Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Στο στόχαστρο (ξανά) λόγω ελληνικού PSI, η Πορτογαλία



Στα υψηλότερά τους επίπεδα από την εισαγωγή του ευρώ έχουν φτάσει τα spread και τα CDS των πορτογαλικών ομολόγων, «σύμπτωμα» που για αρκετούς ερμηνεύεται ως ανησυχία στις αγορές πως η Λισαβόνα κινδυνεύει να...

ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η διαφορά απόδοσης του πορτογαλικού δεκαετούς με το αντίστοιχο γερμανικό πέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.500 μονάδων, φτάνοντας σε επίπεδα που θα μεταφράζονταν σε επιτόκιο 17,14%. Για τα πενταετή ομόλογα, το επιτόκιο θα ήταν στο 21%.

Ακόμη πιο ενδεικτικά του κλίματος στις αγορές είναι τα ασφάλιστρα για τα πορτογαλικά ομόλογα, που έφτασαν για τα δεκαετή στο -επίσης υψηλό δεκαετίας- επίπεδο των 4.250 μονάδων.

Η Λισαβόνα τελεί υπό την στήριξη του EFSF -και άρα οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μικρό πρακτικό αντίκρισμα- αλλά έχουν ενισχυθεί οι ανησυχίες πως δύσκολα θα επιστρέψει στις αγορές το 2013, όπως προβλέπεται στο πακέτο διάσωσής της.

Έτσι, επανέρχεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο δεύτερου πακέτου προς την Πορτογαλία, σενάριο που είχε εμφανιστεί μετά τη σχετική απόφαση για την Αθήνα. «Στο δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους θα γίνει σαφές πως η Λισαβόνα δεν θα μπορέσει να εκδώσει ομόλογα τον επόμενο χρόνο και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για δεύτερο πρόγραμμα» υποστήριξε στο Reuters ο Αλεσάντρο Τζιανσάντι, στρατηγικός αναλυτής στην ING.

«Και τότε το ερώτημα είναι εάν το επόμενο πακέτο θα συνοδεύεται από ένα PSI ή όχι, αυτό είναι ένα δεύτερο ρίσκο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι σχεδόν πάγιες αναφορές των Ευρωπαίων αξιωματούχων πως η Ελλάδα είναι «μεμονωμένη περίπτωση» ήθελαν να προλάβουν ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, η Λισαβόνα έχει ένα ισχυρό επιχείρημα για να διασκεδάσει τους φόβους των αγορών: παρά την βαθιά ύφεση στην οποία παραμένει, το δημόσιο χρέος της φτάνει «μόλις» στο 100% του ΑΕΠ της, σημαντικά χαμηλότερα από τα, προ PSI, ελληνικά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.