Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πολύ μεγάλο επίτευγμα,δημιούργησαν ανθρώπινα αιμοπετάλια

Ελπίδες για άτομα που χρειάζονται μεταγγίσεις αιμοπεταλίων, όπως πολυτραυματίες με ακατάσχετη αιμορραγία και καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία, φέρνει η είδηση ότι Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο ανθρώπινα αιμοπετάλια.
Τα αιμοπετάλια...


κύτταρα τα οποία παράγονται όπως και τα άλλα στοιχεία του αίματος στον μυελό των οστών, είναι ζωτικής σημασίας επειδή παίζουν ρόλο-κλειδί στην πήξη του. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πρόσληψή τους σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας αίματος. Επειδή ωστόσο συχνά παρατηρείται έλλειψη που αποβαίνει και μοιραία για τη ζωή πολλών ανθρώπων, η λύση των τεχνητών αιμοπεταλίων θεωρείται σωτήρια.
Το πρώτο βήμα παραγωγής αιμοπεταλίων στο εργαστήριο έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία. Οι ερευνητές που ανακοίνωσαν τα συμπεράσματά τους στο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρίας που έγινε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, πέτυχαν για πρώτη φορά στον κόσμο να παράγουν ανθρώπινα αιμοπετάλια σε γυάλινη πλάκα βασιζόμενοι σε ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα.
Οπως επισήμαναν οι Ιάπωνες επιστήμονες που δοκίμασαν με επιτυχία τα αιμοπετάλια που παρήγαγαν σε ποντίκια, οι μεταγγίσεις αιμοπεταλίων είναι πολύ απαραίτητες και για τα άτομα που πάσχουν από θρομβοπενία αλλά και στη θεραπεία της απλασίας του μυελού των οστών. Εσπευσαν ωστόσο να ξεκαθαρίσουν ότι για να ανοίξει ο δρόμος για τη χρήση των αιμοπεταλίων που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο σε ανθρώπους, απαιτείται ακόμα πολλή έρευνα.
Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκε μία ακόμη μεγάλη πρόοδος στον χώρο της αιματολογίας. Ο λόγος για μία πειραματική γονιδιακή θεραπεία εναντίον της αιμοφιλίας Β, μιας σπάνιας κληρονομικής ασθένειας που δεν επιτρέπει τη φυσιολογική πήξη του αίματος. Οι Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι ανέπτυξαν τη νέα γονιδιακή θεραπεία, χρησιμοποίησαν έναν ιό ως «όχημα» που θα μεταφέρει στο ήπαρ ένα γονίδιο που μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγή του παράγοντα πήξης που λείπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.