Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ιδρυση επιχείρησης στην Ελλάδα μόλις σε 23 λεπτά!

Δεν είναι πλάκα...
Ικανοποιητικά αποτελέσματα φέρνει ίσως η μοναδική διαρθρωτική αλλαγή που αίρει γραφειοκρατικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις...
Ο λόγος για την ίδρυση επιχειρήσεων μέσω των one stop shop, που είναι τα επιμελητήρια και τα συμβολαιογραφεία, τα οποία συνδέονται με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ» από τις 4 Απριλίου μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου του 2012 άνοιξαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 32.863 επιχειρήσεις. Στο νούμερο αυτό περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική εγγραφή στο ΓΕΜΗ επιχειρήσεων που ακόμη δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του one stop shop. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια κ.λπ.) οι οποίες ακολουθούν τη γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά πρέπει να γράφονται στο ΓΕΜΗ.

Χωρίς γραφειοκρατία

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα επίκειται η έκδοση απόφασης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία και αυτή η κατηγορία των επιχειρήσεων δεν θα υφίσταται την ταλαιπωρία του χαρτοβασιλείου και της περιπλάνησης στις δημόσιες υπηρεσίες. Πιο αναλυτικά, μέσω των One Stop Shop των επιμελητηρίων και των συμβολαιογραφείων ιδρύθηκαν 6.692 επιχειρήσεις. Τα πρώτα είναι αρμόδια για την έναρξη Ο.Ε., Ε.Ε. και τα δεύτερα για την ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ. Από αυτές οι 2.857 είναι Ο.Ε., οι 1.689 ΕΠΕ, οι 1.614 Ε.Ε. και οι 532 Α.Ε.Οι ελάχιστοι χρόνοι ίδρυσης εταιρειών είναι πρωτάκουστοι για τα ελληνικά δεδομένα. Για τις Ο.Ε. είναι 23 λεπτά, τις Ε.Ε. 27 λεπτά, τις ΕΠΕ 2 ώρες και τις Α.Ε. 6 ώρες.

Υπηρεσίες Μιας Στάσης

 CLOSE WINDOW




Ο επενδυτής μπορεί, λοιπόν, σε ελάχιστο χρόνο και με λιγότερο κόστος να συστήσει την επιχείρησή του απευθυνόμενος μόνο σε ένα σημείο για τις διοικητικές και οικονομικές του υποχρεώσεις.

Συνεκτικός κρίκος όλων των επιμελητηρίων και των συμβολαιογραφείων που αποτελούν τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης είναι το ηλεκτρονικό Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων. Μέσα από το ΓΕΜΗ λειτουργούν πέντε πληροφοριακά συστήματα υπουργείων και συνεργάζονται 71 φορείς. Το ΓΕΜΗ είναι μια μεγάλη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας. Ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επιμέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία. Έτσι, τα οφέλη είναι:
  • Μία ημέρα για την ίδρυση επιχείρησης αντί για 38.
  • Ένα σημείο επαφής για τον πολίτη αντί για οκτώ.
  • Μία διαδικασία αντί για 11.
  • Μειώνεται κατά 61,7% το κόστος σύστασης μιας ΕΠΕ.
  • Μειώνεται κατά 54,2% το κόστος σύστασης των Ο.Ε. και Ε.Ε.
  • Μειώνεται κατά 50,2% το κόστος σύστασης μιας Α.Ε.


Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ενοποιεί 59 μητρώα επιμελητηρίων, το μητρώο Α.Ε. 54 νομαρχιών και τα βιβλία εταιρειών σε 62 πρωτοδικεία της χώρας.

Ο επιχειρηματίας ανάλογα με τη μορφή της εταιρείας που θέλει να συστήσει απευθύνεται είτε στο οικείο επιμελητήριό του είτε στο συμβολαιογραφείο και με μία και μοναδική διαδικασία, αρκεί να είναι συνεπής στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις εξασφαλίζει τη σύσταση επιχείρησης και την άμεση έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε μία ημέρα ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη.

Τα βήματα για την ίδρυση
Χαρτοβασίλειο και υψηλό κόστος

Μέχρι τον Απρίλιο για να ανοίξει κάποιος μια Ο.Ε. έπρεπε να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
  1. Προέγκριση επωνυμίας στο Επιμελητήριο.
  2. Θεώρηση Καταστατικού στο Επιμελητήριο.
  3. Πληρωμή Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου στη ΔΟΥ.
  4. Πληρωμή Παράβολου στο Ταμείο Νομικών.
  5. Πληρωμή Παράβολου στο Ταμείο Πρόνοιας.
  6. Αίτηση δημοσίευσης καταστατικού στο Πρωτοδικείο.
  7. Ασφάλιση εταίρων στον ΟΑΕΕ.
  8. Λήψη ΑΦΜ και έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.
  9. Εγγραφή επιχείρησης στο Επιμελητήριο.
Αντίστοιχα για τη σύσταση μιας ΕΠΕ χρειαζόταν:
  1. Προέγκριση επωνυμίας στο Επιμελητήριο.
  2. Γραμμάτιο Προείσπραξης στο Δικηγορικό Σύλλογο (με κεφάλαιο άνω των 30.000 ευρώ).
  3. Υπογραφή Καταστατικού σε Συμβολαιογράφο.
  4. Θεώρηση Καταστατικού στο Επιμελητήριο.
  5. Πληρωμή Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου στη ΔΟΥ.
  6. Πληρωμή Παράβολου στο Ταμείο Νομικών.
  7. Αίτηση δημοσίευσης καταστατικού στο Πρωτοδικείο.
  8. Δημοσίευση καταστατικού στο ΦΕΚ.
  9. Ασφάλιση εταίρων στον ΟΑΕΕ.
  10. Λήψη ΑΦΜ και έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.
  11. Εγγραφή επιχείρησης στο Επιμελητήριο.
Επιπλέον για τη σύσταση μιας ΕΠΕ με κεφάλαιο 4.500 ευρώ το κόστος ήταν 786 ευρώ και μειώνεται κατά 255 ευρώ, καθώς καταργούνται τα παράβολα για τον προέλεγχο της επωνυμίας και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Διεκπεραίωση

Η Υπηρεσία Μιας Στάσης προσφέρει όλους τους δυνατούς τρόπους πληρωμής και διεκπεραιώνει αυτόματα και ηλεκτρονικά την απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους φορείς. Ο πολίτης μπορεί να καταβάλει το τίμημα με μετρητά, με επιταγή, με πιστωτική κάρτα και με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΓΕΜΗ (στην Τράπεζα Πειραιώς, είτε μέσω e-banking και phone-banking).

ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας / Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.