Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τα πάντα για τον ΟΣΕ στο κινητό


alt

Αυτό που δεν έχει κάνει ο ΟΣΕ κατάφερε να πετύχει μέσω μιας δωρεάν εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής των ΤΕΙ Λάρισας, κερδίζοντας το βραβείο σε διαγωνισμό της Microsoft Hellas....
Ο Βασίλης Κωστακιώτης από την Άρτα, 24 ετών, έπειτα από δουλειά δύο και πλέον μηνών δημιούργησε την εφαρμογή ΟΣΕ, στην οποία μπορεί κανείς να βρει συγκεντρωτικά όλες τις πληροφορίες που αφορούν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Η διαδικτυακή ταλαιπωρία που υφίσταντο τα τελευταία χρόνια οι πελάτες του ΟΣΕ είναι γνωστή, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί εσχάτως με τη λειτουργία της ιστοσελίδας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ωστόσο, η πλοήγηση και η εύρεση πληροφοριών δεν είναι ακόμα τόσο εύκολη και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που ο Βασίλης αποφάσισε να δημιουργήσει αυτή την εφαρμογή.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο Βασίλης «η ιδέα μου ήρθε διότι σαν φοιτητής δεν μπορούσα να βρω στις επίσημες ιστοσελίδες του ΟΣΕ συγκεντρωμένες πληροφορίες. Έτσι, μέσω του διαγωνισμού που διοργάνωσε η Microsoft για το ΤΕΙ μας και με τη βοήθεια του υπεύθυνου του τμήματος Ομήρου Ιατρέλλη, κατάφερα να υλοποιήσω μέσω της εφαρμογής ορισμένα πράγματα.

Δηλαδή, με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να βρει κανείς δρομολόγια, ανακοινώσεις, πληροφορίες για ΑμεΑ, διαδραστικό χάρτη, τηλέφωνα και διευθύνσεις 261 σταθμών του ΟΣΕ, ενεργών και μη».

Το να βρεθούν τα τηλέφωνα όλων των σταθμών της Ελλάδας ήταν και το πιο δύσκολο μέρος της εργασίας. Τελικά, μετά από δική του έρευνα, ο νεαρός φοιτητής αποφάσισε να συμπεριλάβει τα τηλέφωνα όλων των σταθμών αποδίδοντας όσο το δυνατόν καλύτερα το ποιοι λειτουργούν και ποιοι όχι.

Ο καθένας μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή δωρεάν από το ίντερνετ (http://www.windowsphone.com/el-GR/apps/325d1f2c-bcd1-40ec- 876b 183addbedd66?wa=wsignin1.0) και οι μοναδικές απαιτήσεις είναι ένα κινητό (smartphone) με λογισμικό Windows Phone και, φυσικά, πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το επόμενο βήμα σύμφωνα με τον Βασίλη, είναι να μπορεί η εφαρμογή να έχει δική της βάση δεδομένων για να αποθηκεύει τις πληροφορίες έτσι ώστε να μην χρειάζεται καν η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης, η εφαρμογή αναμένεται να εμπλουτιστεί σύντομα με δρομολόγια του προαστιακού Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η «εφεύρεση» του Βασίλη έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση με εκατοντάδες χρήστες και πολύ θετικές κριτικές. Στην προσπάθειά του, συνέβαλαν επίσης και οι συμφοιτητές του Κώστας Λούγγος, Μαρία Κουρή και Βαγγέλης Νταφόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της εφαρμογής και με σκοπό να γίνει όσο το δυνατόν πιο φιλική για το χρήστη, ο Βασίλης ζητούσε από άτομα που δεν την είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ να τη δουλέψουν και παρατηρούσε τα σημεία στα οποία δυσκολεύονταν. Με αυτόν τον τρόπο, είχε τη δυνατότητα να προβεί έπειτα σε διορθώσεις. «Το θέμα είναι πόσο θέλεις να δοθείς σε αυτό που κάνεις. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, υπήρξαν στιγμές που δεν ήμουν σίγουρος για το αν θα προχωρήσει και δέχτηκα και ορισμένες σκληρές κριτικές. Από όλα όμως μαθαίνεις» ανέφερε ο Βασίλης. Εν τούτοις, ο ΟΣΕ, αν και συνεχάρη τον Αρτινό φοιτητή, δεν ενδιαφέρθηκε για την εφαρμογή, παρόλο που ο ίδιος την πρόσφερε δωρεάν με μοναδική προϋπόθεση να αναφέρεται ότι η ιδέα ήταν δική του. «Τέτοια εργαλεία λείπουν από την Ελλάδα και κάθε οργανισμός θα έπρεπε να τα έχει» μας είπε ο Βασίλης εκφράζοντας τη θλίψη του.

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΣΤΟ ΤΕΙ

Η εφαρμογή αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές έξυπνες ιδέες που υπάρχουν στα ΤΕΙ Λάρισας. Η ευρηματικότητα δεν λείπει από τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν παρόμοιες έξυπνες ιδέες σαν αυτή του Βασίλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο διαγωνισμό της Microsoft παρουσιάστηκαν εφαρμογές ηλεκτρονικής εγγραφής σε μαθήματα και εργαστήρια, μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει τα τεστ του ΚΟΚ καθώς και μια εφαρμογή η οποία σε βοηθάει να βρεις τον κατάλληλο γιατρό και τα κατάλληλα φάρμακα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.