του Ντίνου Σιωμόπουλου.
Φοροεκπτώσεις ως και 3% επί των τιμών πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών....
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 250.000 συσκευές POS, δηλαδή «μηχανάκια» που χρησιμοποιούν τα καταστήματα για τις πιστωτικές κάρτες, εκ των οποίων οι 150.000 είναι έτοιμες για να δεχθούν την κάρτα αποδείξεωνΕκπτώσεις φόρου ως και 3% επί των τιμών πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών μελετά να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών στους πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν τη φοροκάρτα που μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει της αποδοχής των καταναλωτών. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις έχουν οδηγήσει τους πολίτες να μη δείχνουν τον ίδιο ζήλο με πέρυσι για τη συγκέντρωση αποδείξεων.
Από τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικών έχει εφαρμόσει το μέτρο της κάρτας αποδείξεων προκειμένου να δελεάσει τους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις χωρίς παράλληλα να κρατούν τα «μαγικά» χαρτάκια.
Ωστόσο ούτε αυτό το κίνητρο είναι αρκετό για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο. Για τον λόγο αυτόν ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Θεοχ. Θεοχάρης ετοιμάζει νέες εφαρμογές οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται ως κάρτα αποδείξεων απευθείας η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα που διαθέτουν οι πολίτες. Δηλαδή με το που θα πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, αυτόματα να ενημερώνεται το σύστημα Taxis και να μη χρειάζεται ο πολίτης να κρατάει στο συρτάρι τις πρωτότυπες αποδείξεις όπως ισχύει σήμερα με τη φοροκάρτα.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 250.000 συσκευές POS, δηλαδή «μηχανάκια» που χρησιμοποιούν τα καταστήματα για τις πιστωτικές κάρτες. Ακριβώς στις ίδιες συσκευές χρησιμοποιείται και η κάρτα αποδείξεων. Από τις 250.000 συσκευές POS οι 150.000 είναι έτοιμες αυτή τη στιγμή για να δεχθούν την κάρτα αποδείξεων. Ωστόσο ούτε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δεν γνωρίζουν σε αρκετές περιπτώσεις ότι τα μηχανάκια POS είναι έτοιμα να δεχθούν τη φοροκάρτα ή παριστάνουν τους ανήξερους για ευνόητους λόγους.
Οι υπόλοιπες 110.000 συσκευές POS για να δεχθούν τις φοροκάρτες θα χρειαστούν ειδική τροποποίηση από τις τράπεζες που τις έχουν εγκαταστήσει.
Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, αυτή τη στιγμή δέχονται τη φοροκάρτα περίπου 75.000 συσκευές POS.
Ωστόσο ο αριθμός των συναλλαγών με φοροκάρτα μέχρι στιγμής είναι αποκαρδιωτικός. Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν μόλις 10.000 συναλλαγές με κάρτα αποδείξεων, ενώ τον Νοέμβριο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μέτρο έγιναν 2.500 συναλλαγές. Πάντως μέχρι στιγμής έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 49.000 κάρτες αποδείξεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει εκστρατεία για την επέκταση του μέτρου τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.
Χρησιμοποιώντας κάποιος την κάρτα αποδείξεων ουσιαστικά λαμβάνει δύο αποδείξεις. Μία για το προϊόν που αγόρασε και μία άλλη ως απόδειξη της φοροκάρτας.
Επειδή η διπλή απόδειξη λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πολίτες να χρησιμοποιούν τη φοροκάρτα, στο υπουργείο Οικονομικών σκέπτονται οι αποδείξεις που έχουν περαστεί μέσω της φοροκάρτας να μην απαιτείται να προσκομιστούν στην Εφορία σε περίπτωση ελέγχου, αφού τα στοιχεία υπάρχουν και μπορούν να εντοπιστούν.
Μπορεί όμως κάποιος τις ίδιες αποδείξεις να τις δώσει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο και να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει όριο αποδείξεων για το αφορολόγητο όριο. Βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος για τον φορολογούμενο να εντοπιστεί ότι έχει γίνει διπλοεγγραφή σε έλεγχο που ενδεχομένως πραγματοποιηθεί.
Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται όλα τα σύγχρονα μηχανάκια POS να έχουν ενεργοποιηθεί, δηλαδή και τα 150.000 και τα υπόλοιπα σταδιακά μέσα στο 2012.
Ακόμη, υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της κάρτας αποδείξεων και στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δηλαδή να λειτουργούν και αυτές ως φοροκάρτα.
8+1 ερωτήσεις-απαντήσεις για τη φοροκάρτα
Δίδεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλλει αυτόματα τις αποδείξεις
1. Τι είναι η κάρτα αποδείξεων;
Η κάρτα αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης που του αναλογεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, χωρίς άλλη διαδικασία. Η κάρτα αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.
2. Πώς μπορώ να την προμηθευτώ;
Μπορείτε να προμηθευτείτε την κάρτα αποδείξεών σας δωρεάν απ' οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας http://link.minfin.gr/karta, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό στοιχείο σας.
3. Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές μπορώ να τη χρησιμοποιήσω και με ποιον τρόπο;
Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/επιτηδευματία διαθέτει συσκευή αποδοχής πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών (Point of Sales - POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας περνάει την κάρτα αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αγορές μέσω Διαδικτύου Web POS από τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.
4. Πόσες κάρτες μπορώ να διαθέτω;
Κάθε πολίτης (μερίδα αποδείξεων/ΑΦΜ) μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μία κάρτες, με στόχο τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να διαθέτει το καθένα τη δική του.
5. Ποια πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας;
Η κάρτα αποδείξεων σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους φορολογουμένους στη συλλογή και υποβολή αποδείξεων για φορολογικούς λόγους (έκπτωση φόρου εισοδήματος) και η χρήση της είναι προαιρετική. Με την κάρτα αποδείξεων παρακάμπτεται η διαδικασία καταχώρισης ή αποστολής των αποδείξεων, καθώς όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης (επιχείρηση/επιτηδευματία) στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω της συσκευής αποδοχής πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών (POS), αυτόματα. Ετσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε τον χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων. Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον ΑΦΜ του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.
6. Η κάρτα αποδείξεων είναι η κάρτα του πολίτη;
Οχι, η κάρτα αποδείξεων αφορά μόνο τις αξίες των συναλλαγών που γίνονται από τον κάτοχό της κατά τις αγορές υπηρεσιών ή αγαθών, οι οποίες χρησιμεύουν για την ετήσια υποβολή δήλωσης και την έκπτωση στον φόρο που του αναλογεί.
7. Πώς ενημερώνομαι για τις αποδείξεις που έχουν καταχωριστεί στη μερίδα μου μέσω της κάρτας;
Μέσω της ιστοσελίδας http://link.minfin.gr/karta και ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία, που θα του εμφανίζει την ανάλυση των εξόδων που θα έχει κάνει ως εκείνη την ημερομηνία (ανά αγορά).
8. Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;
Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά:
α. Ο χρόνος της αγοράς,
β. Ο ΑΦΜ του καταστήματος/επιχείρησης,
γ. Ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής,
δ. Το συνολικό ποσό της συναλλαγής.
9. Τι δεδομένα περιέχει
Στην κάρτα αποδείξεων δεν καταχωρίζεται κανένα απολύτως στοιχείο από τις συναλλαγές του κατόχου πέρα από το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης. Η κάρτα αποδείξεων επιτρέπει κατά τη συναλλαγή την εύκολη και γρήγορη καταχώριση στη μερίδα του κατόχου που τηρείται στη ΓΓΠΣ. Η διαδικασία εκτελείται μέσω του τερματικού πιστωτικών καρτών (Point of Sales Terminal - POS) της επιχείρησης. Στη μερίδα αποδείξεων του κάθε φορολογουμένου δεν καταχωρίζονται επί μέρους στοιχεία, όπως τα είδη που αγοράστηκαν κ.λπ. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την καταναλωτική συμπεριφορά του κατόχου, σε αντίθεση με τις κάρτες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε καταστήματα λιανικής ή ακόμη και σε υπηρεσίες (αεροπορικές εταιρείες, ιατρικά κέντρα κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση όλα τα στοιχεία διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα της ΓΓΠΣ μετά την εκκαθάριση του οικονομικού έτους.
