Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τρύπα 3 δισ. στα έσοδα... έρχονται και νέα επώδυνα μέτρα!


Τα έσοδα δεν βγαίνουν, τα ταμεία είναι άδεια, το PSI είναι στον αέρα κι αντί η κυβέρνηση Παπαδήμου να κοιτάξει το αυτονόητο, να μειωθεί, δηλαδή, ο ΦΠΑ να δωθούν κίνητρα για επενδύσεις και να ευνοήσουν την ανάπτυξη, κάνουν τα αδύνατα - δυνατά για την πλήρη διάλυση της χώρας...


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συναντήσεις που ξεκινά σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Από αυτές εξαρτάται άλλωστε η βιωσιμότητα, αλλά και η αποτελεσματικότητά της.

Το ενδιαφέρον πάντως, στρέφεται κυρίως στις αποψινές συναντήσεις του με τους προέδρους της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη, μια και με τον Γιώργο Παπανδρέου είχε συνάντηση και πριν από μία μόλις εβδομάδα.

Αυτό που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός θα είναι «καθαρές λύσεις». Όχι τόσο για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών -αν και θα μιλήσουν για αυτήν, με σκοπό να σταματήσει η συνεχής «εκλογολογία» που μόνο ζημιά προκαλεί -όσο για την ψήφιση των μέτρων, διαρθρωτικών ή και δημοσιονομικών, που θα κριθεί ότι απαιτούνται. Δεδομένων των δυσλειτουργιών στην κυβέρνηση, που έγιναν περισσότερο από εμφανείς στις δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου τις τελευταίες 48 ώρες, ο κ. Παπαδήμος θα διαμηνύσει στους πολιτικούς αρχηγούς, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι.

Προσδιορίζοντας τον χρόνο των εκλογών κάπου κοντά στο Πάσχα, αλλά πάντως στο δίμηνο μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, θα ζητήσει τη ρητή δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά, αρχικά, και του Γιώργου Καρατζαφέρη στη συνέχεια, ότι τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση θα ψηφιστούν από τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. αντίστοιχα.

Στο κόκκινο τα έσοδα, μονόδρομος τα νέα μέτρα

Όπως προκύπτει από τα νεώτερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πέρα από τη δραματική υστέρηση των εσόδων, οι αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν γονατίσει λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της αδήλωτης εργασίας, επιτείνουν την ανησυχία για διαμόρφωση του φετινού Ελλείμματος στα επίπεδα του 10% ή και παραπάνω!


Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Τα καθαρά έσοδα τον Νοέμβριο ήταν 4,588 δισ ευρώ, ωστόσο χωρίς τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων διαμορφώνονται στα μόλις 3,803 δισ ευρώ, όντας μειωμένα κατά 12,6% σε σχέση με πέρσι και κατά 11,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο κυνηγά 8,234 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο Προϋπολογισμός. Στο πεδίο των δαπανών τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν φτάσει ήδη στα 11,532 δισ ευρώ δηλαδή στο 102,2% του στόχου, όντας αυξημένες κατά 16,2% σε σχέση με πέρσι. Συνολικά το ταμειακό Έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού έφτασε στα 20,5 δισ ευρώ δηλαδή στο 9,8% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; 

Ό,τι με βάση τη μέση μηνιαία ροή των εσόδων, ο Δεκέμβριος δεν αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία πάνω από 4,5- 5 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει ανοικτή μια "τρύπα" τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί την επόμενη χρονιά με νέα μέτρα. Ωστόσο, αυτή η επιπλέον προσαρμογή θα γίνει σε συνθήκες ύφεσης, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι μεγαλύτερη από 2,8% που προβλέπει το σενάριο του Προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 6,25% φέτος και 3,6% το 2012, πρόβλεψη που αν επαληθευθεί θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε νέα αναθεώρηση των στόχων για τα φορολογικά έσοδα.

Οι επιπτώσεις της βαθύτερης ύφεσης αποτυπώνονται άλλωστε και στον φετινό Προϋπολογισμό. Τα έσοδα του ΦΠΑ στο περσινό 11μηνο ήταν 16,088 δισ ευρώ αλλά φέτος έχουν υποχωρήσει στα 15,701 δισ ευρώ παρά την αύξηση των συντελεστών στην εστίαση από το Σεπτέμβριο. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ καυσίμων που πέρσι ανέρχονταν στα 5,084 δισ ευρώ, φέτος μόλις και μετά βίας φτάνουν στα 4,237 δισ ευρώ, ενώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων έχουν μπει στα δημόσια ταμεία 11,686 δισ ευρώ όταν πέρσι είχαν εισπραχθεί 12,770 δισ ευρώ.

Στο εβδομαδιαίο της Δελτίο για την οικονομία η ALPHA BANK, εκτιμά ότι αυτό που απαιτείται είναι να αλλάξει το κλίμα, για να επιταχυνθεί η επιστροφή στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Προτεραιότητα για την επόμενη κρίσιμη χρονιά, σύμφωνα με τη τράπεζα, θα πρέπει να είναι η είσπραξη των βεβαιωμένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με αλλαγές στο άρθρο 99 για τις πτωχεύσεις και μέτρα για τη φοροδιαφυγή, η εξασφάλιση της ανάκαμψης εντός του 2012 μέσω της προώθησης των μεγάλων έργων και της ενίσχυσης της ρευστότητας στη πραγματική οικνομία, καθώς και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων με έμφαση στο Δημόσιο και στις αποκρατικοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.