Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των διαστημικών μεταφορών απηύθυνε η NASA... η οποία αναζητά άμεσα εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς των αστροναυτών της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία, θα επιλέξει τουλάχιστον δύο πιθανούς...
κατασκευαστές διαστημικών ταξί, που θα είναι σε θέση να προσφέρουν «ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική πρόσβαση στο Διάστημα».
Οι εταιρίες που θα επιλεγούν και οι οποίες αναμένεται να συνάψουν με τη NASA συμφωνίες ύψους 300 - 500 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία, θα πρέπει να έχουν έτοιμο έως τα τέλη Μαΐου του 2014 τόσο το όχημα πληρώματος όσο και το σύστημα εκτόξευσής του. Η NASA διευκρίνισε επίσης ότι τα σκάφη θα δοκιμαστούν μπαίνοντας σε τροχιά έως τα μέσα του αιώνα. Θα πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν έως και τέσσερα άτομα, ενώ κατά τη δοκιμαστική τους πτήση είναι απαραίτητο να πετάξουν σε απόσταση τουλάχιστον 370 χιλιομέτρων από τη Γη και να παραμείνουν σε τροχιά επί τρεις ημέρες.
Το νέρο πρόγραμμα θεωρείται η συνέχεια παλαιότερων επενδύσεων της υπηρεσίας σε εταιρίες σχεδιασμού εμπορικών επιβατικών διαστημόπλοιων. Μετά από την απόσυρση του αμερικανικού στόλου των διαστημικών λεωφορείων πέρυσι άλλωστε, η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα με δυνατότητα μεταφοράς πληρωμάτων στον ISS. Χρεώνει στη NASA 60 εκατομμύρια δολάρια για κάθε Αμερικανό που ταξιδεύει με τα σκάφη της στο σταθμό, σε απόσταση 385 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.
Τα τελευταία δύο χρόνια η αμερικανική υπηρεσία έχει επενδύσει 365,5 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους την Boeing η οποία αναπτύσσει μια κάψουλα που είναι συμβατή με το σύστημα εκτόξευσης Atlas V της Lockheed Martin-Boeing. Παράλληλες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη από άλλους αμερικανικούς ομίλους, ενώ η NASA σκοπεύει μόνο φέτος να διοχετεύσει άλλα 406 εκατομμύρια σε τέτοια πρότζεκτ, με την ελπίδα να είναι σε θέση να μεταφέρει τους αστροναύτες της στον ISS με τα δικά της διαστημικά ταξί έως το 2017.
Όλα πάντως εξαρτώνται από το κατά πόσο το Κονγκρέσο θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό της NASA. Τα 406 εκατομμύρια είναι περίπου το 50% του ποσού που η υπηρεσία ζητούσε για το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.