Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Πάνε την πρωτεύουσα πιο ψηλά

Την ίδρυση δεύτερης πρωτεύουσας ή ακόμη και τη μεταφορά της σημερινής σε μεγαλύτερο υψόμετρο σκέπτονται οι Ταϊλανδοί, στον απόηχο ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία «στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 550 ανθρώπους.... Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πρότειναν στο κοινοβούλιο την έναρξη συζητήσεων για το θέμα, με στόχο να αποφευχθούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον.

Καθώς η ταϊλανδική πρωτεύουσα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων είναι χτισμένη σε βαλτώδες έδαφος, ειδικοί προειδοποιούν ότι με την πάροδο του χρόνου θα βυθίζεται όλο και περισσότερο. Πλημμύρες όπως οι φετεινές, λένε, είναι μόνο προάγγελος όσων θα ακολουθήσουν καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αισθητές.

«Εγώ και ακόμη 19 βουλευτές του κόμματος Πουέα Τάι υπογράψαμε και υποβάλαμε αίτημα στο κοινοβούλιο για τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει εάν η πρωτεύουσα θα πρέπει να μετακινηθεί ή κατά πόσο η Ταϊλάνδη θα πρέπει να αποκτήσει και δεύτερη πρωτεύουσα", λέει ο βουλευτής Σαταπόρν Μανεεράτ. «Η Μπανγκόκ βυθίζεται χρόνο με το χρόνο και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερα προβλήματα εξαιτίας φυσικών καταστροφών».

Η ταϊλανδική πρωτεύουσα βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα βορείως του Κόλπου της Ταϊλάνδης, όπου σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, έως το 2050 η στάθμη των υδάτων θα έχει ανεβεί κατά 19 έως 29 εκατοστά. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στον κύριο ποταμό που διασχίζει την Μπανγκόκ, τον Τσάο Πράγια, ο οποίος ήδη υπερχειλίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι φετινές βροχές χαρακτηρίζονται οι χειρότερες του τελευταίου μισού αιώνα. Τον Απρίλιο, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, το ύψος της βροχής στην Ταϊλάνδη ξεπέρασε τα 1,2 μέτρα, ενώ οι μουσώνες που ακολούθησαν, από τα μέσα του καλοκαιριού, έφεραν ασυνήθιστα σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες μέχρι τον Οκτώβριο κατέστρεψαν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ρυζιού στη χώρα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι βέβαιο ότι η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στη σφοδρότητα των φαινομένων. «Στην Μπανγκόκ, το 2005, ο αριθμός όσων θα πληγούν από ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα μια φορά στα 30 χρόνια θα ανεβεί ραγδαία σε περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου είτε της μικρής είτε της μεγάλης αύξησης των εκπομπών - κατά 47% και κατά 75% αντίστοιχα- σε σχέση με τον αριθμό των πληγέντων σε μια κατάσταση χωρίς κλιματική αλλαγή», επισημαίνεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με θέμα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τις παράκτιες μεγαλουπόλης.

Με πιο απλά λόγια, όπως έλεγε πρόσφατα Ταϊλανδός ειδικός σε θέματα κλίματος, «σε 50 χρόνια, το μεγαλύτερο τμήμα της Μπανγκόκ θα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.