Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Από τρεις ιδιωτικές εταιρείες η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική


Σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες ανατέθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική, με την εντολή να αρχίσει άμεσα από ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία χώρους. Συμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, τα απορριμματοφόρα θα ξεκινήσουν το έργο της αποκομιδής από...



τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.
Τη σχετική απόφαση έλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, σε εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και της σημερινής υγειονομικής διατάξεως επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.
Η επείγουσα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας επιβάλλει την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους των αστικών κέντρων και το άνοιγμα των ΧΥΤΑ. Τίθεται άμεσα σε ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η υγειονομική διάταξη προβλέπει την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Παράλληλα τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, καλούνται να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
«Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί, συνθέτει μια υγειονομική βόμβα, συγκροτεί μια κατάσταση υγειονομικής κρίσης, δεν θέλω να λέω ποιες είναι οι ενδεχόμενες ασθένειες γιατί θα με πουν κινδυνολόγο», δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ραδιο 9 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. 

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «από την ώρα που θα δημοσιευθεί η υγειονομική διάταξη επιλαμβάνονται τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν αυτά δεν μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, οι υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι δεν είναι «απλώς υποστηρικτής αλλά οπαδός των κοινωνικών αντιδράσεων και των κοινωνικών συγκρούσεων ακόμη» καιπως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει έμμεσα όπλα εναντίον τους. «Αλλά ως υπουργός Υγείας», πρόσθεσε, «έχοντας ευθύνη για μια συγκεκριμένη κατάσταση αντιδρώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντέδρασα και στην κατάληψη στο κτίριο Υπατία το χειμώνα που εκεί ήταν μετανάστες».
 
Ηλ. Μόσιαλος: Οι καταλήψεις συνεπάγονται περικοπή αποδοχών

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλων συνδικάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε σήμερα ότι καταλήψεις δημοσίων κτηρίων θεωρούνται απεργίες οι οποίες είναι προφανώς παράνομες και καταχρηστικές.
Οπως είπε, «συνεπάγεται αντίστοιχη περικοπή αποδοχών για όλες τις καταλήψεις από την έναρξή τους».
 
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Δεν θα τους περάσει

Πάντως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ-μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη εμφανίζεται ανυποχώρητη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα τους περάσει».
Κάνοντας λόγο για «τελεσίγραφο» και «απειλές» υποστηρίζει ότι «ουδέποτε υπήρξε πολιτική βούληση για ουσιαστικό διάλογο και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενη στην τοπική αυτοδιοίκηση από τα επώδυνα οικονομικά μέτρα».
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι αποκαλύφθηκε ότι «η κυβέρνηση μεθοδεύει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης στερεών αποβλήτων».

πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.