Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Δεν ρολάρει το rollover


Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (rollover), από το...


 εύρος της οποίας θα εξαρτηθουν ο βαθμός επιτυχίας του σχεδίου διάσωσης και δανειακές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ασαφείς παραμένουν μέχρι στιγμής και οι όροι ανταλλαγής, για τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε επιστολή προς 60(!) ομολόγους του, ζητώντας τους να ενημερώσουν σχετικά τραπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς των χωρών τους.


Η 12σέλιδη επιστολή που αναφέρεται στις τεχνικές λεπτομέρειες για την ανταλλαγή 81 διαφορετικών ομόλογων του ελληνικού Δημοσίου, που λήγουν από τις 20 Αυγούστου 2011 έως και τις 13 Ιουλίου 2020.

Ως προς το ποσοστό συμμετοχής στο rollover, ενθαρρυντικότερες είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που ηγείται του προγράμματος ανταλλαγής. Το IIF ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου τα δύο τρίτα (60%-70%) των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας έχουν δηλώσει πως θα ανταλλάξουν τα ελληνικά χρεόγραφα που κατέχουν.

Αντίθετα, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα υπολόγιζαν χθες ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία πρόκειται να ανταλλαγούν ομόλογα που αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού ποσού εκείνων που λήγουν μέχρι το 2020.

Στην Αθήνα εκτιμούν πάντως ότι η συμμετοχή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες, εάν ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζεται και από τραπεζικούς παράγοντες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής είναι μέχρι στιγμής σχετικά μικρό, λόγω του ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετακύλιση λήξεων ομολόγων 135 δισ. ευρώ, που μπορεί να επιτευχθεί με συμμετοχή 90%. Προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου, επιδιώκει να ανταλλαγούν ομολόγα που λήγουν και μετά το 2020, μέχρι το 2024. Ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών-μελών από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα των εγγυήσεων, θα οδηγήσει πιθανότατα σε χαμηλότερο ποσοστό ανταλλαγής .

πηγή:sofokleusin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.