Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μετά τα πανηγύρια έρχονται απολύσεις!


Νομίζετε ότι η νέα τράπεζα δε θα έχει συνέπειες για τους εργαζόμενους; Διαβάστε, λοιπόν, στο planet-greece όλα όσα δε σας λένε οι υπόλοιποι για την EFG - ALPHA...





Ας δούμε κατ' αρχήν τα στοιχεία των δύο τραπεζών:


ΑLPHA BANK 
Eνεργητικό: 64 δισ.ευρώ
Xορηγήσεις: 48,4 δισ.ευρώ
Kαταθέσεις: 37,6 δισ.ευρώ
Δίκτυο στην Ελλάδα: 417 καταστήματα
Εργαζόμενοι: 7.890 άτομα
N.A. Eυρωπη (Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρια, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ)
Χορηγήσεις : 10,6 δισ.ευρώ
Καταθέσεις : 6,5 δισ.ευρώ
Δίκτυο : 559 Καταστήματα
Εργαζόμενοι : 6.739 άτομα
------------------------
EUROBANK
Ενεργητικό: 83,2 δισ.ευρώ
Χορηγήσεις : 57,4 δισ.ευρώ
Καταθέσεις : 43,9 δισ.ευρώ
Δίκτυο στην Ελλάδα: 493 καταστήματα
Εργαζόμενοι: 9.540 άτομα
"Νέα Ευρώπη"
(Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Τουρκία, Ουκρανία, Πολωνία)
Χορηγήσεις: 15,3 δισ.ευρώ
Καταθέσεις: 11,8 δισ.ευρώ
Δίκτυο: 1.112 καταστήματα
Εργαζόμενοι: 13.175


Συνοψίζοντας το μέγεθος των δύο τραπεζών προκύπτει ότι η νέα τράπεζα Alpha- Eurobank διαθέτει 144,5 δις ευρώ ενεργητικό έναντι 117 δις ευρώ της Εθνικής.
Επίσης θα διαθέτει 98 δις δάνεια 78 δις καταθέσεις και 10,2 δις ευρώ κεφάλαια.

Το νέο σχήμα θα διαθέτει 9,15% core tier 1 και 12,85% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Επίσης το νέο σχήμα θα διαθέτει 13,3 δις ομόλογα, η εξάρτηση από την ΕΚΤ φθάνει τα 33 δις ευρώ ενώ το NPLs δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται στο 9,27%.

Η νέα τράπεζα Alpha bank και Eurobank θα διαθέτει 34,8 χιλιάδες εργαζομένους και 2.576 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Ελλάδα τα καταστήματα ανέρχονται στα 1078.

Οι αριθμοί ουσιαστικά τι μας δείχνουν ότι όντως δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια αλλά η νέα τράπεζα θα χρειαστεί να επιλύσει 4 βασικά προβλήματα

1)Κεφάλαια
2)ρευστότητα
3)καταστήματα και προσωπικό και
4)συνέργιες.

Όσον αφορά τα ακραία σενάρια προσομοίωσης με βάση τα stress tests προκύπτουν ζημίες 2,8 και 3,4 δις ευρώ συνολικά για τις δύο τράπεζες στα αποτελέσματα άρα και στα κεφάλαια τους.

Τα ακραία σενάρια βεβαίως είναι υπό την αίρεση ότι το haircut και η  Blackrock θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημαντικές κεφαλαιακές ζημίες.

Σε απλά... ελληνικά. Για να επιβιώσει το νέο τραπεζικό σχήμα, σύμφωνα με μετροπαθείς εκτιμήσεις της αγοράς θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον το 10-15% των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και να γίνει μείωση προσωπικού περίπου κατά 20%! Ήτοι σχεδόν 4.000 άνεργοι! Και αναρωτιώμαστε, εκτός από τον τραπεζικό τομέα, η κοινωνία τι όφελος θα έχει;

Είδατε, λοιπόν, πού ότι λάμπει δεν είναι... χρυσός; Και δυστυχώς, για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η θεωρία που θέλει τους ανθρώπους να υποφέρουν όταν οι αριθμοί ευημερούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.