Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τυχοδιώκτες οι Ευρωπαίοι, συνεχίζουν και εκβιάζουν με το Eurogroup

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αποδύεται σε αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να δώσει απτά "δείγματα γραφής" ως προς την υλοποίηση των μέτρων του Μνημονίου και να αποσπάσει το τελικό "ok" από το Eurogroup, η Γερμανία και οι συνοδοιπόροι της στην ευρωζώνη εφευρίσκουν νέα προσχήματα για να καθυστερήσουν την επικύρωση της συμφωνίας. Ενδέχεται μάλιστα ...


να επιτύχουν αναβολή της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών, παρά τη σφοδρή αντίδραση από πλευράς Γιούνκερ, ο οποίος επιδιώκει να κλείσει γρήγορα το θέμα και να τερματισθεί η αβεβαιότητα.
Διαφωνίες για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος υπάρχουν και στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνhσης, κυρίως μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος επιδιώκει να αναβληθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει όλα τα στοιχεία σχετικά με τις ζητούμενες πeρικοπές δαπανών και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Η διαφωνία έχει ουσιαστικότερο περιεχόμενο: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας πρέπει να τεθεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία και η νέα δανειακή σύμβαση να περιλαμβάνει σενάριο συντεταγμένης χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του PSI.
Τελευταίο επιχείρημα που προβάλλεται για την αναβολή λήψης απόφασης στο Eurogroup είναι ότι η Αθήνα δεν έχει βρεί ακόμη από πο;y θα εξοικονομησει τα 325 εκ. ευρώ, τα οποία αρνήθηκε να περικόψει από συντάξεις.
Οπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία δεν δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν στην εκταμίευση του νέου δανείου πριν από τον Μάιο, γιαυτό εγείρουν συνεχώς νέες αξιώσεις.
Σήμερα συνεδριάζει η ομάδα τεχνικής υποστήριξης του Eurogroup, έχοντας μονάδικό θέμα προς εξέταση το εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί εν συνεχεία να διατυπώσει επίσημη δημόσια πρόταση για το PSI.

πηγή:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.