Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κρίσιμο 10μηνο για τις ελληνικές τράπεζες

Ένα κρίσιμο 10μηνο έχει μπροστά του το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίησή του.Ένα κρίσιμο 10μηνο έχει μπροστά του το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίησή του....
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη υπουργικής απόφασης σε συνεννόηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που θα παρέχει τα τεχνικά στοιχεία του πλαισίου ανακεφαλαίωσης των τραπεζών. Παράλληλα η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος θα ολοκληρώσουν μία στρατηγική αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών.
 
Η Τράπεζα της Ελλάδας θα ανακοινώσει στις τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου, συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες για να συγκεντρώσουν κεφάλαιο στην αγορά. Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την συγκέντρωση κεφαλαίου θα οριστούν για κάθε τράπεζα για κάθε περίπτωση χωριστά με μέγιστη διάρκεια έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
 
-Τράπεζες οι οποίες θα υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια αύξησης κεφαλαίου θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν δημόσια στήριξη με τρόπο ο οποίος διατηρεί τα κίνητρα του ιδιωτικού τομέα να βάλουν κεφάλαια και ως εκ τούτου να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους. Ειδικότερα οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μέσω κοινών μετοχών και μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών.
 
-Τράπεζες οι οποίες δεν θα υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια άντλησης  κεφαλαίου και δεν αντλούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να εκπληρωθούν οι ρυθμιστικές απαιτήσεις εντός της προθεσμίας που ορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας θα εκκαθαριστούν με μεθοδικό τρόπο στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος για το Κράτος, με τρόπο ο οποίος διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και που ακολουθεί το γενικό στρατηγικό σχέδιο για εκκαθαρισμένα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία.
 
Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν μια βασική αναλογία κεφαλαίου πρώτου βαθμού που ορίζεται στο 9%  έως το τέλος Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στο 10% τον Ιούνιο 2013.
 
Η Τράπεζα της Ελλάδας θα είναι ενδιάμεσα έτοιμη να εκταμιεύσει επαρκή στήριξη ρευστότητας με έγκαιρο τρόπο. Η επαρκής στήριξη ρευστότητας βραχυπρόθεσμα πρέπει να είναι συνεπής με τα σχέδια μείωσης της εξάρτισης τραπεζών από την έκτακτη στήριξη εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας μεσοπρόθεσμα.
 
Στο τέλος του 2012  η Τράπεζα της Ελλάδος θα ολοκληρώσει μια επιπρόσθετη εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών βάσει των μακροοικονομικών στοιχείων που θα έχει στη διάθεσή της. Βάσει αυτών των κεφαλαιακών αναγκών που αναγνωρίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια και θα υποβάλλουν σχέδια για αύξηση κεφαλαίων.
 
24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.