Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κύπρου, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί από την Αίγυπτο, στα νότια και τον Λίβανο, στα ανατολικά.  Η Κυπριακή κυβέρνηση, προτείνει έναρξη διερευνητικών γεωτρήσεων σε 11 περιοχές και έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την χορήγηση σχετικών δικαιωμάτων και αδειών εξόρυξης στη περιοχή.  Όλες οι σχετικές άδειες θα χορηγηθούν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή...


σε συνέντευξη της προς τον ανταποκριτή της ΦτΑ στη Λευκωσία, Νέιθαν Μόρλυ, ανέφερε ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από πολυεθνικές εταιρείες γι’ αυτό που προσφέρει η Κυπριακή κυβέρνηση.
Αλλά οι εντάσεις στη περιοχή θα μπορούσαν να κλιμακωθούν αν η κυβέρνηση της Κύπρου προχωρήσει με τα σχέδια της για γεωτρήσεις.  Οι Τουρκο-κύπριοι έχουν έντονα αντιταχθεί στην απόφαση της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι τα κοιτάσματα που βρέθηκαν ανήκουν και στις δύο κοινότητες.  Επίσης η Άγκυρα εντείνει την προσπάθεια της για τερματισμό της διαδικασίας με διάβημα στον γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν και με προειδοποιήσεις ότι θα ενισχύσει τις θαλάσσιες περιπολίες της στην ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθεί η συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου προς τον ανταποκριτή της ΦτΑ.
Ε: Πως σκοπεύει να αντιδράσει η Λευκωσία στις Τουρκικές αυτές προειδοποιήσεις.
Μ: «Πρώτ’ απ’ όλα θα ήθελα να ακούσω από τους Τούρκους αξιωματούχους τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν. Σκοπεύουν να επιτεθούν στον εξοπλισμό της εταιρείας Noble Energy; Τις γεωτρήσεις δεν τις κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε συμβόλαιο με αμερικανική εταιρεία την Noble Energy η οποία θα κάνει τις γεωτρήσεις για λογαριασμό μας».
Ε: Θα υπάρξει προστασία για τα πλοία της εταιρείας Noble. Έχετε μιλήσει με τους εταίρους σας στις ΗΠΑ για το θέμα;
Μ: «Εξαρτάται από την αμερικανική εταιρεία να μιλήσει με την κυβέρνηση της.  Απ’ ότι καταλαβαίνω από δηλώσεις αξιωματούχων της εταιρείας Noble, βρίσκονται σε επικοινωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα της προστασίας των συμφερόντων μιας αμερικανικής εταιρείας στο εξωτερικό.  Όσον αφορά εμάς, το έχουμε πει απ’ την αρχή και έχουμε την πλήρη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ότι η Κύπρος είναι αυτεξούσια χώρα(ανεξάρτητα απ’ το αν αυτό αρέσει ή όχι στην Τουρκία ή αν αυτό γίνεται αποδεκτό ή όχι απ’ τη Τουρκία).  Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ και σαν αυτεξούσια χώρα έχουμε συνάψει διεθνείς και διμερείς συμφωνίες και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε επικυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει, και έχουμε συνάψει τις απαιτούμενες συμφωνίες με όλες τις γειτονικές μας χώρες: την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Έχουμε λοιπόν αποφασίσει να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, έχοντας συνάψει συμφωνία με αμερικανική εταιρεία και προχωρούμε προς την υλοποίηση του σχεδίου μας».
Ε: Είσαστε στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα όπου συναντηθήκατε με μέλη της κυβέρνησης, η οποία τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της με τη Τουρκία. Η Ισραηλινή κυβέρνηση σας ενθάρρυνε όσον αφορά την απόφαση σας να εκμεταλλευτείτε οικονομικούς πόρους;
Μ: «Υπάρχει πλήρης σεβασμός και απ’ τις δύο κυβερνήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης χώρας.  Είμαστε δύο ανεξάρτητες χώρες με κυριαρχικά δικαιώματα στις ξεχωριστές μας ΑΟΖ.  Όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κώδικας συμπεριφοράς όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις,  όπως προβλέπεται απ’ τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και της ΕΕ. Η Τουρκία είναι και αυτή κομμάτι της διεθνούς κοινότητας και γνωρίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Γι’ αυτό περιμένουμε από μια χώρα σαν τη Τουρκία, που θέλει να έχει ρόλο στις περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις, να διαμορφώνει την πολιτική της με βάση τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και έχει εκφράσει επιθυμία για ένταξη στην ΕΕ. Θέλω εδώ να εκφράσω την ευχή και την προσδοκία μου ότι η Τουρκία θα δει τελικά ποια είναι τα πραγματικά της συμφέροντα στην Ευρώπη και θα συμπεριφερθεί σαν μια πραγματική Ευρωπαϊκή χώρα».
Ε: Πολλοί έχουν εκπλαγεί από την φρασεολογία που χρησιμοποιεί τελευταία η Άγκυρα. Εσάς σας εκπλήσσει;
Μ: «Καθόλου, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι έχουμε τραυματικές εμπειρίες από την Τουρκία.  Έχουμε ακούσει τέτοια λόγια πολλές φορές.  Να σας υπενθυμίσω ότι το Νοέμβριο του 2008 όταν Νορβηγικό πλοίο διεξήγε έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παρενοχλήθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Για το επεισόδιο αυτό είχαμε τότε διαμαρτυρηθεί στα ΗΕ και την ΕΕ.  Εδώ πρέπει να πω ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρη: επαναβεβαιώνεται το δικαίωμα όλων των χωρών-μελών να δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της ΑΟΖ και το δικαίωμα να πραγματοποιούν έρευνες προς εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.  Αυτή είναι η θέση της ΕΕ. Αυτή είναι και η θέση των ΗΠΑ, που έχουν επαναβεβαιώσει το εν λόγω δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου κατά την επίσκεψη του Φίλιπ Γκόρντον τον περασμένο Ιανουάριο και πρόσφατα από το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό».

πηγή:voanews.com