Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Οι 100 κολασμένες μέρες της νέας κυβέρνησης


Σε έναν αγώνα δρόμου μπαίνει από σήμερα η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς καλείται να δώσει νέα και επιτυχημένα διαπιστευτήρια στις αγορές και στους πιστωτές της χώρας, ενώ παράλληλα πρόκειται να αναδείξει το μεγάλο πολιτικό στοίχημα που κρύβει η Οικονομία...


Μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και υπό το βάρος της κρίσης στην Ιταλία, που αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη, αλλά και του βεβαρημένου παρελθόντος της χώρας μας, η νέα κυβέρνηση καλείται να διασφαλίσει τους όρους της ίδιας της ύπαρξής της. Δηλαδή την καταβολή της 6ης δόσης, την υπογραφή του νέου Μνημονίου για τα 130 δισ. ευρώ, τη συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και την κατάθεση του προϋπολογισμού.


Η πραγματική πρόκληση για την νέα κυβέρνηση είναι το κατά πόσο θα αναδείξει το νέο που κομίζει η προσπάθεια αυτή. Αν επιτύχει στο έργο της, θα έχει θέσει για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια μια νέα πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία, καθώς θα αποδειχθεί ότι νέες δυνάμεις -μη προερχόμενες από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα- μπορούν να δώσουν λύσεις και να εκφράσουν μακροπρόθεσμα την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, που, όπως πολλοί εκτιμούν, θα απαιτήσει το σύνολο της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Το μεγάλο στοίχημα θα είναι αν θα υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις και μετά τις προσεχείς εκλογές, αν θα υπάρχουν αρκετές συσπειρώσεις ώστε να δώσουν ανανέωση ή αν θα επανακάμψει αλώβητος ο δικομματισμός την επαύριο των εκλογών.

Προηγείται, ωστόσο, η επιτυχία των στόχων που έχουν συμφωνηθεί, με το δεδομένο ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τρία πολιτικά κόμματα και άρα αποτελεί ζητούμενο κατά πόσο θα υποστηριχθεί στην προσπάθεια αυτή.

Προτεραιότητα αποτελεί η καταβολής της 6ης δόσης, ιδιαίτερα αφού τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται τις επόμενες εβδομάδες και ο Δεκέμβριος έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού, εκτός των άλλων, υπάρχουν και ομόλογα που λήγουν και πρέπει να αποπληρωθούν. Ο πρώτος όρος που έθεταν οι πιστωτές μας, αυτός της πολιτικής συναίνεσης, έχει επιτευχθεί με τη νέα κυβέρνηση και απομένει πλέον η παροχή γραπτών διαβεβαιώσεων για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Το νέο Μνημόνιο

Δεύτερο σημαντικό μέτωπο είναι η κατάρτιση του νέου Μνημονίου, το οποίο θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι δεν επιδέχεται διαφοροποιήσεις, αφού οριστικοποιήθηκε με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο τέλος Οκτωβρίου, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο συνοδευτικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των στόχων του Μνημονίου.

Οι πιστωτές μας επικαλούμενοι την απώλεια εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα λόγω του δημοψηφίσματος, για την καταβολή της 6ης δόσης, ενδεχομένως να απαιτήσουν από τη Βουλή ένα πρόγραμμα, όπου θα προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περικοπές και οι πηγές νέων φορολογικών εσόδων.

Τρίτη προτεραιότητα είναι το PSI, καθώς μέσα στον Δεκέμβριο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει με τις τράπεζες το μοντέλο υλοποίησης των πρόσφατων αποφάσεων για "κούρεμα" ελληνικών ομολόγων, ύψους 206 δισ. ευρώ κατά 50%.

Ομως το PSI με τις ξένες τράπεζες γίνεται σε εξαιρετικά χειρότερο περιβάλλον απ' ό,τι αποφασίστηκε, λόγω της κρίσης στην Ιταλία.

Εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαίτερα επίπονες, με αβέβαιο αποτέλεσμα ως προς το εύρος της συμμετοχής από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, το μείζον θέμα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πώς θα εφαρμόσει το PSI έναντι των ελληνικών τραπεζών.

Οπως έχει προκύψει, άλλωστε, ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντιδράσει αρνητικά στη διαδικασία συμμετοχής τους στη ρύθμιση, καθώς οι Ελληνες τραπεζίτες φοβούνται την κρατικοποίηση και την απώλεια της διοίκησης, η οποία θα ακολουθήσει την αλλαγή των συσχετισμών στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ειδικά αυτή την περίοδο οι φόβοι επιτείνονται λόγω και της ταυτόχρονης αξιολόγησης του δανειακού χαρτοφυλακίου της BlackRock, που θεωρείται ότι θα φέρει στην επιφάνεια και άλλες επισφάλειες, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η πρόσθετη επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και πέρα από το PSI.

Λεπτοί χειρισμοί

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η λύση του προβλήματος απαιτεί σολομώντεια προσέγγιση και λεπτούς χειρισμούς, που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν και την επιτυχία της κυβέρνησης, γιατί ουσιαστικά θα είναι και η τελευταία πράξη της πριν από τις εκλογές.

Εάν η κυβέρνηση παραμείνει μόνο στο επίπεδο αντιμετώπισης της δανειακής σύμβασης και του PSI, δεν θα έχει λειτουργήσει ενισχυτικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, με έμφαση πλέον στις ιδιωτικοποιήσεις. Τέλος, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2012.

Παράλληλα, θα πρέπει να περιφρουρηθεί η όσο το δυνατόν πιο πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011.

Ηδη, πάντως, η Κομισιόν φαίνεται πως αποδέχεται διαφαινόμενη απόκλιση του ελλείμματος από το προσδοκώμενο -μετά την τελευταία αναθεώρηση- από 8,5% στο 8,9% του ΑΕΠ, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι αποκλίσεις θα καλυφθούν το επόμενο έτος. Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να αποδεικνύεται με τον νέο προϋπολογισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο προϋπολογισμός δεν επιδέχεται μεγάλες παρεμβάσεις.

Η όποια προσαρμογή που αναμένεται να απαιτηθεί λόγω της απόκλισης από τους στόχους, φυσιολογικά θα συμψηφιστεί με τα οφέλη από το PSI και από τη μείωση των δαπανών για τόκους.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ θεωρεί τυπική τη διαδικασία του προϋπολογισμού για το 2012, θεωρώντας ότι πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις για το PSI.

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.