Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Φ. Κουβέλης: Να σταματήσει η Ελλάδα να είναι τόπος υποδοχής μεταναστών


Συνέντευξη προς το blog "en patrais" παραχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Φώτης Κουβέλης. Εκτός από ειδήσεις που έβγαλε η συνέντευξη αυτή (και είναι αρκετές) είναι η πρώτη φορά που αρχηγός πολιτικού κόμματος δίνει συνέντευξη σε ελληνικό blog! Διαβάστε όλη τη συνέντευξη....





Η συνέντευξη δόθηκε στο διαχειριστή του www.enpatrais.blogspot.com Κωνσταντίνο Γρ Μαρκέτο φοιτητή Φυσικοθεραπείας στο ΑΤΕΙ Πατρών.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε


ΕΡ: Κύριε Κουβέλη πώς κρίνετε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Τι αντιπροτείνετε;

Η Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης έχει αποτύχει

- Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει. Το πιστοποιούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες, το επιβεβαιώνει η κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας. Η αντιμετώπιση της κρίσιμης όσο και επικίνδυνης οικονομικής κατάστασης της χώρας πρέπει να γίνει σε δυο επίπεδα. Το ένα αφορά στην ανάγκη ύπαρξης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, με ουσιαστική οικονομική διακυβέρνηση, η οποία θα αποκρούει τις επιθέσεις των ποικιλώνυμων οίκων αξιολόγησης και των αδηφάγων αγορών. Επιμένω στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου και στη μεταφορά μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ταυτόχρονα η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, στηριγμένο σε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με σύμπραξη του ΕΣΠΑ, το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα. Στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με περιορισμό των εμμέσων φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν τα λαϊκά στρώματα και να μπορέσουν να ζήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα κλείνουν με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι αυτονόητο ότι τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις αυτές τροφοδοτούν την ανεργία. Πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να παταχθεί η φοροδιαφυγή, φοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή. Να σταματήσει η κυβερνητική πολιτική να αντισταθμίζει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων με την απαράδεκτη περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί, με το δεδομένο ότι η ανεργία καλπάζει και το ένα τρίτο περίπου της κοινωνίας ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας.


ΕΡ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα σας έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και μάλιστα ότι όποτε γίνουν εκλογές θα μπει στη Βουλή. Επίσης ο ίδιος ο αείμνηστος Λ. Κύρκος είχε δηλώσει δημοσίως τη στήριξή του στο πολιτικό σας εγχείρημα. Τι διαφορετικό πρεσβεύετε από τα ήδη δύο υπάρχοντα κοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα και ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ;


- Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή και μάλιστα ενισχυμένη. Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν τη Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό άνω του 3%, την εκτίμησή μας στηρίζει η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το κόμμα μας, που συνεχώς ενισχύεται. Η Δημοκρατική Αριστερά ιδρύθηκε πριν από περίπου δεκαοχτώ μήνες. Μέσα σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει συνεχή και υπεύθυνη την πολιτική της παρουσία και παρέμβαση. Έχει καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κυρίως, πορεύεται, όπως πιστεύουμε, με σταθερότητα στις θέσεις μιας αριστεράς που αναδεικνύει τον ευρωπαϊσμό, τον μεταρρυθμισμό και την πολιτική οικολογία. Δεν περιορίζεται στο να καταγγέλλει. Ταυτόχρονα, αγωνιστικά καταθέτει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.


ΕΡ: Πώς κρίνετε την κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής; Τι προτείνετε για την ΑΟΖ;


- Θα σας έλεγα ότι είμαι σχετικά ανήσυχος από τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει αποφασιστική στάση απέναντι σε κάθε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ οφείλουν να εντείνουν αποφασιστικά τις πιέσεις τους ώστε να εγκαταλείψει η Τουρκία την αδιαλλαξία και την ένταση και να υιοθετήσει εποικοδομητική στάση στις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη. Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και πρέπει να προετοιμάζεται για το χρόνο και τη συγκυρία που η ίδια θα κρίνει κατάλληλη. Για την ανακήρυξη της ΑΟΖ πρέπει να αξιοποιηθούν οι Διεθνείς Θεσμοί και το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς ολιγωρία και ταλαντεύσεις.


ΕΡ: Τι προτείνετε για το μεταναστευτικό; Μιας και είναι πρόβλημα που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την περιοχή μας, την Πάτρα για περισσότερο από μία δεκαετία


"Να σταματήσει η Ελλάδα να είναι τόπος υποδοχής μεταναστών"

