Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Η αβάσταχτη γελοιότητα μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια εξαρτημένη Ελλάδα...


Θετική υπό όρους είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών της «λίστας» των οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής επί του θέματος, κρίθηκε ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης του καταλόγου των οφειλετών αποτελεί... μία συνταγματικώς ανεκτή επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία δεν εξέρχεται των ορίων της προσφορότητας και της αναγκαιότητας.

Συνεπώς, εκτιμά η Αρχή, δεν έρχεται σε αντίθεση προς κανόνες υπέρτερης τυπικής ισχύος που κατοχυρώνουν το δικαίωμα του ατόμου στην προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, εφόσον τηρούνται οι εξής όροι:



-Η δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά οφειλές από φόρους, δασμούς και λοιπά βάρη, για τα οποία οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται να συνεισφέρουν, χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με της δυνάμεις τους.



-Θα πρέπει να υπάρχει οριστικοποίηση της φορολογικής ενοχής η οποία επέρχεται είτε (α) με την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατά της πράξης καταλογισμού φόρου, είτε (β) με την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής.



-Θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη έγκαιρη έγγραφη ενημέρωση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου οφειλέτη για τη σκοπούμενη δημοσιοποίηση, από το υπουργείο Οικονομικών – ΓΓΠΣ. Επίσης, θα πρέπει να του έχει χορηγηθεί προθεσμία τουλάχιστον 15 ημερών, προκειμένου είτε να προβεί στην τακτοποίηση της οφειλής του, είτε να προβάλει τις αντιρρήσεις του.



-Θα πρέπει να ταυτοποιείται «προσηκόντως και επαρκώς» ο εκάστοτε οφειλέτης, με τη δημοσιοποίηση επωνύμου, ονόματος, ΑΦΜ και ονόματος πατέρα, αποκλειομένης της χρήσης οποιουδήποτε άλλου προσδιοριστικού της ταυτότητάς του στοιχείου.



-Δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται ονόματα οφειλετών χρεών που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, κατά την έννοια του νέου άρθρου 82Α του ΚΕΕ, όπως αυτό προβλέπεται στον Νόμο 3943/2011. Η διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης είναι ενδεδειγμένη.



-Δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται στοιχεία ανηλίκων οφειλετών, καθόσον η πρόβλεψη δημοσιοποίησής τους κρίνεται παντελώς απρόσφορη, εφόσον τη διαχείριση της περιουσίας έχουν οι γονείς ή άλλα πρόσωπα.



- Δεν πρέπει να γίνεται δημοσιοποίηση των στοιχείων αποβιωσάντων οφειλετών, καθόσον ενδέχεται μετά τον θάνατο του κληρονομουμένου οφειλέτη το χρέος του να έχει διαιρεθεί κατά τρόπο ώστε στον καθέναν από τους κληρονόμους να αναλογεί χρέος μικρότερο των 150.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.