Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τα... βρόντηξε ο Μεσσηνίας

Τα... βρόντηξε ο Μεσσηνίας  Με σκληρή γλώσσα για το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της ιεραρχίας
Αναμενόμενη, αλλά ηχηρή, η χθεσινή παραίτηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου από όλες τις συνοδικές επιτροπές φέρνει στο φως σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των ιεραρχών. Οι λόγοι που οδήγησαν τον μητροπολίτη Μεσσηνίας στην απόφαση αυτή, όπως αναφέρονται στο κείμενο της παραίτησής του, είναι: «Η ιδιοτέλεια και η σκοπιμότητα», οι οποίες όπως τονίζει «τείνουν να χαρακτηρίσουν τον εκκλησιαστικό τρόπο του ζην»....

Επιπλέον κάνει λόγο για «ανωριμότητα» και «μετριότητα που κατέστησαν κριτήρια λειτουργίας των εκκλησιαστικών θεσμών».
Εκφράζει, επίσης, την ελπίδα, οι αντικαταστάτες του να συμβάλουν «καλύτερα, ουσιαστικότερα και περισσότερο αξιόπιστα το έργο των ως άνω Επιτροπών και Διαλόγων».
Σημειώνεται πως ο κ. Χρυσόστομος υπέβαλε χθες στην Ιερά Σύνοδο την παραίτησή του, από κάθε θέση μέλους των Μονίμων και Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών (Νομοκανονικών και Δογματικών Ζητημάτων, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, και Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων), καθώς επίσης και από του Εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον επίσημο Θεολογικό Διάλογο, στο Forum των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέπεια της ανοιχτής αντιπαράθεσης που είχε δημιουργηθεί με την Ιερά Σύνοδο το τελευταίο διάστημα με αφορμή την υπόθεση Εφραίμ.
Ο κ. Χρυσόστομος είχε διαφωνήσει με την απόφαση της Συνόδου να ταχθεί υπέρ του ηγουμένου, γεγονός που προκάλεσε κόντρα και με άλλους ιεράρχες.
Πρόσφατο παράδειγμα το φραστικό επεισόδιο με τον μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο στο Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.
Αφορμή η κριτική που άσκησε ο κ. Χρυσόστομος στην Ιερά Σύνοδο για την υπόθεση Εφραίμ.
Ο μητροπολίτης Γλυφάδας τότε είχε απειλήσει τον Μεσσηνίας ότι θα τον εγκαλέσει στην Ιερά Σύνοδο, ενώ το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου.
Εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε στο «Εθνος», μεταξύ άλλων, πως οι χαρακτηρισμοί στο ανακοινωθέν του μπορεί να είναι σκληροί ωστόσο «απηχούν την αλήθεια.
Σε τι αποσκοπούσε η έκδοση του ανακοινωθέντος υπέρ του Εφραίμ έτσι όπως ήταν γραμμένη; Δεν εξέφραζε μια σκοπιμότητα και μια ιδιοτέλεια;», διερωτήθηκε ο μητροπολίτης.
Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα πρόσθεσε πως «η Ιερά Σύνοδος έχει αποφανθεί ότι πλέον δεν υπάρχουν εκκλησιολογικές αποκλίσεις που να αφορούν τον μητροπολίτη Μεσσηνίας». «Συνεπώς», λέει, πώς με εγκαλεί (σ.σ. ο μητροπολίτης Γλυφάδας) ως αιρετικό και τι συνεπάγονται όλα αυτά;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.