Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μπρέιβικ: «Μου αξίζει μετάλλιο για όσα έκανα»


Μπρέιβικ: «Μου αξίζει μετάλλιο για όσα έκανα»

Σοκ και ανατριχίλα παγκοσμίως προκάλεσαν οι δηλώσεις του μακελάρη της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος προσερχόμενος χθες σε δικαστήριο του Όσλο, όχι μόνο απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του αλλά αποφάσισε ότι του αξίζει και...μετάλλιο για την διπλή επίθεση στη νορβηγική πρωτεύουσα και στο νησί Ουτόγια τον περασμένο Ιούλιο, που οδήγησε στον θάνατο 77 ανθρώπους, κυρίως νεαρής ηλικίας....

Όταν ο δικαστής επέτρεψε στον 32χρονο δολοφόνο να εξηγήσει γιατί έχει δηλώσει «αθώος» αφού παραδέχθηκε ότι είναι υπεύθυνος για την πρωτοφανή σφαγή του περασμένου Ιουλίου, ο Μπρέιβικ δεν δίστασε να δηλώσει μπροστά στους συγγενείς των θυμάτων και όσους επιβίωσαν από το μένος του:

«Οι επιθέσεις στα κεντρικά κυβερνητικά γραφεία ήταν προληπτικές επιθέσεις κατά των προδοτών του έθνους, άνθρωποι που διέπραξαν ή σχεδιάζουν να διαπράξουν πολιτισμική καταστροφή, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής της Νορβηγικής κουλτούρας και της Νορβηγικής εθνικότητας...Οι Νορβηγοί θα είναι μειονότητα στο Όσλο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Είναι γεγονός. Εκπροσωπώ τη νορβηγική αντίσταση» δήλωσε ο αμετανόητος Μπρέιβικ που συνεχίζει να εμφανίζεται ψύχραιμος και ευδιάθετος κατά την διάρκεια των ακροάσεων.

«Εμείς του νορβηγικού κινήματος δεν θα κάτσουμε να δούμε πως μετατρεπόμαστε σε μειονότητα μέσα στην ίδια την χώρα μας» πρόσθεσε ο 32χρονος, ο οποίος προσερχόμενος στην αίθουσα, αφού ακούμπησε πρώτα την γροθιά στην καρδιά του, σήκωσε τα χέρια με τις χειροπέδες, απευθύνοντας ακροδεξιό χαιρετισμό, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

«Ήταν γελοίος»
«Ήταν δύσκολο να τον βλέπουμε να γελάει...Έβλεπες ότι δεν μετανιώνει για ότι έκανε και έχω χάσει τόσους φίλους...Ήταν γελοίος» είπε η 18χρονη Anette Davidsen.

«Ο τρόπος που μιλούσε, ο τρόπος που χαμογελούσε...όλα με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι κανείς δεν έχει την ίδια αντίληψη του κόσμου με εκείνον» δήλωσε στο Reuters η 17χρονη Helene Georgsen, η οποία επιβίωσε της σφαγής στην κατασκήνωση της νεολαίας του εργατικού κόμματος στο νησί Ουτόγια όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πολλοί συνομήλικοι της.
Μετά από μια πρώτη ψυχιατρική εξέταση, ο Μπρέιβικ κρίθηκε «σχιζοφρενής», κάτι που σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ποινική ευθύνη για τις ειδεχθείς πράξεις του.

Μετά την κατακραυγή οι δικαστές ζήτησαν και δεύτερη εξέταση από άλλη ομάδα ειδικών. Ο ίδιος ο Μπρέιβικ αποκάλεσε «γελοία» την αρχική έκθεση που τον χαρακτηρίζει «ψυχοπαθή».
Πάντως, ανεξαρτήτως των ψυχιατρικών εκθέσεων, ο Μπρέιβικ θα δικαστεί στις 16 Απριλίου και η χθεσινή του εμφάνιση έγινε στα πλαίσια της προκαταρκτικής ακρόασης πριν την έναρξη της δίκης. Αν εν τέλει οι δικαστές συμφωνήσουν με τους ψυχιάτρους, είναι πιθανό ο μακελάρης να σταλεί σε ψυχιατρική κλινική. Αν κριθεί ένοχος, θα εκτίσει 21ετή ποινή φυλάκισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.