Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Ο Mister Υποβάθμιση, μας εξηγεί το γιατί...



Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά τρεις βαθμίδες, δηλαδή από Β σε τρία C, με το αιτιολογικό ότι...
 υπάρχει 50% πιθανότητα χρεωκοπίας της χώρας μέσα στον επόμενο χρόνο, λόγω του τεράστιου χρέους της. Σε αποκλειστική του συνέντευξη προς την Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, ο κύριος αναλυτής για θέματα Ελλάδας στην Standard and Poor’s και επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης χωρών του οίκου, Μάρκο Μέρσνικ, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να λάβει αυτή την απόφαση. «Γνώμη» και όχι «επενδυτική συμβουλή» ή «πίεση», χαρακτηρίζει ο κ. Μέρσνικ την έκθεση της Standard and Poor’s για την Ελλάδα.

«Οι αγορές, οι οικονομικοί ή πολιτικοί παράγοντες μπορούν να αξιολογήσουν με το δικό τους τρόπο αυτή την άποψη», επεσήμανε ο αναλυτής. «Αυτό που εμείς προσφέρουμε είναι απλά μια άποψη για τις πιθανότητες πλήρους και έγκαιρης αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας».

Η δουλειά της Standard and Poor’s είναι να αξιολογεί την πιθανότητα πτώχευσης ή την πιθανότητα έγκαιρης αποπληρωμής χρέους, στα πλαίσια της διαδικασίας που εφαρμόζει για τον καθορισμό του πιστοληπτικού ρίσκου, επεσήμανε ο κ. Μέρσνικ. Πρόκειται για «γνώμη» του οίκου αξιολόγησης και όχι για «επενδυτική συμβουλή», ξεκαθάρισε ο αναλυτής της Standard and Poor’s, και αυτό γιατί οι επενδύσεις θα πρέπει να βασίζονται και σε άλλους παράγοντες, και όχι μόνο στην πιθανότητα πτώχευσης ή την πιθανότητα έγκαιρης αποπληρωμής χρέους.

Το θέμα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας δεν είναι καινούργιο, κατά τον κ. Μέρσνικ. Δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας απ’ τα μέσα της περασμένης δεκαετίας ακόμη, είχαν οδηγήσει την Standard and Poor’s να δώσει χαμηλότερους βαθμούς στην Ελλάδα. Άλλα όπως λέει ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης τότε οι αγορές δεν είχαν καθόλου επηρεαστεί.

«Ακόμη και πριν την τρέχουσα κρίση» τονίζει ο αναλυτής της Standard and Poor’s «είχαμε προβεί σε υποβάθμιση της Ελλάδας το 2006, το 2008 και το 2009, οπότε επιταχύνθηκε και έγινε ποιο αισθητή η τάση υποβάθμισης. Παρά τις εντυπώσεις, δεν είναι αλήθεια ότι οι υποβαθμίσεις πραγματοποιούνται μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό που διαφέρει είναι η αντίληψη της αγοράς για τις υποβαθμίσεις. Όταν η Standard and Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας το 2006, οι αγορές δεν αντέδρασαν καθόλου. Αλλά μετά την διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και τα ανακριβή στοιχεία που χορηγήθηκαν από τις Ελληνικές αρχές για το ύψος του ελλείμματος της Ελλάδας, οι αγορές αντέδρασαν εντελώς διαφορετικά».

Οι προδιαγραφές δανεισμού της Ελλάδας από τις διεθνείς χρηματαγορές την περασμένη δεκαετία ισοδυναμούσαν με αξιολόγηση 3Α, αλλά η πραγματική βαθμολογία που η Standard and Poor’s έδινε στην Ελληνική οικονομία εκείνη την εποχή ήταν σημαντικά χαμηλότερη, ξεκαθαρίζει ο κ. Μέρσνικ.

«Υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ της αξιολόγησης που υπονοούσαν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες της αγοράς και της αξιολόγησης της Standard and Poor’s», δηλώνει ο Μέρσνικ. «Όμως κάποια στιγμή στη διάρκεια της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης οι αγορές αποφάσισαν ότι η Ελλάδα δεν διέθετε πλέον πιστοληπτική αξιοπιστία και από πέρυσι την άνοιξη άρχισαν να διαθέτουν μόνο βραχυπρόθεσμα δάνεια προς την Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς το κενό χρηματοδότησης καλύπτεται τώρα από τους επίσημους πιστωτές της χώρας».

Ο κ. Μέρσνικ θέτει πρωταρχική σπουδαιότητα στην δρομολόγηση μέτρων από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την μείωση του διευρυνόμενου ελλείμματος και την έγκριση προγράμματος δημοσιονομικών συγχωνεύσεων και περικοπών. Αν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, επισημαίνει ο αναλυτής της Standard and Poor’s, θα καλυφθούν τα κενά χρηματοδότησης που εμφανίστηκαν τους τελευταίους 5 μήνες. Παράλληλα όμως, ο κ. Μέρσνικ αναφέρθηκε και στο ρόλο των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, για την μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χώρας και την βελτίωση των δεικτών αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.

«Παρακολουθούμε» δλωνει «το αν οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα συμφωνήσουν στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελληνικής οικονομίας υπό συνθήκες που δεν θα οδηγήσουν σε πτώχευση σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια. Δηλαδή χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους και χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης».

Απ’ αυτούς τους δύο παράγοντες, δηλαδή τα μέτρα που θα πάρει η Ελληνική κυβέρνηση συμμορφούμενη με τις δεσμεύσεις της, σε συνάρτηση με τις συνθήκες δανεισμού που θα εφαρμόσει η Ευρωζώνη, θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο βελτίωσης του δείκτη αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ή η σταθεροποίηση της στα σημερινά χαμηλά επίπεδα πιστοληπτικής ικανότητας, ξεκαθαρίζει ο αναλυτής της Standard and Poor’s.

ΠΗΓΗ: VOA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.