- Το μεταναστευτικό είναι ένα υπαρκτό και σημαντικό ζήτημα. Σε ό, τι αφορά την ΕΕ είναι τεράστιο το έλλειμμα ολοκληρωμένης και σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής έχει οδηγήσει στη δημιουργία πράγματι μιας αντιμεταναστευτικής κοινωνικής αντίδρασης. Αυτή η κοινωνική αντίδραση θα μεγαλώνει και θα τροφοδοτεί ρατσισμό και ξενοφοβία. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα ενσωματώνει στην κοινωνική πραγματικότητα τους ξένους πολίτες και θα ορίζει το πλαίσιο αντοχής της παρουσίας ξένων πολιτών στη χώρα. Αυτό επιβάλλει πανευρωπαϊκού χαρακτήρα ρύθμιση με πρώτη διεκδίκηση την αλλαγή της συνθήκης «Δουβλίνο 2», έτσι ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ο υποχρεωτικός τόπος υποδοχής και παραμονής των μεταναστών. Εάν δεν υπάρξουν οι ρυθμίσεις αυτές, το φαινόμενο θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Και στην Πάτρα, όμως, παρατηρείται μια γενικότερη σιωπή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η μετακίνηση του μεγαλύτερου όγκου των μεταναστών στις νότιες συνοικίες, λόγω της λειτουργίας του νέου λιμένα της Πάτρας και η συνεπακόλουθη απομάκρυνση των μεταναστών από το κέντρο της πόλης, «έκρυψε» το χρονίζον πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και κανείς πλέον δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω ότι οι κατά καιρούς «επιχειρήσεις σκούπας», η παντελής απουσία δομών διαχείρισης, έχει απλώς μεταφέρει το πρόβλημα των συγκεντρωμένων μεταναστών στην ήδη υποβαθμισμένη από πλήθος προβλημάτων νότια πλευρά της πόλης.


ΕΡ: Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι προτίθεται να μειώσει και άλλο τα έξοδα του κράτους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου αναφέρουν ότι τα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα αυξάνονται. Συμφωνείτε με την άποψη του υπουργού; Και αν όχι με ποιο άλλο μέτρο θα μπορούσαμε να αντισταθμίσουμε την πρόθεση του κ Λοβέρδου;


- Ο αναγκαίος εξορθολογισμός του συστήματος υγείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημάνει την αποδυνάμωση των υποδομών υγείας και βεβαίως της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αντίθετα, εκείνο που επιβάλλεται είναι ο έλεγχος των δαπανών που συνιστούν τη «μαύρη τρύπα» κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, με στοιχεία αδιαφάνειας και διαφθοράς.


ΕΡ: Ποια η άποψή σας για το νέο πολυνομοσχέδιο της Παιδείας; Ποιες αλλαγές προτείνετε;


- Η ΔΗΜΑΡ, συνεπής στις απόψεις της για την ανάγκη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα θεσμικά όργανα διαλόγου γύρω από το νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο διάλογο αυτό προσήλθαμε με τις δικές μας θέσεις και επεξεργασίες, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία αλλά και στην ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, που θα κληθεί να εφαρμόσει τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ επιχειρεί να διορθώσει κάποιες από τις χρόνιες παθογένειες, αποκλίνει σημαντικά από το πρότυπο του δημόσιου πανεπιστημίου. Για τους λόγους αυτούς καταψηφίσαμε το νομοσχέδιο στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως δεν θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στην ακαδημαϊκή ζωή.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να τονίσω ότι η εφαρμογή του νόμου θα κριθεί στην πράξη, με ανοιχτά πανεπιστήμια και με τη δημοκρατική συμμετοχή όλων των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που θα δραστηριοποιηθούν για να αποτρέψουν τις αρνητικές συνέπειες του.


ΕΡ:  Αν γίνουν εκλογές και δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με την εμπειρία σας ως Υπουργός στην κυβέρνηση Τζανετάκη, βλέπετε να ωφελεί η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας; Και αν ναι θα προτιμούσατε να συμμετάσχετε σε συγκυβέρνηση όλων των κομμάτων ή κάποιου άλλου συνασπισμού;


- Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στην επόμενη βουλή οποτεδήποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Από θέση ευθύνης για τη χώρα και την κοινωνία και πάντα με γνώμονα τις προγραμματικές της θέσεις, ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Σήμερα προϋποθέσεις συνεργασίας ή συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικό σχήμα δεν υπάρχουν.

ΕΡ: Τέλος αναφορικά με την Πάτρα το τελευταίο μεγάλο έργο, η «Ολυμπία οδός», έχει «παγώσει». Τι βλέπετε; Θα ξαναρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή της; Μπορείτε να προτείνετε κάποιο νέο αναπτυξιακό έργο για την Πάτρα;


Η Κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού διαλύει τα εργοτάξιά της

- Όπως αποκαλύψαμε πρόσφατα, η κοινοπραξία διαλύει τα εργοτάξιά της. Και μόλις χθές, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε σε επιτροπή της Βουλής, ότι ομαλή χρηματοδότηση για την συνέχιση των εργασιών στα μεγάλα έργα - μεταξύ αυτών και η Ολυμπία Οδός - δεν θα υπάρξει πριν το καλοκαίρι του 2012. Η εξέλιξη για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα είναι τραγική, αφού για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια θα είναι -οδικά και σιδηροδρομικά - εντελώς αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με όλες τις συνέπειες για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική.Η Δημοκρατική Αριστερά επανειλημμένα έχει αναδείξει την αναγκαιότητα για την χωρίς καθυστέρηση εκτέλεση του έργου της «Ολυμπίας Οδού». Συστηματικά και επίμονα με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή, έχουμε επισημάνει την προτεραιότητα του έργου και τη σπουδαιότητά του, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά συνολικότερα για τις οφειλόμενες αναπτυξιακές επιδιώξεις της χώρας. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι οι εργασίες εκτέλεσής του θα ξεκινήσουν μετά το τέλος του έτους 2012 και τούτο με την επισήμανση ότι θα πρέπει να διατεθούν χρήματα από το κονδύλι των δημοσίων δαπανών, το οποίο πρέπει να αναπροσανατολίσει τους στόχους του.

πηγή: enpatrais

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.