Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πλήρης υπουδούλωση για τις χώρες της Ευρωζώνης που εκτροχιάζονται, έγιναν.... Γαλάτες οι Βρετανοί! [ΒΙΝΤΕΟ]


Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης και κυρώσεις στα όρια της υποδούλωσης με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για τα "μαύρα πρόβατα" αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής, με τους Βρετανούς να το παίζουν... Γαλάτες στις ορέξεις για ισοπεδωτική πολιτική που ονειρεύεται ο γαλλογερμανικός άξονας...


Μέτρα που αποτελούν μεγάλο βήμα προς τη σύγκλιση δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών μελών της ευρωζώνης και διασφαλίζουν υψηλό βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, όπως δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου- απολογισμό των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες .

 Mεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν μια χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3% τότε θα ακολουθείται αυτοματισμός κυρώσεων, ενώ τα κράτη που παρουσιάζουν υπερβολικό έλλειμμα θα πρέπει να υποβάλλουν διαρθρωτικά προγράμματα. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε επίσης ότι υιοθετήθηκε δημοσιονομικός κανόνας που προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι.

Σημαντικό βήμα οι αποφάσεις της Συνόδου για την αντιμετώπιση των κρίσεων

Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση κρίσεων, τώρα και στο μέλλον, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην δραματική Σύνοδο Κορυφής.


Αναλύοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου, είπε ότι ελήφθησαν δύο δέσμες μέτρων, μία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και μία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρώτη δέσμη μέτρων προβλέπει μεγαλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική και ενίσχυση της πειθαρχίας. Η δεύτερη δέσμη μέτρων προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη δέσμη μέτρων αποτελεί μεγάλο βήμα για τη σύγκλιση της δημοσσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη και την εξασφάλιση της δημοσοινομικής πειθαρχίας, ενώ για το δεύτερο πακέτο μέτρων είπε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που θα συζητηθούν έως τον Μάρτιο.

Ο κ. Παπαδήμος συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό συμβόλαιο με κυριότερο στοιχείο τον δημοσιονομικό κανόνα για ισορροπημένους προϋπολογισμούς.

Η αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παράλληλα, θα υπάρχει ένας αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός, και όσα κράτη βρίσκονται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (άνω του 3%) θα υποβάλουν διαρθρωτικά προγράμματα και άλλα μέτρα.

Όταν μια χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3%, τότε θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων, ανέφερε.



Συναντήσεις του Πρωθυπουργού


Ο κ. Παπαδήμος είχε ήδη συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Η Ελλάδα φέρεται να τάσσεται με τις απόψεις των Ρομπάι και Μπαρόζο και στον άξονα Ιταλίας, Ισπανίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου.

Οι χώρες αυτές συμφωνούν στην έκδοση ευρωομολόγου και σε εγγυήσεις για αυξημένη χρηματοδότηση του EFSF.

Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, η ελληνική πλευρά τάσσεται με τις χώρες εκείνες που θεωρούν ότι το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς και όχι το ευρωδικαστήριο.

Στην... αντίσταση οι Βρετανοί, ίσως πάρουν πόδι απ' την Ευρώπη!

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υλοποίησε τελικά την απειλή του κάνοντας στην ουσία χρήση του δικαιώματος άσκησης βέτο επί των γαλλογερμανικών σχεδίων για τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ, από τη στιγμή που δεν περιελάμβανε τις εγγυήσεις που ζητούσε για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων.

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα ο κ. Κάμερον έκανε λόγο για «δύσκολη αλλά σωστή απόφαση». Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και Γερμανοί αξιωματούχοι «προβληματικό» το βρετανικό αίτημα για εξαίρεση από το προωθούμενο αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Στο σημείο αυτό επήλθε η ρήξη που αφήνει τη Βρετανία εκτός της συμφωνίας των 17 συν έξι.

Επικαλούμενη πάντως Βρετανούς διπλωμάτες, η εφημερίδα Γκάρντιαν αναφέρει ότι ο κ. Σαρκοζί παραποίησε τη βρετανική θέση, καθώς το Λονδίνο ζητούσε την υπογραφή πρωτοκόλλου εξαίρεσης με συγκεκριμένα αιτήματα για την προστασία του Σίτι. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα αιτήματα εξαίρεσης κάλυπταν ένα πολύ μεγάλο μέρος των προτεινόμενων αλλαγών.

Η βρετανική πλευρά ζήτησε, μεταξύ άλλων, να μη διαβρωθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς (ανησυχία που επιχείρησε να απαντήσει με τη διατύπωση της συμφωνίας ο Χέρμαν φαν Ρομπέι), να προστατευθεί το Σίτι από υπερβολικούς περιοριστικούς κανονισμούς, να υπάρχει ευελιξία στον καθορισμό της απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, να διατηρηθεί στο Λονδίνο η έδρα της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, να προστατευθούν από τους κανονισμούς οι αμερικανικές τράπεζες με έδρα στο Σίτι που δεν έχουν συναλλαγές με την υπόλοιπη Ευρώπη και η απόφαση για χρέωση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, με φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για παράδειγμα, να λαμβάνεται με ομοφωνία.

Μερίδα αναλυτών στη Βρετανία εκτιμά ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο Σαρκοζί ως αποδιοπομπαίος τράγος, καθώς πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η δική του ένιωθαν ούτως ή άλλως πιο άνετα με μια διακυβερνητική συμφωνία των μελών της ευρωζώνης, αντί με μια νέα συνθήκη των 27.

Στο σύνολό του ο βρετανικός Τύπος εκτιμά ότι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες θα σημάνουν μεγαλύτερη απομόνωση της χώρας από την Ευρώπη. Ορισμένοι σχολιαστές θεωρούν ότι αυτό είναι λόγος ικανοποίησης, αλλά οι περισσότεροι εκφράζουν την ανησυχία τους προσθέτοντας ότι στην ουσία ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν κέρδισε κάτι. Τονίζεται επίσης ότι η κίνηση Κάμερον παρά την προηγούμενη σκληρή ρητορική του ήταν μάλλον απρόσμενη, ιδίως από τη στιγμή που υπολογισμοί στο υπουργείο Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ θα στοιχίσει στη βρετανική οικονομία το 7% του ΑΕΠ, ή 100 δισεκατομμύρια λίρες. Όπως σημειώνεται, τώρα ξεκινά μία παρατεταμένη μάχη για την επιρροή που μπορεί να έχει η Βρετανία στην ΕΕ, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι δεν οδεύουμε προς μια απομονωμένη Βρετανία και μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.