Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

36 μεγαλοεπιχειρηματίες με το ένα πόδι στον Κορυδαλλό


Επειτα από δεκαετίες ασυλίας, τον δρόµο για τον... «Κορυδαλλό» παίρνουν και οι επώνυµοι φοροφυγάδες. Με εντολή της κυβέρνησης και κατόπιν προτροπής από την τρόικα, βρίσκεται σε εξέλιξη µεγάλη επιχείρηση αποκάλυψης και σύλληψης από το Σ∆ΟΕ και την Οικονοµική Αστυνοµία µεγάλων οφειλετών του ∆ηµοσίου, γνωστών επιχειρηµατιών και celebrities που απασχολούν εδώ και χρόνια τις φορολογικές αρχές αλλά ποτέ κανείς δεν τους είχε «ακουµπήσει»...


Μετά το πρώτο κύµα συλλήψεων που έχει ταράξει τους οικονοµικούς «κύκλους», έχει προετοιµαστεί και θα εκδηλωθεί τις επόµενες ηµέρες το δεύτερο µεγάλο κύµα εντοπισµού και σύλληψης µε σκοπό να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο 36 επιχειρηµατίες.

Τις επόµενες ηµέρες ξεκινά έλεγχος στις offshore εταιρείες της Χαλκιδικής, της Κύµης Ευβοίας αλλά και της περιοχής Κρανιδίου που χαρακτηρίζεται από το Σ∆ΟΕ ως το «Λιχτενστάιν της Ελλάδας».

Μετά το πρώτο κύµα συλλήψεων που έχει ταράξει τους οικονοµικούς «κύκλους», έχει προετοιµαστεί και θα εκδηλωθεί τις επόµενες ηµέρες το δεύτερο µεγάλο κύµα εντοπισµού και σύλληψης µε σκοπό να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο 36 επιχειρηµατίες. Παράλληλα ξεκινά έλεγχος στις offshore εταιρείες της Χαλκιδικής, της Κύµης Ευβοίας αλλά και της περιοχής Κρανιδίου που χαρακτηρίζεται από το Σ∆ΟΕ ως το «Λιχτενστάιν της Ελλάδας».

«Το Βήµα» έχει στη διάθεσή του τέσσερις καταλόγους:

1) Τον κατάλογο των 36 επιχειρηµατιών που οφείλουν στο ∆ηµόσιο 13,6 εκατ. ευρώ και οι οποίοι θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο.

2) Τον κατάλογο µε τις 14 offshore της Χαλκιδικής µε οφειλόµενους φόρους στο ∆ηµόσιο συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ από µη πληρωµή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κτλ.

3) Τον κατάλογο µε τις 24 offshore της Κύµης Ευβοίας όπου σε συνέργεια µε τη ∆ΟΥ Κύµης γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για οφειλόµενους φόρους και φορολογικές παραβάσεις.

4) Τον κατάλογο µε τις 178 offshore του Κρανιδίου Αργολίδας οι οποίες θα ελεγχθούν διεξοδικά όχι µόνο από την Εφορία αλλα και από το Σ∆ΟΕ και την Οικονοµική Αστυνοµία.

Πώς φθάσαµε όµως στο σηµείο να συλλαµβάνονται ξαφνικά ο ένας µετά τον άλλον επιχειρηµατίες που φέρεται να χρωστούν στο ∆ηµόσιο σηµαντικά ποσά ΦΠΑ, παρακρατούµενων φόρων κτλ.; Την εξήγηση δίνει ο διευθυντής Σχεδιασµού και Προγραµµατισµού Ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ∆ΟΕ κ. Ν. Λέκκας: «Με τον νόµο 3943/2011 ορίστηκε τον περασµένο Μάρτιο οικονοµικός εισαγγελέας στο Σ∆ΟΕ ο κ. Γρ. Πεπόνης. Με τον ίδιο νόµο θεσπίστηκε ότι όποιος δεν έχει υποβάλει δήλωση για ΦΠΑ και οφείλει συνολικά από τη συγκεκριµένη φορολογία ποσά άνω των 75.000

ευρώ ή χρωστά φόρο εισοδήµατος ύψους άνω των 150.000 ευρώ διώκεται ποινικά και εφαρµόζεται αυτόφωρη διαδικασία».

