Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της «Le Monde» με τίτλο «Στην Ελλάδα η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων κρέμεται από μια κλωστή», έχοντας σε πρώτο φόντο τον Γιώργο Καρατζαφέρη, σχολιάζοντας ταυτόχρονα την αποχώρηση του ΛΑΟΣ και τις παραιτήσεις συνολικά 6 υπουργών από την κυβέρνηση...
«Οι γερμανικές απαιτήσεις για περισσότερα μέτρα λιτότητας κλονίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου», αναφέρει το Bloomberg, ενώ το Reuters προειδοποιεί για τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη «απώλεια του ελέγχου» στην ελληνική κρίση.
«Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα σχέδιο επείγουσας δράσης για να χειριστεί μια πιθανή ελληνική "έκρηξη". Τα πράγματα μοιάζουν να οδηγούνται στα άκρα και τα προβλήματα συχνά λύνονται όταν φθάνουν στο σημείο αυτό. Αν όμως δεν λυθούν, οι ελληνικές τράπεζες θα "σκάσουν" και η υπόλοιπη ευρωζώνη θα πρέπει να αποτρέψει τον πανικό που θα απειλήσει ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Στο ίδιο μήκος προβληματισμού κινείται και η «Guardian». «Οι σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη έχουν δηλητηριαστεί. Για πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν έτσι; Η πολιτική των άκρων έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα που μπορεί να αφήσει πίσω της μια εκατέρωθεν βαθιά δυσπιστία», σημειώνει η κεντροαριστερή βρετανική εφημερίδα.
Αντίθετα, πιο αισιόδοξη για τις εξελίξεις εμφανίζεται η «Wall Street Journal», η οποία σημειώνει ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν καταφέρει να φθάσουν ως το 2012 χωρίς να προκαλέσουν μια καταστροφή». Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει την αντιστροφή του κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατούσε στις αγορές, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί.
Και η «Wall Street Journal», πάντως, σε άλλο άρθρο της κάνει λόγο για καθυστερήσεις, παιχνίδια με τον χρόνο και απειλές που έχουν πλήξει τις σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους της. «Το επίπεδο δυσπιστίας μεταξύ της Αθήνας και των διασωστών της από την ευρωζώνη ουδέποτε ήταν υψηλότερο», αναφέρει η εφημερίδα και αναρωτιέται: «Ως πότε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;».
Η γαλλική «Figaro» θεωρεί ότι «η αποχώρηση του Καρατζαφέρη από την κυβέρνηση δεν συνιστά βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού διαθέτει ακόμη 236 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου». Η εφημερίδα σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι εξελίξεις φέρνουν στο φως τη βαθιά κρίση που σοβεί στην Ελλάδα».
Η οικονομική γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» περιγράφει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τονίζει την «υποχρέωση που έχει η πολυκομματική συμμαχία στην χώρα να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει με τους δανειστές της στην ΕΕ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ εώς τις εκλογές της άνοιξης προκειμένου να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία τον Μάρτιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.