Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Εντυπωσιακές δράσεις για την Οικονομική Αστυνομία και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος [ΠΙΝΑΚΕΣ]


Ιδιαίτερα θετική είναι η συμβολή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην αντιμετώπιση του οικονομικού και του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Από τις αρχές Αυγούστου 2011 που άρχισε τη λειτουργία της, έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στη μάχη για ...

την αντιμετώπιση της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αλλά και στην προστασία της εθνικής οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας.

Στη δράση της περιλαμβάνονται εκείνες οι εγκληματικές δραστηριότητες που τελούνται με φυσικό ή ηλεκτρονικό τρόπο και αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα εγκληματικών συμπεριφορών του ποινικού νόμου.

Στις σημαντικές επιτυχίες της συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων με πολύχρονη δράση που έκαναν απάτες κατά ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με κέρδος χρηματικά ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, η οργάνωση και υλοποίηση ευρειών αστυνομικών επιχειρήσεων εντοπισμού και σύλληψης διαδικτυακών παιδόφιλων, η σύλληψη εμπλεκόμενων σε ηλεκτρονικές απάτες και υποκλοπές δορυφορικού ή τηλεοπτικού σήματος. Τέλος, ο εντοπισμός και η περαιτέρω διαχείριση αρκετών εγκληματικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών που αφορούν στη φοροδοτική και στην εισφοροδοτική νομοθεσία.

Αναλυτικά, στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας πραγματοποιήθηκαν 117 έλεγχοι σε ιατρεία και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε (40) περιπτώσεις που αφορούσαν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της μη έκδοσης απόδειξης παροχής υπηρεσιών, τη μη ορθή τήρηση των Βιβλίων Εσόδων – Εξόδων κ.λπ., ενώ σε μία περίπτωση ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για έλλειψη άδειας λειτουργίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιήθηκαν έντεκα (11) έλεγχοι σε διάφορες εταιρείες και βεβαιώθηκαν συνολικά (55) παραβάσεις, όπου το συνολικό ποσό των προστίμων ανέρχεται στις (26.500) ευρώ και σε δύο (2) περιπτώσεις ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν (97) έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα και σχηματίσθηκαν (75) δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της λαθρεμπορίας καυσίμων, της λαθρεμπορίας τσιγάρων, τη μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών κ.λπ. Οι έξι (6) δικογραφίες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εξαρθρώθηκαν τρεις (3) εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούντο σε απάτες σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τυχερών παιχνιδιών «χτυπήθηκε» οργανωμένο παράνομο καζίνο, που λειτουργούσε ως δήθεν πολιτιστικό σωματείο φίλων προώθησης του διαδικτύου, με ελεγχόμενη πρόσβαση και επιτήρηση των παικτών, όπου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων.

Επισημαίνεται ότι, από τη έναρξη λειτουργίας της Οικονομικής Αστυνομίας και μέχρι σήμερα, έχει δεχθεί συνολικά 4.062 καταγγελίες, στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό καταγγελιών 11012, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος αφορά στη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περαιτέρω αστυνομική έρευνα. Αναλυτικά: 

http://www.astynomia.gr/images/stories//2011/photos2011/16112011periesxomeno_kataggelias.JPG


Επιπλέον, από τις 4.062 καταγγελίες οι 1.099 έγιναν επώνυμα, ενώ οι υπόλοιπες ανώνυμα.

Ειδικότερα: 


http://www.astynomia.gr/images/stories//2011/photos2011/16112011anwnimes_kataggelies.JPG 

Στον τομέα της ηλεκτρονικής μορφής εγκληματικών συμπεριφορών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χειρίστηκε 679 δικογραφίες για πληθώρα διαδικτυακών ή ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Έμφαση στη δράσης της δόθηκε σε εκείνες τις ηλεκτρονικές παράνομες και ταυτόχρονα αντικοινωνικές συμπεριφορές που στερούν από την Εθνική Οικονομία αρκετά έσοδα, προκαλούν οικονομικό ρήγμα στις δομές κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και σε εκείνες που διαταράσσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και υγιούς συναλλαγής μεταξύ των ηλεκτρονικών χρηστών.

http://www.astynomia.gr/images/stories//2011/photos2011/16112011draseis.JPG

Σε άλλες 273 περιπτώσεις, ακολουθήθηκε αστυνομική έρευνα και σχηματίσθηκε δικογραφία, από κλιμάκια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από καταγγελίες Φορέων Προστασίας Καταναλωτών, Οργανισμών, Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, καθώς και καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e shops). 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol & Europol), παρασχέθηκε συνδρομή σε 38 περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα, και αφορούσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις διαδικτυακές απάτες, στις υφαρπαγές στοιχειών και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων. 

http://www.astynomia.gr/images/stories//2011/photos2011/16112011plithos.JPG
Από τις μέχρι σήμερα χειρισθείσες υποθέσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αφορούν το διάστημα από την επίσημη έναρξη της νέας Υπηρεσίας, έχουν ολοκληρωθεί 417 δικογραφίες και αστυνομικές έρευνες, καθώς και συνδρομές σε Αρχές Ασφάλειας του εξωτερικού. 

http://www.astynomia.gr/images/stories//2011/photos2011/16112011katigorithenta_atoma.JPG
Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ειδική αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό του Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.