Ο νόµος ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε τον προηγούµενο µήνα, όταν δόθηκε η εντολή να προχωρήσουν όλες οι µηνυτήριες αναφορές από τους κατά τόπους εισαγγελείς, ενώ ως τον περασµένο Μάρτιο δεν υπήρχε η διαδικασία του Αυτόφωρου για τα συγκεκριµένα φορολογικά αδικήµατα. Από το αρχείο των µηνυτήριων αναφορών του Σ∆ΟΕ Αττικής και των λοιπών περιφερειακών διευθύνσεων συντάχθηκε κατάσταση στην οποία ήταν καταγεγραµµένες 36 επιχειρήσεις µε οφειλές ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ. Οι αναφορές αυτές παραδόθηκαν στον οικονοµικό εισαγγελέα για να προγραµµατιστούν ενέργειες Αυτοφώρου. Μέχρι στιγµής έχουν ενεργοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας, αλλά προτού καταλήξουν οι εµπλεκόµενοι επιχειρηµατίες στη φυλακή κατέβαλαν τον ΦΠΑ που χρωστούσαν ή ρύθµισαν την οφειλή τους για να «γλιτώσουν».

Για παράδειγµα, στο Αστρος Κυνουρίας επιχείρηση που χρωστούσε 511.000 ευρώ σε ΦΠΑ πλήρωσε το 1/5 της οφειλής και το υπόλοιπο θα το εξοφλήσει σε τέσσερις µηνιαίες δόσεις. Στη Θεσσαλονίκη γνωστός επιχειρηµατίας κατέβαλε 227.000 ευρώ ΦΠΑ, ενώ η γνωστή επιχειρηµατίας που συνελήφθη πρόσφατα για συνολικές οφειλές ΦΠΑ 600.000 ευρώ κατέβαλε µε απόφαση εισαγγελέα 50.000 ευρώ ως εγγύηση και η ίδια «υποσχέθηκε» ότι θα πωλήσει ένα ακίνητό της προκειµένου να εξοφλήσει τον ΦΠΑ και να µην µπει φυλακή. Η δίκη όµως για το συγκεκριµένο πρόσωπο θα γίνει κανονικά.


«Μπουκέτο» επωνύµων στη λίστα µε τις... χειροπέδες
Ποιοι και γιατί οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη - Η άνοδος και η πτώση επιφανών της οικονομικής ζωής
Σαν βόµβα έπεσε στους επιχειρηµατικούς κύκλους η σύλληψη και η παραποµπή στο Αυτόφωρο του Γιώργου Πετζετάκι, της γνωστής οικογενείας βιοµηχάνων που διέπρεψαν στην οικονοµική ζωή τις προηγούµενες δεκαετίες. Γιος του αµοργιανού χηµικού µηχανικού Αριστόβουλου Πετζετάκι, που ήταν ο ιδρυτής της Α. Γ. Πετζετάκις ΑΕ, ο κ. Πετζετάκις γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι απόφοιτος του Boston College στις ΗΠΑ µε πτυχίο στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου στα Χρηµατοοικονοµικά από τη London School of Economics στο Ηνωµένο Βασίλειο. Μεταξύ άλλων, είναι αντιπρόεδρος στο Ελληνικό - Λατινοαµερικανικό Επιµελητήριο και έχει διατελέσει µέλος του Γενικού Συµβουλίου του ΣΕΒ.

Τα τελευταία χρόνια η εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο εταιρεία παρουσίασε έντονα προβλήµατα ρευστότητας. Το καλοκαίρι του 2010 υπήρξε αρχική συµφωνία µε ελβετική εταιρεία να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυσή της και εξαγορά οµολογιακών δανείων ύψους 24 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2010 η ελβετική εταιρεία εν όψει της χρηµατοδότησης είχε διορίσει δικό της διοικητικό συµβούλιο στην εταιρεία και ο κ. Πετζετάκις, αν και µεγαλύτερος µέτοχος µε 24%, είχε περιοριστεί στον ρόλο του προέδρου µε µη εκτελεστικές αρµοδιότητες. Η σχετική συµφωνία όµως ναυάγησε και το καλοκαίρι του 2010 κατηγόρησε τους Ελβετούς ότι τα χρήµατα που είχαν υποσχεθεί δεν µπήκαν ποτέ στα ταµεία της εταιρείας. Οι δικηγόροι του µάλιστα υποστηρίζουν ότι οι οφειλές της εταιρείας για τις οποίες συνελήφθη δηµιουργήθηκαν την εποχή που στο ∆Σ κουµάντο έκαναν οι Ελβετοί.

