Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Eπικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα στην Ηλεία.Κινδυνεύουν σπίτια.

Έντονα και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαιτέρως ανησυχητικά κατολισθητικά φαινόμενα διαπίστωσε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ, κατά την αυτοψία που διενήργησε στις περιοχές του νομού Ηλείας που επληγήσαν από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις. Η αυτοψία ξεκίνησε τη Δευτέρα 6/2/2012, αμέσως μετά την εκδήλωση των φαινομένων, και ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 10/2/2012, από ...


τον γεωλόγο και προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικής Γεωλογίας του Ινστιτούτου, Νίκου Νικολάου και τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής μονάδας του ΙΓΜΕ στην Τρίπολη, υδρογεωλόγο Βασίλη Ζόραπα, σε συνεργασία με τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Προτεραιότητα δόθηκε στους οικισμούς προκειμένου να θωρακιστεί η ασφάλεια των κατοίκων. Το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε τα χωριά Κουτσοχέρα, Χειμαδιό, Χαρία, Βουλιαγμένη, Αρβανίτης και Λάνθιο. Στην Κουτσοχέρα οι κατολισθήσεις επηρέασαν κατοικίες, από τις οποίες δύο διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο κατάπτωσης . Στη Χαρία ένα σπίτι κατέρρευσε, στη Βουλιαγμένη σημειώθηκαν ζημίες σε κτίσματα από την πτώση μεγάλης ποσότητας χώματος και βράχων. Στη μονή Κρεμαστών, για την οποία το ΙΓΜΕ έχει εκπονήσει μελέτη το 1977, ζητήθηκε η απομάκρυνση των μοναχών για μια εβδομάδα και θα χρειαστούν μέτρα στήριξης. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου έδωσαν οδηγίες στους κατοίκους, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εκπροσώπους της περιφέρειας αναφέροντας πως : « Για τις περισσότερες κατοικίες δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και προς το παρόν δε είναι απαραίτητη η εκκένωση. Ωστόσο οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και αν διαπιστώσουν ρωγμές στα σπίτια τους θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν για την ασφάλεια τους».

Σοβαρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή Αρβανίτη η ζημιά στο οδόστρωμα είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να αποκατασταθεί γι’ αυτό και προτείνεται νέα χάραξη του οδικού δικτύου. Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και αγροτικές καλλιεργείες καθώς σε ορισμένα σημεία δημιουργήθηκαν ρήγματα από την υπόχωρηση του εδάφους.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για κλιμάκωση των φαινομένων και αν συνεχιστούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να προκληθούν πτώσεις κατοικιών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα στήριξης για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω των καιρικών συνθηκών . Τέτοια εργασίες γίνονται μόνο τη θερινή περίοδο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα τους» σημειώνει ο προϊστάμενος της Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης που διενήργησε την αυτοψία στην Ηλεία, Νίκος Νικολάου.

Το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό του ΙΓΜΕ παρακολουθεί σε 24ωρη βάση την εξέλιξη των φαινομένων και ενημερώνει συνεχώς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.