Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Έκτακτα μέτρα στην Ιταλία – Ευρωομόλογο ζητά η Βρετανία

Έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο ιταλός πρωθυπουργός. Όπως δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι η κυβέρνηση πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας τα οποία περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ των...


κρατικών δαπανών, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ανέφερε ότι το κυβερνητικό διάταγμα για τα μέτρα λιτότητας προβλέπει την συρρίκνωση του αριθμού των διοικητικών περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάργηση επαρχιακών και δημοτικών αρχών και συμβουλίων και την ιδιωτικοποίηση τοπικών υπηρεσιών.

Ευρωομόλογο ζητά η Βρετανία

Η Βρετανία για πρώτη φορά ζήτησε την έκδοση ευρωομολόγου και κάλεσε την ευρωζώνη να παραμένει ενωμένη και ισχυρή.

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της «αυτονόητης» αναγκαιότητας πλήρους οικονομικής ενσωμάτωσης, ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης καθώς και της άμεσης δημιουργίας ευρωομόλογου και της παροχής «εγγυήσεων» προς τις χώρες που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα.

Handelsblatt: Ευρω-ομόλογο ή ευρω-κατάρρευση

Την έκδοση ευρω-ομολόγων ή την κατάρρευση της ζώνης του ευρώ διαβλέπει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στο κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα της.

Η Handelsblatt τονίζει ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε μία νέα πραγματικότητα, όπου οι αγορές δεν ποντάρουν πλέον στην πτώχευση της Ελλάδας, αλλά έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη Γαλλία και μαζί της το κέντρο της Ευρώπης». Όπως αναφέρει το άρθρο: «Μέρκελ και Σαρκοζί θέλουν να εντυπωσιάσουν τους κερδοσκόπους με μία νέα Σύνοδο Κορυφής. Όμως οι αγορές δεν «ηρεμούν» πλέον με τα πακέτα στήριξης και διάσωσης των οικονομικών. Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μίας δύσκολης επιλογής: Ευρω-ομόλογο ή Ευρω-κατάρρευση».

Μάλιστα, σχολιάζει πως «οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν γίνει τα θύματα των αγορών. Η δραματική κορύφωση της κρίσης χρέους έφερε στο φως μία σειρά από θέματα, τα οποία θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Οι πολιτικοί πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο με τις αγορές».

Γερμανία: Πλήρης απαγόρευση του short selling

η Γερμανία τάχθηκε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της λεγόμενης πρακτικής των ‘ανοικτών πωλήσεων’ (short selling) σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δεσμευόμαστε σε μια πλήρη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων στην Ευρώπη», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, «το μόνο μέτρο που μπορεί να εμποδίσει με αποφασιστικό τρόπο την καταστρεπτική κερδοσκοπία».

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο επέβαλαν απαγόρευση της πρακτικής των ανοικτών πωλήσεων στα χρηματιστήριά τους, καθώς και σε όλες τις χρηματαγορές.

Η κερδοσκοπική αυτή πρακτική έχει στόχο τη μείωση της αξίας μετοχών ή ομολόγων. Σε αυτή έχει αποδοθεί η ραγδαία πτώση των αξιών και η επιδείνωση της αστάθειας στις χρηματαγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.