Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη λόγω κρίσης

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η εγκληματικότητα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΑΔΘ, ενώ η οικονομική κρίση φαίνεται πως «γεννά» νέες μορφές σκληρής παραβατικότητας....
Οι ληστές του δρόμου σπέρνουν το φόβο σε περαστικούς με επιθέσεις ακόμα και σε κεντρικές οδούς της πόλης. Μικρές ομάδες συνήθως 2 ή 3 ατόμων δεν διστάζουν να επιτεθούν στους ανυποψίαστους πολίτες ακόμη και τις ώρες αιχμής των καταστημάτων απειλώντας τους για μερικά ευρώ. Κι όταν τα θύματα αντιστέκονται, κάτι που γίνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν, 7 στα 10 καταλήγουν στο νοσοκομείο επιβεβαιώνοντας την αγριότητα των δραστών.
Τα στοιχεία της  ΓΑΔΘ αποκαλυπτικά. Οι αρπαγές τσαντών το πρώτο εξάμηνο του 2011 παρουσιάζουν αύξηση 150% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, οι ληστείες του δρόμου καταγράφουν αύξηση 16%.

Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει τόσο φαίνεται πως πολλαπλασιάζεται κάθε μορφή εγκληματικότητας με τους ληστές να βάζουν στο στόχαστρό τους σίγουρα γι αυτούς κέρδη.  Μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών γίνονται στόχος με αύξηση των κρουσμάτων στο 31,25%. Από την άλλη, οι επιθέσεις σε τράπεζες εμφανίζουν μείωση 88,89% και σε ΕΛ.ΤΑ 66,67%  λόγω των συστημάτων ασφαλείας.

Οι ληστές αθίγγανοι στην πλειοψηφία τους στήνουν καρτέρι έξω από τράπεζες σε ηλικιωμένους που λόγω της κρίσης και του φόβου κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας κάνουν αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών για να μη τα χάσουν. Τους ακολουθούν και μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία τους επιτίθενται και αρπάζουν τη λεία τους.

Έξαρση παρουσιάζουν και οι υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος που αφορούν πλαστογραφίες, απάτες, εκβιάσεις και κυκλοφορία παραχαραγμένων λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Αδιάψευστος μάρτυρας τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από αστυνομικές πηγές και παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση 57,61% σε αρπαγές, 155,56% σε εκβιάσεις ,193,55% σε πλαστογραφία παραχαραγμένων και 188,55% σε πλαστογραφία. Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2012 με την αστυνομία να έχει  συλλάβει 98 άτομα για απάτες και πλαστογραφίες ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά 17 τέτοιες υποθέσεις στην Θεσσαλονίκη.

Πονοκέφαλο στις αρχές προκαλεί όμως και η παραβατικότητα των ανηλίκων. Το 2011 αυξήθηκαν τόσο οι κλοπές όσο και οι ληστείες από συμμορίες μικρών παιδιών ακόμη και 13 χρονών.

Στο κόκκινο η εγκληματικότητα και τον πρώτο μήνα του έτους που καταγράφηκε μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών. 157 έχουν εξιχνιαστεί ενώ συνελήφθησαν 133 άτομα

Στο ποσοστό διπλάσιο με προηγούμενα έτη και οι διαρρήξεις σε οικείες με τους δράστες να «χτυπούν» πλέον σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα τόσο κεντροανατολικά όσο και στις φτωχογειτονιές των δυτικών συνοικιών.

Γράφουν
Μάκης Γκόσιος
Έλενα Νοταρίδου,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.