Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ανήσυχη η εθνική επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου μετά τα επεισόδια.

Με αφορμή τα πρόσφατα αποτρόπαια περιστατικά στην πλατεία του Συντάγματος, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της για τη διαρκή γενίκευση της βίας και επαναλαμβάνει την αυτονόητη καταδίκη βίαιων εκδηλώσεων. Κατά συνέπεια...


αναμένει από την Πολιτεία να προβεί επειγόντως στις αναγκαίες ενέργειες με σκοπό να ανακαλυφθεί και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη κάθε υπαίτιος, όποια ιδιότητα και αν έχει, ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά.

Η ΕΕΔΑ καλεί όλα τα αρμόδια πολιτειακά όργανα να διερευνήσουν και να αποκαλύψουν την ταυτότητα και τις διασυνδέσεις όσων προκάλεσαν βλάβες στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα ατόμων που βρίσκονταν στο χώρο των επεισοδίων και πέριξ αυτού, καθώς και φθορά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, και να διασφαλίσουν την ακώλυτη άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων της συνάθροισης και της έκφρασης, σε κάθε περίπτωση.
Ειδικότερα, η ΕΕΔΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την καθιερωμένη πλέον, αλλά αυτή τη φορά πρωτοφανούς έκτασης, πρακτική της ρίψης χημικών ουσιών εκ μέρους της αστυνομίας, τις πολλαπλές, ολέθριες και μακροχρόνιες συνέπειες των οποίων στη δημόσια υγεία επισημαίνουν αρμόδιοι επιστήμονες. Η ΕΕΔΑ καλεί τις αρμόδιες αρχές να απαγορεύσουν αμέσως και απόλυτα τη χρήση τέτοιων ουσιών, υπό το φως ιδίως της μη τήρησης αναλογικότητας μέσων και σκοπών, της μη στάθμισης προσδοκώμενου οφέλους και κόστους, της πλημμελούς μέριμνας για τις συνέπειες σε πολίτες αμέτοχους σε πιθανά επεισόδια ή και ξένους προς την ίδια τη συγκέντρωση. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως η κατάργηση αυτή αποτελεί παλαιότερη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργείου.
Η ΕΕΔΑ χαιρετίζει επίσης την άμεση εισαγγελική παρέμβαση σχετικά με τα προαναφερόμενα περιστατικά και καλεί όποιον έχει οποιαδήποτε στοιχεία γι’ αυτά να τα υποβάλει αμέσως στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ώστε η έρευνα να προχωρήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και να μη ξαναγίνουμε μάρτυρες πράξεων που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας. Επιφυλάσσεται, τέλος, η ΕΕΔΑ για αναλυτικότερη τοποθέτηση επί του φαινομένου της βίας κατά τη διάρκεια δημόσιων συγκεντρώσεων.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα νομοθεσίας και πολιτικών που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Έχει συσταθεί με τον νόμο 2667/1998 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000. Σε αυτήν εκπροσωπούνται τριάντα ένας φορείς (ανεξάρτητες αρχές, πανεπιστημιακές σχολές νομικών και πολιτικών επιστημών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα και Υπουργεία), οι οποίοι εκλέγουν το προεδρείο της ΕΕΔΑ. Πρόεδρος της ΕΕΔΑ είναι ο κ. Κωστής Α. Παπαϊωάννου, που εκπροσωπεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.