Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ελλάδα κι Ισραήλ έρχονται ακόμη πιο κοντά με κοινό εχθρό την Τουρκία




"Υπάρχει ένας κοινός εχθρός που ακούει στο όνομα Τουρκία. Έχουμε περισσότερα να ενώσουν απ' ότι να μας χωρίσουν". Αυτή είναι περίπου η φράση που επικρατεί στις διπλωματικές σχέσεις που διέπουν πλέον την Ελλάδα και το Ισραήλ, οι οποίες έρχονται ολοένα και πιο κοντά. Η ριζική μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι γεγονός. Η τήρηση στάσης ουδετερότητας στο...




Παλαιστινιακό, όπως αυτή διαμορφώθηκε με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση του "Στόλου Ελπίδας" με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και την απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια της χώρας μας, ήταν μόνο η αρχή.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, εξέφραση την  βούληση της Ελλάδας για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Όπως τόνισε ο κος Μπεγλίτης:  «κοινή είναι η διαπίστωση από τις συναντήσεις ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα». Επισήμανε μάλιστα πως την ανάπτυξη αυτή δεν τη βλέπουν ως μια συγκυριακή προοπτική αλλά ως στρατηγική επιλογή. Σημείωσε ακόμη ότι «είναι στρατηγική επιλογή και για την ελληνική κυβέρνηση». Αρα, γίνεται αντιληπτό ότι και οι δυο χώρες έχουν την πολιτική βούληση να διαμορφώσουν μια σταθερή στρατηγική σχέση σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως συγκεκριμένα στον τομέα της ’μυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας. Συμπλήρωσε πως οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν «εκτενώς στις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες στην ΑΟΖ που θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου».

Αντικείμενο συζήτησης ήταν και το Παλαιστινιακό, εν όψει της προσφυγής της Παλαιστινιακής αρχής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Σε αυτό θέλω να πω την Εθνική θέση αρχής: Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και βεβαίως διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών που πρέπει να γίνουν. Ένα Παλαιστινιακό κράτος που μπορεί να συνυπάρχει και να συμβιώνει δίπλα δίπλα με το κράτος του Ισραήλ, του οποίου βεβαίως πρέπει να σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια του. Θέλουμε ένα Ισραήλ ασφαλές» πρόσθεσε.

Ο κ. Μπεγλίτης καταλήγοντας ζήτησε «την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Παλαιστινιακής αρχής και της Κυβέρνησης του Ισραήλ».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.