Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μικρές ποσότητες νικοτίνης μπορεί να βοηθήσουν στη μνήμη


Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων σε μη καπνιστές οδήγησε σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη νικοτίνη

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που αρχίζουν να έχουν προβλήματα με τη μνήμη τους, μπορούν να επωφεληθούν από μικρές ποσότητες νικοτίνης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. ...


Στην έρευνα συμμετείχαν 74 μη καπνιστές με μέσο όρο ηλικίας τα 76 χρόνια. Στους μισούς δόθηκε ένα αυτοκόλλητο (διαδερμικό επίθεμα) νικοτίνης σε καθημερινή βάση για έξι μήνες. Οι άλλοι μισοί τοποθέτησαν αυτοκόλλητο με το εικονικό φάρμακο( ψευδοφάρμακο).

Όσοι υποβλήθηκαν στη θεραπεία με νικοτίνη, παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα στις γνωστικές δοκιμασίες που αφορούσαν στην προσοχή, στη μνήμη καθώς και στο πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες. Μετά από έξι μήνες επανέκτησαν το 46% της κανονικής απόδοσης στη μνήμη για την ηλικία τους, ενώ όσοι είχαν το ψευδοφάμακο επιδεινώθηκαν κατά 26%, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δεν θα πρέπει να αρχίσουν να καπνίζουν για να βοηθήσουν στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, καθώς απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης υπομένουν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου.

"Η νικοτίνη μπορεί να μην βοηθήσει τους ανθρώπους που ήδη έχουν μία καλή μνήμη", αναφέρει ο διευθυντής μελέτης του κέντρου, Paul Newhouse.

Η σχέση μεταξύ νικοτίνης και μνήμης παρουσιάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 80. Η νικοτίνη διεγείρει τους υποδοχείς του εγκεφάλου που είναι σημαντικοί για τη μνήμη και την σκέψη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ κινδυνεύουν να χάσουν μερικούς από αυτούς τους υποδοχείς.

"Αν και αυτή η μικρή μελέτη που έγινε, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με νικοτίνη απέδωσαν καλύτερα στα τεστ προσοχής και σε μερικές δοκιμές για τη μνήμη, ωστόσο δεν υπήρχαν ενδείξεις βελτίωση σε όλη την ομάδα", αναφέρει ένας νευρολόγος.

Ο Paul Newhouse, ελπίζει να εξεταστεί αργότερα, το πώς η θεραπεία με νικοτίνη θα μπορέσει να αλλάξει την καμπύλη της γνωστικής πτώσης με την πάροδο του χρόνου.

24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.