Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Οι περιοχές με τα περισσότερα αυθαίρετα στην Αττική [ΠΙΝΑΚΑΣ]


Ξέρετε πού βρίσκονται τα περισσότερα αυθαίρετα στην Αττική; Δέκα περιοχές είναι. Δείτε τη λίστα και αναλυτικά πόσα αυθαίρετα υπάρχουν σε κάθε περιοχή....




όπως τη δημοσίευσε η "Καθημερινή".


Θύματα της αυθαίρετης δόμησης πέφτουν οι εκτάσεις με χαμηλότερη δασική βλάστηση στην Αττική. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση του WWF, που αποδεικνύει ότι οι καταπατήσεις δημόσιας δασικής γης είναι συχνότερες στις ταχέως αναπτυσσόμενες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με «πρωταθλητές» την Κερατέα, τη Ραφήνα, τις Αχαρνές και το Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

Παράλληλα, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα, οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις εξαπέλυσαν επίθεση στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει αλλαγή της δασικής νομοθεσίας «από το παράθυρο».


Η έκθεση του WWF πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας και αφορούσε την καταγραφή των αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχουν εκδοθεί από τη διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής (δασαρχεία Πάρνηθας, Καπανδριτίου, Πεντέλης και Λαυρίου).

Σύμφωνα με την έκθεση (σημεία της οποίας παρουσίασε προχθές η Κυριακάτικη «Κ»), την εικοσαετία 19912011 έχουν εκδοθεί μόλις 1.050 αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων από τα τέσσερα δασαρχεία, αριθμός που ουδόλως αντιπροσωπεύει την πραγματική κατάσταση. Οσον αφορά τη χωρική κατανομή των αυθαιρέτων, τα περισσότερα βρίσκονται στους (Καποδιστριακούς) δήμους Κερατέας και Ραφήνας (60 περιπτώσεις έκαστος), Αχαρνών (40), Μαρκόπουλου Μεσογαίας (39) και Λαυρεωτικής (36 αποφάσεις).

Χαρακτηριστικό του πόσο απέχει από την πραγματικότητα η καταγραφή των δασαρχείων είναι το γεγονός ότι στον Δήμο Αγίου Στεφάνου έχει καταγραφεί μόλις ένα (!) αυθαίρετο σε δάσος. Στην έκθεσή του το WWF συνέκρινε τα αποτελέσματα της καταγραφής με παλαιότερη μελέτη, για την αλλαγή στις καλύψεις γης στην Αττική το 1987-2007. «Οι μεγαλύτερες αλλαγές καλύψεων γης -όχι απαραίτητα παράνομες-συμπίπτουν σε σημαντικό βαθμό με τις περιοχές που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό κατεδάφισης αυθαιρέτων», σημειώνεται στην έκθεση.

«Οι δασικές εκτάσεις (χαμηλή βλάστηση) απορροφούν μεγαλύτερες πιέσεις σε κάποια σημεία ενδιάμεσων περιοχών (παραλιακό μέτωπο, Υμηττός), αν και περισσότερο πιέζονται ως ενδιάμεσοι κρίκοι στη διαδικασία αποψίλωσης των δασών και σταδιακής αλλαγής της χρήσης τους». Παράλληλα, οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας (WWF, Greenpeace, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mοm) εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους τη διαφωνία τους για το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα.

«Η κυβέρνηση, με μεγάλη ευθύνη του ίδιου του υπουργού ΠΕΚΑ, επιδιώκει τη νομιμοποίηση καταπατήσεων και αυθαιρεσιών εις βάρος του φυσικού μας πλούτου και την επιδείνωση σημαντικών περιβαλλοντικών κεκτημένων, όπως η δασική νομοθεσία. Αν ο πραγματικός στόχος ήταν η είσπραξη από τα αυθαίρετα και η χάραξη «κόκκινης γραμμής», τότε το ΥΠΕΚΑ θα προχωρούσε σε αυστηρή και άμεση επιβολή προστίμων στους αυθαιρετούχους, σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού που εδώ και δεκαετίες χωλαίνει αδικαιολόγητα, δίνοντας κίνητρο για παρανομίες», αναφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.