Η σύλληψη του 72χρονου ιδιοκτήτη της αλυσίδας ινστιτούτων αδυνατίσµατος Bodyline κ. Λέοντα Λεβή, που φέρεται να είχε οφειλές προς το ∆ηµόσιο ύψους 650.000 ευρώ, την περασµένη Τετάρτη από την Οικονοµική Αστυνοµία αναστάτωσε µια άλλη µερίδα επωνύµων και πολλών celebrities που ήταν πελάτες του. Ολοι θυµήθηκαν ότι και στο παρελθόν είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονοµικών ότι έχει χρέη και «µπλεξί µατα» µε την Εφορία αλλά είχε τακτοποιήσει τις υποθέσεις του. Βέβαια η κρίση έπληξε µία από τις παλιότερες επιχειρήσεις του χώρου της αισθητικής, µε αποτέλεσµα να συλληφθεί στην περιοχή της Φιλοθέης µετά την εντολή που έστειλε ο εισαγγελέας κ. Νίκος Αντωναράκος στην Οικονοµική Αστυνοµία.

Οι οφειλές του κ. Λεβή σχετίζονται µε ΦΠΑ αλλά και άλλες φορολογικές εκκρεµότητες. Είχε προχωρήσει σε έναν σχετικό διακανονισµό το 2009, στη συνέχεια όµως δεν είχε αποπληρώσει τις δόσεις. Η σύλληψη του κ. Λεβή είναι η τέταρτη τις τελευταίες ηµέρες από την ΕΛ.ΑΣ. Είχαν προηγηθεί αυτές του ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας κ. Παναγιώτη Πανούση και του ιδιοκτήτη αλυσίδας κοµµωτηρίων Nicolas κ. Νίκου Πανταζόπουλου, ο οποίος έµεινε ελεύθερος αφού τακτοποίησε τις υποθέσεις του.

Ο 62χρονος επιχειρηµατίας Παναγιώτης Πανούσης, µεγαλοµέτοχος της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ, επίσης συνελήφθη για οφειλές προς το ∆ηµόσιο λόγω µη καταβολής ΦΠΑ ύψους 7,9 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι οφειλές αυτές προέκυψαν ύστερα από έλεγχο των οικονοµικών αρχών στις συναλλαγές της εταιρείας του για το έτος 2010. Αφέθηκε όµως ελεύθερος καθώς, όπως βάσιµα υποστήριξε, δεν κατέβαλε τον ΦΠΑ γιατί ακόµη δεν έχει πληρωθεί από το Ελληνικό ∆ηµόσιο για σειρά κατασκευαστικών έργων στα οποία έχει προχωρήσει η ΑΤΤΙΚΑΤ.

Ο κ. Πανούσης είχε κατηγορηθεί για εικονικές αγοραπωλησίες µε σκοπό τη χειραγώγηση της µετοχής Σιγάλας την περίοδο 1999-2001. Στη δικογραφία που έχει σχηµατιστεί για την υπόθεση περιλαµβάνονταν οι κατηγορίες της απάτης, της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα και της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας. Για αυτές τις υποθέσεις είχε προφυλακισθεί και τελικά είχε αφεθεί ελεύθερος στις αρχές Ιουλίου 2008 µετά την καταβολή χρηµατικής εγγύησης περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Στο Αυτόφωρο έχουν ήδη οδηγηθεί µεγαλέµπορος κρεάτων στην Καλαµάτα, τρεις έµποροι ενδυµάτων στη Θεσσαλονίκη, µε πλέον γνωστή την υπόθεση ΦΕΝΑ, που όφειλε στο ∆ηµόσιο άνω των 2 εκατ. ευρώ.

∆ΙΩΞΕΙΣ
Εχει και συνέχεια
Με πρόσφατο νόµο συστήθηκε η Οικονοµική Αστυνοµία η οποία έχει τα ίδια δικαιώµατα, τις ίδιες αρµοδιότητες και ευθύνες µε το Σ∆ΟΕ και µάλιστα µέσω της συνεργασίας των δύο αυτών διωκτικών µέσων έχουν χάσει τον ύπνο τους αρκετοί φοροφυγάδες τον τελευταίο καιρό.

