Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Το θέμα της ΑΟΖ ανοίγει η κυβέρνηση και προετοιμάζεται για τις Τουρκικές αντιδράσεις

Τα ενεργειακά θέματα μπαίνουν τώρα στην κορυφή της ατζέντας προτεαιοτήτων της κυβέρνησης, η οποία αποφασίζει να κινήσει τις διαδικασίες για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου...


 πιθανολογείται ότι υπάρχουν μεγάλα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέες μεγάλες εντάσεις με την Τουρκία, γιαυτό προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, σαφείς προσανατολισμούς και συνεννόηση σε διεθνές επίπεδο- πρωτίστως με την Κύπρο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Το θέμα τίθεται επί τάπητος και οι προετοιμασίες αρχίζουν με τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία μετέχουν ο υπυργός Εξωτερικών Στ. Δήμας, η αναπληρωτής υπουργός Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Μανιάτης
Στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τις ανακοινώσεις για εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση ερευνών εντοπισμού-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Το μείζον θέμα θα είναι βέβαια οι χειρισμοί για την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ στο ΝΑ Αιγαίο, ενόψει των αναμενόμενων έντονων αντιδράσεων της Τουρκίας.
Νέα ευρυτερη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας-Περιβάλλονυος, καθώς και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων από πολλά υπουργεία.
Το θέμα θα συζητηθεί εν συνεχεία σε κλειστές συσκέψεις με τον πρωθυπουργο Λ. Παπαδήμο, καθώς και στο υπουργικό συμβούλιο.

πηγή:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.