Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Δεν δέχονται νέες μειώσεις στο μισθό τους οι δικαστές

Με επιστολή τους πρός τον πρωθυπουργό έξι δικαστικές ενώσεις επισημαίνουν ότι δεν θα δεχτούν νέες μειώσεις στους μισθούς των δικαστών της τάξης του 20% στα ειδικά μοσθολόγια τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε...


 καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Αναφέρουν ότι ήδη οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί κατά 40%, ότι δεν τους επιτρέπεται να έχουν άλλη δουλειά, ότι υπηρετούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους και ότι είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν γραφείο και βιβλιοθήκη στο σπίτι τους με ότι έξοδα αυτό συνεπάγεται. Αναφέρουν ακόμα ότι οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων μπορεί να τελέσουν καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού άρα αυτό συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλά όργανα της διοίκησης.

Ολόκληρη η επιστολή:


ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

                      Προς: τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Λουκά Παπαδήμο


                                    Αθήνα, 16-2-2012
                                    Αρ. Πρωτ.: 28


                                           Κοινοπ:  1. κ. Γεώργιο, Παπανδρέου, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ.
                                                       2. κ. Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρο ΝΔ
                                                       3. κ. Αλέκα Παπαρήγα, Γεν. Γραμματέα ΚΚΕ
                                                       4. κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη, Πρόεδρο ΛΑΟΣ
                                                       5. κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
                                                       6. κ. Φώτη Κουβέλη, Πρόεδρο Δημοκρατικής Αριστεράς
                                                       7. κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Πρόεδρο Δημοκρατικής Συμμαχίας


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, είχαμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε, μεταξύ των άλλων και για την οικονομική κατάσταση των δικαστικών λειτουργών, αναφορικά με τις μειώσεις των αποδοχών που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα.
Ενόψει του ότι πληροφορούμεθα από τα ΜΜΕ ότι επίκεινται και άλλες μειώσεις των ειδικών μισθολογίων, μεταξύ των οποίων και το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα:
α) Οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν καθορίζονται από ειδικό μισθολόγιο που ο κοινός νομοθέτης έχει θεσπίσει, αλλά καθορίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρ. 88 παρ. 2 και 99 του Συντάγματος). Συνεπώς, ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τους δικαστικούς λειτουργούς, η οποία συνάδει με το λειτούργημά τους και τη διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου δεν νοείται ταύτιση των δικαστικών λειτουργών με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι δεν αποτελούν άμεσα όργανα του Κράτους.
β) Οι αποδοχές μας μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40%, χωρίς να υπολογίζεται η περικοπή των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάνσεων). Να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιοριζόμενου δικαστικού λειτουργού ανέρχονται σε 1800 € περίπου.
γ) Οι δικαστικοί λειτουργοί εισέρχονται στη Σχολή Δικαστών μετά το 28ο έτος της ηλικίας τους και διορίζονται ως τέτοιοι μετά το 30ο έτος, όταν οι πτυχιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ήδη υπηρεσία 6-8 ετών.
δ) Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους με ότι αυτό συνεπάγεται (δαπάνες διαμονής και μετακίνησης) ούτε επιτρέπεται να ασκούν άλλη εργασία.
ε) Τμήμα των αποδοχών τους αποτελεί η αποζημίωση 1) για την ίδρυση και οργάνωση, κατ’ οίκον, βιβλιοθήκης και γραφείου, που συνεπάγεται δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, καταβολή μισθώματος κλπ) και 2) για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που σημαίνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν εργάζονται σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο αλλά πέραν αυτού (απογεύματα, εορτές, Σαββατοκύριακα), για να διεκπεραιώνουν ταχύτερα τις υποθέσεις.
Αν υποστούμε και άλλες περικοπές, θα τεθεί εν αμφιβόλω η, επιδιωκόμενη από όλους μας, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αφού, κατ΄ ανάγκη, θα επέλθει αλλαγή των συνθηκών, ως προς το χρόνο και τον τόπο απονομής της, για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του πρώτου και δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας.
    Πιστεύουμε ότι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας είναι η ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης . Συνέπεια αυτής της παραδοχής είναι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το αγαθό της ως οικονομικό μέγεθος που πρέπει να ισοσκελίζει  εισπράξεις και δαπάνες. Και κατά λογική ακολουθία, όταν εκ του Συντάγματος οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων μπορούν να είναι  υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί αύριο, δεν πρέπει και οι λειτουργοί της να αντιμετωπίζονται ως απλά όργανα της δημόσιας διοίκησης.  

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Χαράλαμπος Αθανασίου, Αρεοπαγίτης
Χρήστος Παπανικολάου ,Πάρεδρος ΣτΕ
Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ.Εφετών ΔΔ
   Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντεισαγγελέας Εφετών Νικόλαος Αγγελάρας Αντιπρόεδρος Ελ.Συνεδρίου
                          Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, Σύμβουλος ΝΣΚ

1 σχόλιο:

  1. Α, έτσι εξηγείται το γιατί το 95% των δικαστικών εν Ελλάδι χρηματίζονται και δωροδοκούνται...

    Δεν τους φτάνουν οι - ένα κλικ κάτω απ' τις βουλευτικές - αμοιβές...

    Καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Μάλιστα. Δηλαδή ωμός εκβιασμός. "Ή συνεχίζετε να μας πληρώνετε εξωφρενικές αμοιβές, ή κάνουμε σαμποτάζ"...

    Μήπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες που έχουν γραφεία και βιβλιοθήκες στα σπίτια τους πρέπει να ζητήσουν επίδομα;

    ΟΥΣΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.