Την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα εξέφρασαν μεγάλοι Κινέζοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δήλωσαν έτοιμοι να εξαγοράσουν τα πάντα. Από το αεροδρόμιο και τον ΟΤΕ μέχρι την Cosmote αλλά και...
την δημιουργία εργοστασίου φωτοβολταϊκών!
Όπως δημοσιεύουν τα "ΝΕΑ", οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και η σύναψη έξι εμπορικών συμφωνιών συνολικής αξίας 550 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην ατζέντα των συναντήσεων πολυμελούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών από την Κίνα με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι συναντήσεις των Κινέζων που επισκέπτονται την Ελλάδα αύριο και θα παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη, εντάσσονται στο πλαίσιο της προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ οι συμφωνίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και κυρίως στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα του μεταξιού.
Μάλιστα, οι συμφωνίες θα υπογραφούν τη Δευτέρα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο της κινεζικής Βουλής Τζία Κινγκλίν. Ο κινέζος αξιωματούχος είναι τέταρτος στην ιεραρχία της κυβέρνησης της χώρας του και επισκέπτεται την Αθήνα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εμπορίου Ζονγκ Σαν και υψηλόβαθμους εκπροσώπους περίπου 35 μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων από τους χώρους των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζικών υπηρεσιών, των αυτοκινήτων, των σιδηροδρόμων, της τσιμεντοβιομηχανίας, του real estate, της ζυθοποιίας, του γυαλιού, της ένδυσης, των μηχανημάτων και των ηλεκτρονικών προϊόντων, της ενέργειας.
Ανάμεσά τους βρίσκονται κορυφαία στελέχη της Cosco: ο γενικός διευθυντής Σαν Ζαμπό, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ξου Μιντζί και ο πρόεδρος της Cosco Ευρώπης Φου Χαϊχάο. Μάλιστα, ο Τζία Κινγκλίν θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΣΕΠ, θυγατρικής της Cosco στην Αθήνα, η οποία διαχειρίζεται την επένδυση του κινεζικού κολοσσού στο λιμάνι του Πειραιά.
Η μεγαλύτερη από τις έξι συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο πλευρών, αφορά την εξαγωγή μαρμάρων προς την Κίνα και είναι αξίας 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αφορά την ελληνική εταιρεία Μάρμαρα Αγίας Μαρίνας και την κινεζική Xibang Building Stone Development.
Μικρότερης εμβέλειας είναι οι λοιπές πέντε συμφωνίες. Οι τρεις από αυτές αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και πρόκειται για συνεργασίες μεταξύ της κινεζικής Huawei Technologies και τριών ελληνικών εταιρειών: της Forthnet, αξίας 4 εκατ. ευρώ, της CosmΟΤΕ, αξίας 3 εκατ. ευρώ, και του ΟΤΕ, αξίας 5 εκατ. ευρώ. Στον χώρο της πράσινης ενέργειας η συμφωνία μεταξύ της κινεζικής Sky Solar και της ελληνικής Μοσόγειος αφορά συστήματα φωτοβολταϊκών, αξίας 33 εκατ. ευρώ, ενώ στον χώρο του κρασιού η συμφωνία μεταξύ της Οινοποιητικής Τσελεπός και της κινεζικής Zhejiang International Trade Group Wenzhou ανέρχεται σε 84.372 ευρώ.
Επίσης, τη Δευτέρα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε συγκεκριμένους τομείς, η οποία αποτελεί συνέχεια της συνάντησης του κινέζου υφυπουργού με τον κ. Χρυσοχοΐδη τον Ιούλιο στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι των κινεζικών εταιρειών - μεταξύ των οποίων, ο αντιπρόεδρος της Huawei Technologies Τζι Πινγκ, ο επικεφαλής της Shanghai General Motors Corporation Γιν Κιν, ο πρόεδρος της Zhonghaiyuan Biological Technology Λιν Κιουγούν, ο πρόεδρος της Qingzhou Tanboer Fashion Γουάνγκ Γονγκπίνγκ - αναμένεται να διερευνήσουν επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην χώρα μας. Αλλωστε, αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων. Μάλιστα, την Τρίτη οι εκπρόσωποι των κινεζικών επιχειρήσεων θα έχουν συναντήσεις με έλληνες επιχειρηματίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.