Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τι σημαίνει για τη ζωή μας η μείωση του κατώτατου μισθού


Πιο κοντά στην φτώχεια ή και στην εξαθλίωση θεωρούν οι εργαζόμενοι ότι τους φέρνει η μείωση κατά 20% του κατώτατου μισθού που, σύμφωνα με τους περισσότερους, θα συμβάλει στο να γκρεμιστούν μια ώρα αρχύτερα όλοι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα...


Με απώλεια 20% το μήνα, κάθε εργαζόμενος χάνει 2,8 μισθούς, δηλαδή πολύ παραπάνω από τα δώρα, την ώρα που η κυβέρνηση θα στραφεί στον εργαζόμενο για να μπαλώσει τις τρύπες στα δημόσια έσοδα λόγω των μειωμένων φόρων, αλλά και να στηρίξει τα αναιμικά λόγω των μικρότερων εισφορών ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την Εθνική Σύμβαση, εργαζόμενος έγγαμος με εννέα χρόνια προϋπηρεσία και δύο ανήλικα παιδιά λαμβάνει σήμερα 1.144 ευρώ μικτά, καταβάλει δε 965 ευρώ ως φόρο μισθωτών και πάνω από 2.500 ευρώ ως εισφορές. Με μείον 20% στο μισθό του, θα εισπράττει το μήνα 915 ευρώ μικτά, η εφορία θα πάρει 40% λιγότερο φόρο και το ΙΚΑ θα χάσει 510 ευρώ από τις εισφορές.

Κυβέρνηση και πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν το ταχύτερο αν η μείωση αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους ή και τους εν ενεργεία κι ακόμη αν η περικοπή στον κατώτατο μισθό θα επιφέρει και ανάλογη πτώση του συνδεδεμένου με το ύψος του επιδόματος ανεργίας, αν θα παρασύρει προς τα κάτω κι άλλα επιδόματα ή δευτερεύουσες αποδοχές και κυρίως τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2013, όταν η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ θα έχει λήξει.

Το πιο βαρύ χτύπημα αφορά τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Ενδεικτικά, άγαμος με 6 χρόνια προϋπηρεσίας πληρώνεται με 888 ευρώ μικτά, καταβάλει φόρο 545 και εισφορές σχεδόν 2.000. Με μείον 20% στο μισθό του, θα παίρνει 710 ευρώ μικτά, η εφορία θα εισπράξει λίγο παραπάνω από το μισό φόρο και το ΙΚΑ θα χάσει 400 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα, πάντως, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, η συμφωνία τρόικας και αρχηγών δεν θα αφορά όλους τους εργαζόμενους.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι υπενθυμίζουν, πάντως, ότι έχουν ήδη δεχτεί μειώσεις, διαθεσιμότητες κι εκ περιτροπής εργασία που έχουν περιορίσει σημαντικά το ύψος των αποδοχών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.