Φοροεκπτώσεις ως και 3% επί των τιμών πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών....
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 250.000 συσκευές POS, δηλαδή «μηχανάκια» που χρησιμοποιούν τα καταστήματα για τις πιστωτικές κάρτες, εκ των οποίων οι 150.000 είναι έτοιμες για να δεχθούν την κάρτα αποδείξεωνΕκπτώσεις φόρου ως και 3% επί των τιμών πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών μελετά να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών στους πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν τη φοροκάρτα που μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει της αποδοχής των καταναλωτών. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις έχουν οδηγήσει τους πολίτες να μη δείχνουν τον ίδιο ζήλο με πέρυσι για τη συγκέντρωση αποδείξεων.
Από τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικών έχει εφαρμόσει το μέτρο της κάρτας αποδείξεων προκειμένου να δελεάσει τους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις χωρίς παράλληλα να κρατούν τα «μαγικά» χαρτάκια.
Ωστόσο ούτε αυτό το κίνητρο είναι αρκετό για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο. Για τον λόγο αυτόν ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Θεοχ. Θεοχάρης ετοιμάζει νέες εφαρμογές οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται ως κάρτα αποδείξεων απευθείας η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα που διαθέτουν οι πολίτες. Δηλαδή με το που θα πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, αυτόματα να ενημερώνεται το σύστημα Taxis και να μη χρειάζεται ο πολίτης να κρατάει στο συρτάρι τις πρωτότυπες αποδείξεις όπως ισχύει σήμερα με τη φοροκάρτα.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 250.000 συσκευές POS, δηλαδή «μηχανάκια» που χρησιμοποιούν τα καταστήματα για τις πιστωτικές κάρτες. Ακριβώς στις ίδιες συσκευές χρησιμοποιείται και η κάρτα αποδείξεων. Από τις 250.000 συσκευές POS οι 150.000 είναι έτοιμες αυτή τη στιγμή για να δεχθούν την κάρτα αποδείξεων. Ωστόσο ούτε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δεν γνωρίζουν σε αρκετές περιπτώσεις ότι τα μηχανάκια POS είναι έτοιμα να δεχθούν τη φοροκάρτα ή παριστάνουν τους ανήξερους για ευνόητους λόγους.
Οι υπόλοιπες 110.000 συσκευές POS για να δεχθούν τις φοροκάρτες θα χρειαστούν ειδική τροποποίηση από τις τράπεζες που τις έχουν εγκαταστήσει.
Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, αυτή τη στιγμή δέχονται τη φοροκάρτα περίπου 75.000 συσκευές POS.
Ωστόσο ο αριθμός των συναλλαγών με φοροκάρτα μέχρι στιγμής είναι αποκαρδιωτικός. Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν μόλις 10.000 συναλλαγές με κάρτα αποδείξεων, ενώ τον Νοέμβριο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μέτρο έγιναν 2.500 συναλλαγές. Πάντως μέχρι στιγμής έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 49.000 κάρτες αποδείξεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει εκστρατεία για την επέκταση του μέτρου τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.
Χρησιμοποιώντας κάποιος την κάρτα αποδείξεων ουσιαστικά λαμβάνει δύο αποδείξεις. Μία για το προϊόν που αγόρασε και μία άλλη ως απόδειξη της φοροκάρτας.
Επειδή η διπλή απόδειξη λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πολίτες να χρησιμοποιούν τη φοροκάρτα, στο υπουργείο Οικονομικών σκέπτονται οι αποδείξεις που έχουν περαστεί μέσω της φοροκάρτας να μην απαιτείται να προσκομιστούν στην Εφορία σε περίπτωση ελέγχου, αφού τα στοιχεία υπάρχουν και μπορούν να εντοπιστούν.
Μπορεί όμως κάποιος τις ίδιες αποδείξεις να τις δώσει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο και να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει όριο αποδείξεων για το αφορολόγητο όριο. Βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος για τον φορολογούμενο να εντοπιστεί ότι έχει γίνει διπλοεγγραφή σε έλεγχο που ενδεχομένως πραγματοποιηθεί.
Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται όλα τα σύγχρονα μηχανάκια POS να έχουν ενεργοποιηθεί, δηλαδή και τα 150.000 και τα υπόλοιπα σταδιακά μέσα στο 2012.
Ακόμη, υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της κάρτας αποδείξεων και στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δηλαδή να λειτουργούν και αυτές ως φοροκάρτα.
8+1 ερωτήσεις-απαντήσεις για τη φοροκάρτα
Δίδεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλλει αυτόματα τις αποδείξεις
1. Τι είναι η κάρτα αποδείξεων;
Η κάρτα αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης που του αναλογεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, χωρίς άλλη διαδικασία. Η κάρτα αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.
2. Πώς μπορώ να την προμηθευτώ;
Μπορείτε να προμηθευτείτε την κάρτα αποδείξεών σας δωρεάν απ' οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας http://link.minfin.gr/karta, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό στοιχείο σας.
3. Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές μπορώ να τη χρησιμοποιήσω και με ποιον τρόπο;
Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/επιτηδευματία διαθέτει συσκευή αποδοχής πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών (Point of Sales - POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας περνάει την κάρτα αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αγορές μέσω Διαδικτύου Web POS από τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.
4. Πόσες κάρτες μπορώ να διαθέτω;
Κάθε πολίτης (μερίδα αποδείξεων/ΑΦΜ) μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μία κάρτες, με στόχο τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να διαθέτει το καθένα τη δική του.
5. Ποια πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας;
Η κάρτα αποδείξεων σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους φορολογουμένους στη συλλογή και υποβολή αποδείξεων για φορολογικούς λόγους (έκπτωση φόρου εισοδήματος) και η χρήση της είναι προαιρετική. Με την κάρτα αποδείξεων παρακάμπτεται η διαδικασία καταχώρισης ή αποστολής των αποδείξεων, καθώς όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης (επιχείρηση/επιτηδευματία) στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω της συσκευής αποδοχής πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών (POS), αυτόματα. Ετσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε τον χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων. Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον ΑΦΜ του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.
6. Η κάρτα αποδείξεων είναι η κάρτα του πολίτη;
Οχι, η κάρτα αποδείξεων αφορά μόνο τις αξίες των συναλλαγών που γίνονται από τον κάτοχό της κατά τις αγορές υπηρεσιών ή αγαθών, οι οποίες χρησιμεύουν για την ετήσια υποβολή δήλωσης και την έκπτωση στον φόρο που του αναλογεί.
7. Πώς ενημερώνομαι για τις αποδείξεις που έχουν καταχωριστεί στη μερίδα μου μέσω της κάρτας;
Μέσω της ιστοσελίδας http://link.minfin.gr/karta και ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία, που θα του εμφανίζει την ανάλυση των εξόδων που θα έχει κάνει ως εκείνη την ημερομηνία (ανά αγορά).
8. Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;
Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά:
α. Ο χρόνος της αγοράς,
β. Ο ΑΦΜ του καταστήματος/επιχείρησης,
γ. Ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής,
δ. Το συνολικό ποσό της συναλλαγής.
9. Τι δεδομένα περιέχει
Στην κάρτα αποδείξεων δεν καταχωρίζεται κανένα απολύτως στοιχείο από τις συναλλαγές του κατόχου πέρα από το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης. Η κάρτα αποδείξεων επιτρέπει κατά τη συναλλαγή την εύκολη και γρήγορη καταχώριση στη μερίδα του κατόχου που τηρείται στη ΓΓΠΣ. Η διαδικασία εκτελείται μέσω του τερματικού πιστωτικών καρτών (Point of Sales Terminal - POS) της επιχείρησης. Στη μερίδα αποδείξεων του κάθε φορολογουμένου δεν καταχωρίζονται επί μέρους στοιχεία, όπως τα είδη που αγοράστηκαν κ.λπ. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την καταναλωτική συμπεριφορά του κατόχου, σε αντίθεση με τις κάρτες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε καταστήματα λιανικής ή ακόμη και σε υπηρεσίες (αεροπορικές εταιρείες, ιατρικά κέντρα κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση όλα τα στοιχεία διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα της ΓΓΠΣ μετά την εκκαθάριση του οικονομικού έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.