Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

"Αργά ή γρήγορα, θα χρεωκοπήσετε..."


«Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». Αυτό το γνωμικό θυμίζουν οι δηλώσεις στελεχών των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ελλάδα, με βάση τις οποίες η χώρα θεωρείται βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει - όχι όμως λόγω...
του επικείμενου μεγαλύτερου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, αλλά ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Ιουλίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών.



Σε ερώτηση της «Kαθημερινής της Κυριακής» για τις επιπτώσεις ενός νέου «κουρέματος» για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών, τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch Ratings παραπέμπουν στις τελευταίες τους εκθέσεις για την Ελλάδα, αμέσως μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, με τις οποίες προανήγγειλαν την υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία «μερικής χρεοκοπίας», καθώς θα προχωρούσε η συμφωνία.

Η Moody’s αρνείται να τοποθετηθεί επί του παρόντος. Ωστόσο, μιλώντας σε συνέδριο στην Κύπρο, ο διευθύνων σύμβουλος της Moody’s Analytics, Στίβεν Κόχραν, τόνισε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων», εκτιμώντας ότι ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να φτάσει το 60%. Ο ίδιος τοποθέτησε χρονικά την ελληνική χρεοκοπία στο επόμενο έτος, όταν η Ελλάδα θα είναι σε ισχυρότερη θέση και θα μπορεί να επιβιώσει. Ο κ. Κόχραν κάλεσε την ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά, ενώ εκτίμησε ότι «είναι κρίσιμο» να αυξηθεί στα 2 τρισ. ευρώ η ισχύς του EFSF, ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Φιτζπάτρικ του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings παραπέμπει στην ανάλυση του οίκου της 22ας Ιουλίου, με την οποία εξηγούσε γιατί θεωρεί ότι η συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και προειδοποιούσε για υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Restricted Default. Οπως τονίζει στην «Κ», «από τον Ιούλιο ήδη ο οίκος είχε εξηγήσει γιατί θεωρεί αυτού του τύπου την ανταλλαγή ομολόγων υποχρεωτική».

Ο επικεφαλής κρατικού χρέους της Fitch Ratings Ντέιβιντ Ρίλεϊ επίσης δεν έχει αμφιβολία: «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», είπε την Παρασκευή στους διαδρόμους συνεδρίου στις Βρυξέλλες. Οπως πρόσθεσε, όμως, αυτό θα είναι καλό για την πιστοληπτική αξιολόγηση των υπόλοιπων αδύναμων χωρών, καθώς «η επίλυση της Ελλάδας ως τμήμα μιας λύσης της κρίσης, η οποία περιλαμβάνει χρήματα για τις τράπεζες, είναι θετική για τη Γαλλία». Στην ανάλυσή της, η Fitch υποθέτει ότι η ΕΚΤ και το EFSF θα δράσουν ως ύστατος δανειστής. Οπως εξηγεί ο κ. Ρίλεϊ στην «Κ», «η ΕΚΤ έχει ήδη δράσει ως ύστατος δανειστής, υπό την έννοια ότι έχει παρέμβει στη δευτερογενή αγορά για την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ έχει συμφωνήσει ότι το EFSF επίσης μπορεί να αγοράσει ομόλογα απευθείας στη δευτερογενή αγορά. Το ζήτημα είναι το μέγεθος και η φύση αυτών των παρεμβάσεων».

Καθώς η προσοχή των αγορών έχει μεταφερθεί σε οικονομίες όπως η ιταλική, ακόμη και η γαλλική, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης εστιάζουν την προσοχή τους στις λοιπές αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες και προειδοποίησε με υποβάθμιση τη Γαλλία. Επιπλέον, ο οίκος Standard & Poor’s προειδοποίησε πέντε χώρες της Ευρωζώνης, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης κατά μία ή δύο βαθμίδες αν η Ευρωζώνη υποχωρήσει σε ύφεση.

Απαντώντας στην «επίθεση» των οίκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα σχέδια που προβλέπουν να απαγορευθεί η κάλυψη χωρών που βρίσκονται ή διαπραγματεύονται πρόγραμμα στήριξης από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με το επιχείρημα ότι οι αλλαγές στη βαθμολογία τους αυξάνουν τη μεταβλητότητα και θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.