Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Λεύκανση Δοντιών.. Μόδα ή Ανάγκη?

Ακόμα και αν ξεκίνησε σαν μία μόδα της σύγχρονης εποχής, η λεύκανση των δοντιών έχει ήδη καταστεί μία αναγκαία οδοντιατρική πράξη εφαρμόσιμη σε πολλές περιπτώσεις, δεδομένου ότι είναι μια απλή... και ανώδυνη αισθητική διαδικασία χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για τα δόντια και τον οργανισμό. Όπως κάθε διαδικασία που βελτιώνει την εμφάνιση ενός ατόμου, η λεύκανση ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και τον κάνουν περισσότερο άνετο και ελκυστικό στις επαγγελματικές και κοινωνικές του συναναστροφές.

Λεύκανση είναι η τεχνική με την οποία ο οδοντίατρος αποδίδει στον ασθενή του δόντια λευκότερα από πριν, εφαρμόζοντας σε αυτά ειδικούς λευκαντικούς παράγοντες και όχι απλώς αφαιρώντας τις εξωτερικές δυσχρωμίες που εδράζονται πάνω σε αυτά με τις γνωστές τεχνικές καθαρισμού των δοντιών όπως π.χ. τους υπέρηχους. Υπάρχουν σήμερα αρκετές τεχνικές λεύκανσης των δοντιών οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν τα δόντια είναι ζωντανά ή όχι. Εμείς θα αναφερθούμε στις περιπτώσεις που τα δόντια είναι ζωντανά.

Από τις υπάρχουσες τεχνικές λεύκανσης ζωντανών δοντιών οι πλέον διαδεδομένες είναι η λεύκανση στο σπίτι και η λεύκανση στο ιατρείο. Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με τη βοήθεια εξατομικευμένου νάρθηκα, από μαλακό πλαστικό, τον οποίο ο οδοντίατρος αφού τον προσαρμόσει στα δόντια τον παραδίδει στον ασθενή μαζί με τον ειδικό λευκαντικό παράγοντα σε μορφή συνήθως γέλης (gel), δίνοντας του οδηγίες. Η διαδικασία αυτή διαρκεί ανάλογα με την περίπτωση περίπου δύο εβδομάδες. Στην περίοδο αυτή ο ασθενής φοράει καθημερινά τον νάρθηκα με τη γέλη για χρονικό διάστημα όσο του προτείνει ο οδοντίατρός του. Συνήθως αυτό είναι 1-11/2 ώρα την ημέρα. Η τεχνική αυτή έχει καλά αποτελέσματα αρκεί κατά τη διάρκειά της να αποφευχθούν τροφές με χρωστικές και ποτά όπως ο καφές, το τσάι, το κρασί και σαφώς το κάπνισμα. Τέλος πρέπει να πούμε ότι μία επίσκεψη ανά εβδομάδα στον οδοντίατρο αρκεί για τον έλεγχο της πορείας της λεύκανσης.

Η δεύτερη τεχνική, αυτή της λεύκανσης στο ιατρείο είναι διαφορετική σε σύγκριση με την πρώτη, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί λευκαντικό παράγοντα πιο ισχυρό αλλά απαιτεί λιγότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο λευκαντικός παράγοντας ενεργοποιείται κυρίως με ειδικές συσκευές έκλυσης φωτός. Εδώ ο οδοντίατρος ανάλογα με την συσκευή έκλυσης φωτός και τον λευκαντικό παράγοντα που χρησιμοποιεί αφού τοποθετήσει ζελέ απομόνωσης των ούλων και προετοιμάσει κατάλληλα τον ασθενή για την διαδικασία, εφαρμόζει τον λευκαντικό παράγοντα στα δόντια και τον ενεργοποιεί φέρνοντας την συσκευή έκλυσης φωτός κοντά στα δόντια θέτοντάς την σε λειτουργία. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται συνήθως σε μία ώρα περίπου και το πολύ σε δύο συνεδρίες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να επιμηκυνθεί η διαδικασία ανάλογα με τις απαιτήσεις για επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνοψίζοντας, στις μέρες μας που ένα όμορφο χαμόγελο γίνεται όλο και περισσότερο ζητούμενο από κάθε άποψη, η λεύκανση των δοντιών είναι η κυρίαρχη συνεισφορά της αισθητικής οδοντιατρικής. Δημ. Σαρίδης
Χειρ. Οδοντίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.