Ο πρώην γενικός γραμματέας ξεκίνησε τη διαδρομή του από τη λαϊκή συνοικία πριν από 35 χρόνια. Σήμερα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη ως πρωταγωνιστής στην υπόθεση της μη επιβολής προστίμων για λαθρεμπορία καυσίμων....
Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων Γ. Καπελέρη για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία έβαλε τέλος στη φιλόδοξη κυβερνητική θητεία του, έπειτα από δύο περίπου χρόνια.
Ο «Ράμπο της Αγ. Βαρβάρας», όπως είχε χαρακτηριστεί με την ανάληψη των καθηκόντων του -αρχικά ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ- λόγω του δήμου διαμονής του, έμελλε να παραιτηθεί μετά από αίτημα του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με την εγκύκλιο του Γ. Καπελέρη, η οποία ρύθμιζε τις εγγραφές των εμπόρων καυσίμων στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τη μη είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο, ενώ το ύψος της ζημίας προς το Δημόσιο υπολογίζεται στην έκθεση του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη σε 15 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με φίλους του πρώην γενικού γραμματέα, ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι θα λάμψει η αλήθεια και ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία. Επίσης υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην πολιτική ηγεσία και αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυσή του.
Αν και έχει εξαφανιστεί από τα ΜΜΕ στα οποία ήταν τακτικός επισκέπτης τους πρώτους μήνες ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων του, παρουσιάζοντας τις επιτυχίες της σύλληψης γιατρών και επιχειρηματιών που έκλεβαν το Δημόσιο, συνεχίζει να απολαμβάνει τις παλιές, καθημερινές του συνήθειες. Πίνει καφέ στον «Αγγελο», την καφετέρια που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του στην Αγ. Βαρβάρα, και επισκέπτεται μαζί με φίλους του την ταβέρνα «Το Δράμι» που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Ο Γ. Καπελέρης ζει στην Αγ. Βαρβάρα από το 1977, όταν σε ηλικία 18 ετών ήρθε από το χωριό του, τον Αγιο Ιωάννη Μονεμβασίας, για να σπουδάσει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πρώτα βήματά του στην πρωτεύουσα εργάστηκε σε εργοστάσιο ελαστικών. Παντρεύτηκε σε ηλικία 22 ετών και έναν χρόνο αργότερα απέκτησε τον πρώτο από τους δύο γιους του.
Το 1987 ξεκίνησε τη διαδρομή του στις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών, όπου διορίστηκε χωρίς διαγωνισμό. Συνάδελφοί του θυμούνται ότι από νωρίς είχε δώσει δείγματα καλού υπαλλήλου, προσθέτοντας όμως ότι δεν είχε «τις προδιαγραφές για να ?παίξει? δυνατά στο πολιτικό παιχνίδι».
Παρ' όλα αυτά με σταθερό ρυθμό ανέβαινε στην κομματική και υπηρεσιακή ιεραρχία. «Είναι άνθρωπος της πιάτσας και γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα» αναφέρουν παλιοί εφοριακοί και σημειώνουν ότι είναι από τους καλύτερους γνώστες της φορολογικής νομοθεσίας.
Ελιγμοί
Δεν τέθηκε τυχαία επικεφαλής της Φορολογικής Επιθεώρησης από το 1998 έως το 2007, ενός εντύπου της Ομοσπονδίας των Εφοριακών που πραγματεύεται φορολογικά ζητήματα, ενώ αργότερα εκλέχτηκε γενικός γραμματέας στην εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας. Ποτέ δεν έκρυψε την κομματική του ταυτότητα, ενώ έκανε και τους κατάλληλους ελιγμούς προκειμένου να βρίσκεται πάντα δίπλα στους επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, όπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη.
Στην αρχή δραστηριοποιήθηκε στο πλευρό του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Εφοριακών και μετέπειτα βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη και κατόπιν βρέθηκε μαζί με τον επόμενο πρόεδρο Γ. Γρίβα. Το 2007 τοποθετήθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα, αφού ο Γ. Καπελέρης υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γ. Γρίβας τάχθηκε με την υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου.
Με τον καιρό διαμόρφωσε μια καλή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και απέκτησε φιλικούς δεσμούς με τον αδελφό του προέδρου, Νίκο, ο οποίος παρευρέθηκε και στην ατελέσφορη προεκλογική εκστρατεία του Γ. Καπελέρη ως υποψήφιου βουλευτή του Κινήματος στη Λακωνία, τόσο το 2004 όσο και το 2007.
ΟΙ ΜΠΗΧΤΕΣ ΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Είχε προσβάσεις στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού
Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Δ. Γεωργακόπουλου από τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών, το 2010, η διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης (opengov) έδειξε ως καταλληλότερο για τη «διαδοχή» τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Παρ' όλα αυτά υπήρξαν φήμες ότι δεν είχε καταθέσει ποτέ βιογραφικό και ότι για την επιλογή του συνέβαλε η φιλική σχέση που διατηρούσε με τον Νίκο Παπανδρέου. Ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να μην ήθελε να συνεργαστεί αρχικά με τον «κομματικό» και συνδικαλιστή Γ. Καπελέρη, αλλά τελικώς υποχώρησε στις πιέσεις του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού. Αρκετοί είναι οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ που παρασκηνιακά δεν αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια για τον γενικό γραμματέα, χωρίς όμως να στοιχειοθετούν τους όποιους ισχυρισμούς τους. Μόνον ο πρώην συνάδελφος του Γ. Καπελέρη, Δ. Σπινέλλης, που διετέλεσε γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, κατήγγειλε την ύπαρξη μηχανισμού στο υπουργείο με σκοπό την παρεμπόδιση είσπραξης των προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Και έκτοτε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.