Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σαν σήμερα... γεννήθηκε ουσιαστικά το μπάσκετ στην Ελλάδα


Στις 2 Δεκεμβρίου 1979, ένας νέος, με περίεργο επίθετο έκανε ντεμπούτο στην ομάδα του Άρη...





Γιος μεταναστών με καταγωγή από τη Ρόδο (ο πατέρας του ήταν απο τον Άγιο Ισίδωρο της Ρόδου), μεγάλωσε στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία, αλλά γρήγορα τον κέρδισε η καλαθοσφαίριση, όπου σημείωσε αξιόλογες επιδόσεις με τις ομάδες των σχολείων του. Χάρη σε αυτές, επιλέχθηκε από την ομάδα Boston Celtics στο νούμερο 68 του ντραφτ, αλλά προτίμησε να κάνει καριέρα στην Ελλάδα.
Υπέγραψε συμβόλαιο με τον Άρη Θεσσαλονίκης το 1979, με τον οποίο συνδέθηκε το όνομά του, και με τον οποίο κέρδισε 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα Ελλάδος και συμμετείχε σε τρία Φάιναλ Φορ.
Το 1992 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, όπου έπαιξε μέχρι το 1994, κέρδισε ένα κύπελλο και συμμετείχε στο Φάιναλ Φορ του Τελ Αβίβ.
Αγωνιζόταν στη θέση του σούτιγκ γκαρντ και σκόραρε με μεγάλη ποικιλία κινήσεων. Αγαπημένη του κίνηση το τζαμπ σουτ από μέση απόσταση ή το λέι απ με σπάσιμο στον αέρα (πολλές φορές με ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα να αμύνεται μπροστά του). Το όνομά του έχει συνδεθεί με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ από την Ελλάδα το 1987. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών. Η καριέρα του έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου 1994, όταν έπειτα από διαφωνία με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναικός Παύλο Γιαννακόπουλο αλλά και τον προπονητή της ομάδας Κώστα Πολίτη αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Ήταν επίλεκτο μέλος των μικτών ομάδων Ευρώπης της εποχής όπου μεσουράνησε.
Μετά την απόσυρσή του από το άθλημα, ασχολήθηκε με τη δημιουργία επιχείρησης (αθλητική κατασκήνωση για παιδιά στη Χαλκιδική). Το 2007 τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής στην Ευρωλίγκα.

Άλλα γεγονότα, σαν σήμερα


1822: Οι μεγάλοι της Ευρώπης (Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Πρωσία και Ρωσία) συνεδριάζουν στη Βερόνα της Ιταλίας, για να καταδικάσουν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των υπόδουλων λαών.
1823: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε σε ομιλία του στο Κογκρέσο απαιτεί να μειωθεί η επιρροή των Ευρωπαίων στο δυτικό ημισφαίριο. Ο λόγος του αυτός θα μείνει στην ιστορία ως Δόγμα Μονρόε. Στην ίδια ομιλία του αναγνωρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ήδη κυρίαρχη ελληνική επικράτεια και προτείνει στο Αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα.
1824: Οι Κυβερνητικοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά, έδρα των Αντικυβερνητικών του Κολοκοτρώνη κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
1901: Η Gillette κατοχυρώνει την πρώτη ξυριστική λεπίδα μιας χρήσης.
1905: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούσβελτ παρακολουθεί αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ ναυτικού και στρατού (6-6), κατά τον οποίο 11 παίκτες τραυματίζονται. Ο πρόεδρος απειλεί να καταργήσει το σπορ, αν δεν θεσπιστούν κανόνες για τη σωματική ασφάλεια των παικτών.

Γεννήσεις

1923: Μαρία Κάλλας, ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα. (Θαν. 16/9/1977)
1925: Ζακ Λακαριέρ, φιλέλληνας και ελληνιστής συγγραφέας. (Ελληνικό Καλοκαίρι) (Θαν. 17/9/2005)
1944: Διονύσης Σαββόπουλος, τραγουδοποιός.

Θάνατοι

1944: Φίλιππο Τομάσο Μαρινέτι, ιταλός ποιητής, συγγραφέας και εκδότης, ο πατέρας του φουτουρισμού. (Γεν. 22/12/1876)
1980: Ρόζα Εσκενάζυ, ρεμπέτισσα. (Γεν. 1890)
2008: Μαργαρίτα Καραπάνου, συγγραφέας. Το μυθιστόρημά της Ο Υπνοβάτης θεωρείται ένα από τα κορυφαία της νεοελληνικής πεζογραφίας. (Γεν. 1946)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.