Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Η "ΣΕΧΤΑ" η απαγωγή και η φυγή στο Λονδίνο

Ο πολύς Λαυρεντιάδης τον περασμένο χειμώνα διέκοψε κάθε τουλάχιστον εμφανή επιχειρηματικό δεσμό με την Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί πως φοβάται τη "ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ" αλλά και απαγωγή τύπου Παναγόπουλου για τα παιδιά του...
 
 
Έτσι μετακόμισε και εμφανίζεται να διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο.

Μετά την επίσημη απεμπλοκή του στο τέλος του 2010 απο την Alapis, τη Νεοχημική και τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), ο επιχειρηματίας θόλωσε περισσότερο τα νερά μειώνοντας το ποσοστό του στην Proton Bank από 31,3% σε 20% και αποχωρώντας από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Οι τελευταίες του επιχειρηματικές κινήσεις έχουν απασχολήσει έντονα την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα και επιδέχονται πολλών ερμηνειών, καθώς ο ίδιος σε αντίθεση με το παρελθόν τηρεί σιγή ιχθύος και αποφεύγει να δώσει ένα στίγμα των προθέσεών του.

Η αποχώρηση του κ. Λαυρεντιάδη από τις επιχειρήσεις του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 όταν περιόρισε τη συμμετοχή του στην Alapis στο 6,11% από το 21,32%, και πώλησε το 100% που κατείχε στη Νεοχημική και τη ΒΦΛ.


Ωστόσο, το γεγονός ότι πώλησε την Alapis στο κ. Μάριο Αλ Τζεμπούρι, συνέταιρό του στη Lamda Partners _το επενδυτικό fund που έχει στήσει από το 2008 στο Λονδίνο_ και το 100% της ΒΦΛ στον φίλο του κ. Γ. Κυριακίδη δημιούργησε ερωτηματικά στο κατά πόσο η απεμπλοκή του από την Ελλάδα και τις εταιρείες αυτές είναι πραγματική ή φαινομενική. Μόνο το 100% της Νεοχημικής πωλήθηκε σε εταιρεία με την οποία _σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα_ ο επιχειρηματίας δεν έχει σχέση. Πρόκειται για το βρετανικό fund της Consilia που ειδικεύεται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.

Περίεργη ήταν και η εξέλιξη με την Proton Bank. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας τη θέση του κ. Λαυρεντιάδη ως μη εκτελεστικού προέδρου πήρε ο κ. Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντ, μέχρι πρότινος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο κ. Ρούντολφ Εντουαρτ Ολντερμαν, στέλεχος της ABN Αmro στην Ελλάδα. Ο κ. Αντ. Αθανάσογλου παραμένει στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου και στο management της τράπεζας.

Και αν η τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Proton του στενού φίλου του και κουμπάρου του κ. Σπέκχαρντ έχει μια λογική εξήγηση, η επιλογή του να πωλήσει το 11,3% της τράπεζας σε πολλά φιλικά του πρόσωπα όπου κανένας δεν θα έχει πάνω από το 1%, δεν μπορεί εύκολα να αποκωδικοποιηθεί.

Η τοποθέτηση του κ. Σπέκχαρντ στη θέση του προέδρου της Proton έχει καθαρά σημειολογικό χαρακτήρα υποστηρίζουν κάποιοι που γνωρίζουν πράγματα και πρόσωπα. «Θέλει να στείλει το μήνυμα στους "εχθρούς" του ότι είμαι το ίδιο δυνατός όπως εσείς» αναφέρουν.

Οταν αποχώρησε από τις Alapis, Νεοχημική και ΒΦΛ στενοί του συνεργάτες ανέφεραν πως ο κ. Λαυρεντιάδης θα επικεντρωθεί στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αφού ο εκτός από την Proton Bank στην Ελλάδα, είχε υπό τον έλεγχό του την επενδυτική τράπεζα Lamda Private Βank στο Λιχτεστάιν, εταιρεία asset management στην Ελβετία, ενώ έστηνε και παρεμφερή εταιρεία στη Γερμανία.

Τελικά φαίνεται ότι ούτε την Proton επιθυμεί να «τρέξει» και γενικότερα επιδιώκει να μην υπάρχει αναφορά του ονόματός τους στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα. Ο κ. Λαυρεντιάδης, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, όταν στις αρχές του 2010 γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρέθηκε αντιμέτωπος με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

«Δέχθηκε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και οι προσπάθειές του για εξεύρεση κεφαλαίων κίνησης για την Alapis,μιας φαρμακευτικής εταιρείας που λόγω της φύσης των εργασιών τη εισπράτει οφειλές με καθυστέρηση ετών έπεσαν στο κενό» αναφέρουν και προσθέτουν ότι «για αυτό υποχρεώθηκε μέσα σε μια ημέρα να πωλήσει οκτώ θυγατρικές της Alapis εισπράτοντας 144 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας»,
«Δεν δάνειζαν μια εταιρεία με τζίρο 1 δισ. και ebitda 200 εκατ ευρώ» τονίζουν οι ίδιοι και σημειώνουν ότι «ο νέος μετοχός της Alapis κ. Τζεμπούρι θα κληθεί να επαναδιαπραγματευτεί τα δάνεια της εταιρείας. To μεγαλύτερο εξ αυτών, ύψους 647 εκατ ευρώ λήγει το 2013».

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η δανειακή έκθεση των μέχρι πρότινος εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ τη στιγμή που οι εξασφαλίσεις που διαθέτουν οι τράπεζες δεν ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Σε προσωπικό επίπεδο η περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη αποτιμάται σε δεκάδες (εκατοντάδες κατ΄άλλους) εκατομμύρια ευρώ τα οποία πλέον θα διαχειρίζεται από το Λονδίνο. ?

Ομολογιακό δάνειο απο την Proton

H Proton Bank σύντομα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης για να ενισχύσει την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων της. Το ύψος του δανείου θα ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στη γενικότερη πρακτική των ελληνικών τραπεζών να ενισχύονται είτε με αυξήσεις κεφαλαίων είτε με υβριδικές εκδόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από την Proton να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το τέλος του 2010 βρήκε την Proton Bank με 32 καταστήματα και με αρκετά καλή σχέση δανείων προς καταθέσεις (κοντά στο 105). Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στο 9μηνο του 2010 η τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,16 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι είχε ζημιογόνο αποτέλεσμα από το εμπορικό της χαρτοφυλάκιο.

πηγη: crimesonair

(το παραπάνω ρεπορτάζ αποτελεί απλώς άλλη μία επιβεβαίωση για το planet-greece. Διαβάστε ΕΔΩ τι γράφαμε πριν από 2 εβδομάδες!!!)

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.