Αυτή τη στιγµή, πέραν των άλλων, το Σ∆ΟΕ έχει εντοπίσει άλλες δύο µεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής µε εικονικά τιµολόγια, ενώ έχει στα χέρια του στοιχεία για µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία η οποία φέρεται να έχει λάβει εικονικά τιµολόγια αρκετών δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ. Επίσης υπάρχει γνωστή µεταφορική επιχείρηση της Αθήνας η οποία οφείλει στο ∆ηµόσιο 1,6 εκατοµµύρια ευρώ. Ο επιχειρηµατίας προσήλθε µόνος του στο Σ∆ΟΕ και δήλωσε ότι θα καταβάλει το 1/6 της οφειλής την ερχόµενη εβδοµάδα. Αν δεν το πράξει τον περιµένει το Αυτόφωρο.

Αξίζει να τονιστεί ότι στις εφορίες έχουν σταλεί εκθέσεις ελέγχου για 100 µεγάλες υποθέσεις και υπάρχει στενή συνεργασία µεταξύ Σ∆ΟΕ και των επικεφαλής των εφοριών για να διαπιστωθεί αν έχουν κοινοποιηθεί στους ενδιαφεροµένους οι αποφάσεις επιβολής προστίµου, αν έχει γίνει συµβιβασµός µε το ∆ηµόσιο ή έχουν ασκηθεί προσφυγές.

ΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΤΩΝ OFFSHORE
 
Ελληνικά «Λιχτενστάιν» σε... Θεσσαλονίκη, Κύµη, Αργολίδα
Το Σ∆ΟΕ από τις αρχές του 2009 ως και τον Σεπτέµβριο του 2011, δηλαδή µέσα σε 33 µήνες, έχει διαπιστώσει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έχουν λάβει 434.000 εικονικά ή πλαστά τιµολόγια. Η αξία των τιµολογίων αυτών ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ. Ο κλεµµένος ΦΠΑ ξεπερνά σε ύψος τα 600 εκατ. ευρώ. Με τα εν λόγω τιµολόγια η επιχείρηση εµφανίζει υψηλότερες από την πραγµατικότητα δαπάνες και πληρώνει λιγότερες δαπάνες, ενώ την ίδια στιγµή ενδέχεται η επιχείρηση να πάρει και επιστροφή ΦΠΑ.

«Πόλεµο» µε τις εξωχώριες εταιρείες (offshore) έχει ανοίξει το Σ∆ΟΕ µετά τη διαπίστωση ότι πολλές από αυτές δεν έχουν καταβάλει για πολλά χρόνια φόρους ακινήτων, εισοδήµατος κτλ. Στο ελληνικό Λιχτενστάιν», όπως αναφέρουν το Κρανίδι Αργολίδος οι «Ράµπο» του Σ∆ΟΕ, έχουν καταγραφεί 178 offshore εταιρείες ακινήτων, ενώ στη Χαλκιδική ανακαλύφθηκαν ύστερα από έρευνα του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος εξωχώριες εταιρείες οι οποίες δεν έχουν καταβάλει Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ως το 2006 και στη συνέχεια δεν είχαν πληρώσει ΕΤΑΚ, ΦΑΠ και άλλους φόρους. Μάλιστα για ορισµένες εταιρείες δεν υπήρχε καν ΑΦΜ. Για τις εν λόγω εταιρείες οι συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ. Τέλος, σαν τα µανιτάρια ξεφυτρώνουν οι offshore εταιρείες στην Κύµη, γεγονός που προβληµατίζει ιδιαίτερα τις φορολογικές αρχές και έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν αυτές καλύπτουν φορολογικές παραβάσεις.

πηγή: ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Και αν πίσω απο την off shore κρύβεται πολιτικός η ο γαμπρός του τι γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. proin...yfipourgos?dexi xeri tou..aki?mpa!!!ola nomima, aderfos kai anoipsios ta xeirizontai..kai ta karavia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡ_ _ _ _Σ ΚΑΙ ΓΙ_ _ _ _ ΗΣ ΘΕ_ _ _ _ ΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.