Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στον Εβρο

Σχεδόν 40 χιλιόμετρα μέτωπο έχει η φωτιά! Παρανάλωμα έχουν γίνει πάνω από 47.000 στρέμματα στο νότιο τμήμα του Έβρου, από τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τετάρτης το καταστροφικό της έργο...



Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήδη από την Πέμπτη, ενώ έχει ζητηθεί και διεθνής συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη και στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών έχει σπεύσει και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, δήμων και του δασαρχείου.

Αργά το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.
Στην αστυνομία κρατείται εν τω μεταξύ ένας 49χρονος αγρότης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GMES/SAFER για την ταχεία χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.

Το χαρτογραφικό υλικό και τα δορυφορικά δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα αποσταλούν άμεσα σε όλους στους αρμόδιους εμπλεκομένους φορείς Πυροσβεστικό Σώμα Πολιτική Προστασία Έβρου, Διεύθυνση Δασών Έβρου κλπ), με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προς υποβοήθηση του έργου τους.

Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη στην αντιμετώπιση της καταστροφής και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δεδομένου ότι με τη χαρτογράφηση και τη διάθεση δορυφορικών δεδομένων, θα δοθεί η δυνατότητα της ακριβούς αποτύπωσης της έκτασης της καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.