"Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο", δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, αναφερόμενος στο τελευταίο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ...
"Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται το θέμα της Ελλάδας μεμονωμένα αλλά ο πυρήνας των θεμάτων στα οποία πρέπει να επιτύχει είναι ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία", δήλωσε ο Ζέλικ, σημειώνοντας ωστόσο ότι "είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει.
"Εξαρτάται εν μέρει από τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι Έλληνες", είπε χαρακτηριστικά.
"Η κατάσταση κάθε χώρας είναι διαφορετική και υπάρχουν τρία αλληλένδετα προβλήματα. Για κάποιες χώρες είναι το ύψος του χρέους, για άλλες είναι ο αντίκτυπος στο τραπεζικό σύστημα, ενώ για άλλες η ανταγωνιστικότητά τους" δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πρόσθεσε δε ότι η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονται χρόνο να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
"Ωστόσο, πιστεύω ότι όλα αυτά είναι δυσκολότερο να εκπληρωθούν όταν υπάρχει ύφεση στην Ευρώπη", επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέλικ, η στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης καθοριστική. "Αυτό που προσπάθησα να προτείνω, δεδομένης της μεταρρυθμιστικής πολιτικής σε ορισμένες μεσογειακές χώρες, είναι ότι θα είναι σημαντικό για τη Γερμανία και άλλες ηγέτιδες χώρες στη διαδικασία να δείξουν την προοπτική, αν υιοθετούνται οι μεταρρυθμίσεις και πώς αυτές θα υποστηριχθούν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", ανέφερε.
Προώθηση των ΗΠΑ για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας
Μεταξύ άλλων, ο Ζέλικ αναφέρθηκε και στην διαδοχή του καθώς εγκαταλείπει την θέση του τον Ιούνιο.
Όπως είπε ένας "δυνατός" Αμερικανός υποψήφιος για την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ωφελούσε τις ΗΠΑ και την τράπεζα καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πρέπει να αντιπροσωπεύεται στα κορυφαία διεθνή όργανα.
Σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη, ο Ρόμπερτ Ζέλικ παρατήρησε ότι οι Αμερικανοί δεν κατέχουν ανώτατες θέσεις στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τις περιφερειακές τράπεζες ανάπτυξης ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Θέλω οι ΗΠΑ να αισθάνονται ένα αίσθημα ευθύνης προς το διεθνές σύστημα", είπε.
Μέχρι σήμερα δύο πρόσωπα έχουν κυρίως αναφερθεί ως πιθανοί διάδοχοί του, και αυτά είναι από τις ΗΠΑ: η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιμείνει ότι η Κλίντον δεν θα αναλάβει αυτή τη θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.