Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Στροφή στα οπωροκηπευτικά




Εάν το 20% των καλλιεργειών στο θεσσαλικό κάμπο ήταν καρποφόρα δέντρα και οπωροκηπευτικά, τότε ο τζίρος των αγροτών θα ανέρχονταν το χρόνο σε 1 δισ. ευρώ!!! Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας - Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θεοφάνης Γέμτος, ο οποίος συνέκρινε την περιοχή του Φρέσνο της Καλιφόρνια, που επισκέφθηκε πρόσφατα, με τη Θεσσαλία..



Η περιοχή του Φρέσνο στην Καλιφόρνια είναι παρόμοια με τη Θεσσαλία, έχει 4.200.000 στρέμματα καλλιεργούμενη έκταση και 3.500.000 λειμώνες και βοσκοτόπους. Είναι μια περιοχή με πολύ μικρές βροχοπτώσεις, αλλά σημαντικά έργα που έγιναν στη δεκαετία του 1960 εξασφαλίζουν αρκετό νερό από φράγματα και άλλες αποθήκες νερού στα γύρω βουνά. Τα επιφανειακά νερά συμπληρώνονται με υπόγεια που αντλούνται από αρκετά μεγάλα βάθη.
Ο κ. Γέμτος επεσήμανε πως η Θεσσαλία και το Φρέσνο έχουν παρόμοιες κλιματικές συνθήκες, όχι όμως και καλλιέργειες. «Η Καλιφόρνια τροφοδοτεί όλες τις ΗΠΑ με λαχανικά, ενώ εμείς εισάγουμε! Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον είναι ότι από πλευράς εισοδήματος στην περιοχή του Φρέσνο η μεγάλη καλλιέργεια (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.λ.π.) προσφέρει το 8%, τα λαχανικά το 33% και οι δενδρώδεις καλλιέργειες το 59% (από την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Γεωργία της Καλιφόρνια). Είναι σαφές ότι τα λαχανικά και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, μαζί με την κτηνοτροφία, δίνουν το κύριο εισόδημα στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κ. Γέμτο καλλιεργώντας βαμβάκι, σιτάρι και καλαμπόκι βγαίνει ένας ετήσιος τζίρος που κυμαίνεται από 60 έως και 200 ευρώ το στρέμμα. Εάν αλλαχθούν οι καλλιέργειες και ξεκινήσουμε να καλλιεργούμε μήλα, αχλάδια και λαχανικά, τότε ο ετήσιος τζίρος θα κυμαίνεται από 1.000 έως και 4.000 ευρώ το στρέμμα!
«Αυτό σημαίνει πως αλλάζοντας μόνο το 20% των καλλιεργειών θα έχουμε τζίρο το χρόνο 1 δισ. ευρώ! Αυτό το ποσό ακόμη κι αν δεν είχαμε οικονομική κρίση είναι τεράστιο. Πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από τη λογική των επιδοτήσεων και των εισαγωγών προϊόντων και να μπούμε στη δράση», υπογράμμισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Βέβαια σύμφωνα με τον καθηγητή η αλλαγή αυτή των καλλιεργειών δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα. Χρειάζεται όπως υπογράμμισε οργάνωση των αγροτών αλλά και σωστή και διευρυμένη έρευνα. «Πρέπει να εξετάσουμε τις κατάλληλες ποικιλίες, τι αρέσει να καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι, να δούμε τις συσκευασίες και την τυποποίηση των προϊόντων. Χρειάζεται σύστημα», σχολίασε ο κ. Γέμτος.
«Είναι επιτέλους καιρός να ξυπνήσουμε. Αυτό το έκαναν εδώ και χρόνια οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Εμείς βρήκαμε την εύκολη λύση των επιδοτήσεων και καταστρέψαμε με αυτό τον τρόπο τη γεωργία μας. Πρέπει να βάλουμε ένα στόχο. Ιδίως τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε. Κι επειδή το αρμόδιο Υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει κάτι, καλό θα ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας να αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία», συμπλήρωσε ο καθηγητής θέλοντας να δώσει έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει να επιδείξουν οι Έλληνες αγρότες.
Εάν όλα όσα χρειάζονται να γίνουν, ολοκληρωθούν άμεσα, τότε μέσα σε 2 ή 3 χρόνια ο θεσσαλικός κάμπος θα μπορεί να παράγει προϊόντα και να τα εξάγει, μειώνοντας έτσι τις εισαγωγές και αυξάνοντας ταυτόχρονα τον τζίρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.