα. Αυτό θέλω να πιστεύω ότι είναι και όχι τίποτα άλλο, γιατί πραγματικά θα είμαστε σε μία καταστροφική πορεία. Είμαστε μία χώρα χωρίς παραγωγή, μία χώρα η οποία θα είχε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο θα καταρρεύσει και αντιλαμβάνεστε στην καθημερινότητα του καθενός τι θα σήμαινε η επιστροφή στη δραχμή.
Για το ποια είναι η λύση, ώστε να λειτουργήσει η αγορά :
Και προ της υπογραφής του μνημονίου έχουμε υποδείξει στην κυβέρνηση ποιο είναι το σωστό μείγμα της πολιτικής που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Αντί να έχουμε 10 φορολογικές μεταρρυθμίσεις το τελευταίο 18μηνο, 5 νομοσχέδια και 5 τροποποιήσεις, οι οποίες είναι πάντοτε στη λογική μιας φορομπηχτικής πολιτικής, θεσμοθετούσαμε μία νέα φορολογική πολιτική με χαμηλούς και ανταγωνιστικούς συντελεστές. Αν λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με ένα φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15%, που αρχίζει και γίνεται πολύ πιο ανταγωνιστικός από ό,τι είναι σήμερα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, τα φορολογικά έσοδα επί του ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερα από τα σημερινά... Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί, όταν έχεις χώρες όπως η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ, όπως η Κύπρος, με 10 και 11% αντιστοίχως και έχεις και την Τουρκία η οποία ναι μεν δεν μετέχει της ΕΕ αλλά οποιαδήποτε νέα επένδυση δεν έχει καμία φορολογική επιβάρυνση για τα 5 πρώτα χρόνια, δεν μπορείς με τέτοιους όρους να συζητάς εσύ για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και πολύ περισσότερο δεν μπορείς να κρατήσεις ακόμα και κερδοφόρες ελληνικές επενδύσεις από το να μεταναστεύουν τη φορολογική τους έδρα σε άλλες πιο ανταγωνιστικές αγορές.
Με έρευνα η οποία έγινε μεταξύ του Επιμελητηρίου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου αποδεικνύουμε ότι όσο μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές δεν υπάρχει και το κίνητρο για τη φοροδιαφυγή. Θα πρέπει να πάμε στην πρόληψη και η πρόληψη επιτάσσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η αναθεώρηση της πολιτικής σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν μπορεί να έχουμε ένα συνεχώς μειούμενο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αποκρατικοποιήσεις δεν έχουμε δει προς τη σωστή κατεύθυνση να κινούμεθα και νομίζω ότι αυτό ακριβώς και η στάση του πρωθυπουργού τότε ότι δεν θα εκποιήσουμε σπιθαμή ελληνικής γης είναι που έχει εξοργίσει και την τρόικα. Και φτάνουμε στο σημείο σήμερα να συζητούν για ένα δεύτερο μνημόνιο το οποίο και δεν αντιλαμβάνομαι ποιος ο λόγος. Επειδή κι εγώ είχα αρκεστεί στα λόγια του κ. Παπακωνσταντίνου ότι το 2012 θα βγαίναμε στις αγορές και θα είχαμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αντιλαμβάνεται πλέον θεωρώ και ο ίδιος ότι αυτή η πολιτική η οποία έχει χαραχθεί τον τελευταίο χρόνο οδηγεί σε αδιέξοδο.
Για το πώς μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα :
Συνάμα θα πρέπει να δούμε και τις μεταρρυθμίσεις αυτές τις οποίες μέχρι στιγμής σε επικοινωνιακό επίπεδο έχουμε δει διότι δεν είναι δυνατό να ακούμε από τους αρμόδιους υπουργούς ότι έχουν ανοίξει 150 κλειστά επαγγέλματα, όταν εκκρεμεί σωρεία προεδρικών διαταγμάτων. Δεν μπορεί να κοροϊδεύουμε συνέχεια τους ξένους δανειστές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Και δυστυχώς σε ό,τι αφορά τις βασικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είχαν συμφωνήσει και υπογράψει με τους δανειστές μας, δεν έχει ισχύσει τίποτα σχεδόν, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Είναι σαφές ότι έχει δίκιο (η τρόικα και φωνάζει). Αλλά αυτό το οποίο θα πρέπει να πείσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με ένα κατάλληλο μείγμα, όχι με οριζόντιες περικοπές, όχι με απολύσεις, αλλά με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής το οποίο το έχουμε υποδείξει... Δεν πρέπει να πηγαίνουμε σε ακραίες λύσεις οι οποίες δυστυχώς δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή και ακόμα μεγαλύτερα στην αγορά.
Για την αντιμνημονιακή στάση της ΝΔ :
Δεν θα έλεγα ότι είναι τόσο αντιμνημονιακή με την έννοια ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση σε πληθώρα νομοσχεδίων έχει σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης. Σε αυτά τα οποία θεωρεί ότι οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση έχει στηρίξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.