Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της κρατικής χρηματοδότησής τους υπό όρους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν στη δυνατότητα από 1η Ιανουαρίου 2012 να επιχορηγούνται με το 60% και το υπόλοιπο 40% να παρακρατείται από τις τράπεζες για την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Ακόμη και οι νεόκοποι στην πολιτική "Οικολόγοι Πράσινοι" μπήκαν στο... club που θέλει να βουτήξει όλα τα δάχτυλα μες "στο βάζο με το μέλι"...
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας, ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, και με βάση τις απόψεις όλων των κομμάτων που έχουν εκφραστεί, θα κληθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης προκειμένου να καταθέσει τις συγκεκριμένες πλέον προτάσεις του υπουργείου.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει το υφιστάμενο ύψος και ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης, που θα πρέπει όπως να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα.
Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Σπυρόπουλος
- Όχι στη χρηματοδότηση κομμάτων από Νομικά Πρόσωπα, ναι από φυσικά πρόσωπα με καθορισμό μικρού ορίου για ανώνυμες εισφορές.
- Επώνυμα οι μεγάλες εισφορές με ανώτατο όριο και χωρίς δημοσιοποίηση των ονομάτων, στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο αρμόδιες αρχές.
- Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι τα κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότησή τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης.
Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Αθανάσιος Σκορδάς συμφώνησε με την πρόταση του κ. Σπυρόπουλου για παρακράτηση του 40% της χρηματοδότησης για την εξόφληση των δανειακών τους οφειλών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μη διαχειρίσιμη την κατάσταση στα δάνεια λόγω εκτόξευσης των επιτοκίων».
Πρότεινε να υπάρχει κινητροδότηση δωρεών και χορηγιών μέσω φοροαπαλλαγών, με προϋποθέσεις όμως και περιορισμούς που θα αποκλείσουν εξαρτήσεις των κομμάτων και λόμπι.
Σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση πρότεινε μεταξύ άλλων, τη μείωσή της και τον περιορισμό να μην υπερβαίνει τα 18 εκατ. ετησίως για κάθε κόμμα.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, σημείωσε ότι «όλα τα έσοδα του προέρχονται από κουπόνια» και έκανε λόγο για σπέκουλα σε βάρος του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά.
Ο οικονομικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Σκανδαλάκης τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.
Παράλληλα πρότεινε τα κόμματα να μπορούν να παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς επιβαρύνσεις, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το ποσοστό 23% στο ΦΠΑ.
«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε έλεγχο, τα οικονομικά μας είναι δημόσια και έχουμε προτείνει μέτρα θεσμικής θωράκισης. Δεν συζητάμε με λογική ηθικολογίας ή σκανδαλολογίας, αλλά με αυστηρά πολιτικούς όρους» τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την Επιτροπή Θεσμών, μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να προτείνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο «θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα ως ελάχιστο δείγμα της προσπάθειας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού». Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα πρέπει-αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος- να παρουσιαστούν οι εκκαθαρίσεις όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα.
Τέλος, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας, ζήτησε «να τεθεί από μηδενική βάση η κρατική επιχορήγηση και ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων και με σεβασμό στους πολίτες», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποκλειστική χρηματοδότηση τους από ιδιώτες.
ΕΝΑΣ ΛΟΧΑΓΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ! ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!! ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφή