Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Πιο μολυσμένος ο αέρας του σπιτιού μας από αυτόν της ατμόσφαιρας.Πως θα τον καθαρίσετε.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Έρευνες έδειξαν ότι ο αέρας που είναι μέσα στο σπίτι μας είναι πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό. Και γι' αυτό ευθύνονται...


  οι αναρίθμητες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από ότι υπάρχει μέσα στο σπίτι. Μοκέτες,  χρώματα, έπιπλα και  προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης είναι ρυπογόνα. Λύση όμως υπάρχει αν κανείς έχει θέληση και μεράκι για το χώρο του. Το πιο συνηθισμένο και ευρέως γνωστό είναι να αερίζουμε το σπίτι μας ή το γραφείο μας δέκα λεπτά την ημέρα. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι τα φυτά μπορούν να λειτουργήσουν λυτρωτικά και αυτό γιατί ορισμένα φυτά έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν βιολογικά τον αέρα και να διαλύουν τα περισσότερα από τα μόρια που μας εμποδίζουν να αναπνεύσουμε καλά. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα τις έρευνας που έκανε η ΝΑSΑ .
Δεν είναι όμως ότι πιο εύκολο για να καταλήξουμε πιο φυτό ταιριάζει στο χώρο μας. Έτσι λοιπόν πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα.
Το δάπεδο καλύπτεται από χαλί, μοκέτα ή παρκέ; Από τι είναι φτιαγμένα τα έπιπλά μου; Υπάρχουν παντού αρώματα χώρου και άλλα αποσμητικά σπρέι; Υπάρχουν καπνιστές στην οικογένεια; Πού είναι αποθηκευμένα τα προϊόντα συντήρησης; Πόσες ηλεκτρικές συσκευές υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο;
Ιδού και οι απαντήσεις……………..

ΡΥΠΑΝΣΗ από: Μπογιές, μονωτικά, κόλλες, μάζα ξύλου, μονωτικοί αφροί, ζωγραφισμένα χαρτιά, ρητίνες και υαλοβάμβακας
ΡΥΠΟΙ . Φορμαλδεΰδη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ. Φτέρη, φίκος Μπέντζαμιν, ζέρμπρερα, κισσός, φοίνικας νάνος.


ΡΥΠΑΝΣΗ από: Αρώματα, αρωματικά κεριά, μπογιές, πλαστικές ύλες, απορρυπαντικά.
ΡΥΠΟΙ. Βενζένιο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ. Χρυσάνθεμο, μπαμπού, πόθος.


ΡΥΠΑΝΣΗ από: Καπνός τσιγάρου, θέρμανση, οικιακές συσκευές, κόλλες, μοκέτες, χαλιά, βερνίκια, μελάνια.
ΡΥΠΟΙ. Μονοξείδιο του άνθρακα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ. Δράκαινα, χλωρόφυτο, πόθος.

   

ΡΥΠΑΝΣΗ από: Προϊόντα νοικοκυριού.
ΡΥΠΟΙ. Αμμωνία
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ. Ανθούριο, χαμαίροψις.


ΡΥΠΑΝΣΗ από: Ξηρό καθάρισμα, υφάσματα επίπλων, αφροί, διαλυτικά, μπογιές.
ΡΥΠΟΙ. Τριχλωροαιθυλένιο, ξυλένιο
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ. Αρέκα, δράκαινα, φοίνικας, σπαθίφυλλο.

ΡΥΠΑΝΣΗ από: Υπολογιστές, τηλεοπτικές συσκευές, τηλέφωνα.
ΡΥΠΟΙ. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ. Κάκτοι

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ρύποι του αέρα απορροφώνται από τα φύλλα, τα κλαδιά, τις ρίζες, ακόμη και από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο χώμα, και μετά αποθηκεύονται, μεταμορφώνονται ή απλώς εξαφανίζονται.
Για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα καλό είναι να βάλουμε  ένα φυτό για κάθε 10 τ.μ.
«Όσο περισσότερα φυτά υπάρχουν τόσο πιο υγιεινός θα είναι ο αέρας και τόσο περισσότερο ευεργετική για την υγεία θα είναι η υγρασία που εκπέμπουν», διαβεβαιώνει η Ζενεβιέβ Σοντέ,  διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και συγγραφέας ενός βιβλίου για το θέμα («Les Ρlantes dιpolluantes» των Geneviuve Chaudet και Αriane Βoixiure, εκδ. Rustica).. Αποφύγετε πάντως να δημιουργήσετε ζούγκλα που θα προκαλούσε υπερβολική υγρασία, επισημαίνει.
Καλό είναι πάντως να μην ξεχνάμε να τα φροντίζουμε. Ας τα ποτίζουμε τακτικά, σε δύο δόσεις, με δέκα λεπτά απόσταση η μία από την άλλη, ώστε να μπορεί το χώμα να ξαναφουσκώνει. Κάθε δύο μέρες, ραντίζουμε τα φύλλα με νερό χωρίς άλατα και αφαιρούμε με ένα υγρό σφουγγάρι τη σκόνη που συσσωρεύεται πάνω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.