Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τι είναι τελικά η ACTA; [ΒΙΝΤΕΟ]

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες συζητήσεις γίνονται όσον αφορά τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο Διαδίκτυο και την ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών. Μιλάμε φυσικά για την ACTA, (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), μια συμφωνία η οποία έρχεται να αλλάξει κατά πολύ τα ιντερνετικά δεδομένα για όλους. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τίποτα για το τι ορίζει η ACTA , για αυτό πριν εξηγήσουμε το τι είναι ας δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει περισσότερο κατανοητό [ΒΙΝΤΕΟ]...


Ας πούμε πως αποφασίσατε να πάτε σε κάποια σχολή και να μάθετε ένα μουσικό όργανο. Πληρώσατε κανονικά τα μαθήματα σας και αποκτήσατε την γνώση. Αυτή τη γνώση αποφασίσατε να τη μεταλαμπαδεύσετε στα παιδιά σας, στη γυναίκα σας, σε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Από τη μια το κόστος των μαθημάτων και από την άλλη γιατί όχι? Κι όμως! Σύμφωνα με το ACTA είσαστε παράνομοι, καθώς δώσατε αυτή τη γνώση χωρίς πληρωμή. Δωρεάν δηλαδή, καθώς το ACTA την θεωρεί ιδιοκτησία (copyright) κάποιων και μόνο...
Σύμφωνα με το ACTA η πράξη σας αυτή θα θεωρείται παράνομη και επιβάλλει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης. Μάλιστα εκτός αυτού, θα έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης της σχολής μουσικής που σας δίδαξε (επί πληρωμή), να σας ζητήσει αποζημίωση, επειδή δώσατε τη γνώση που σας έδωσε (επί πληρωμή), αλλού (δωρεάν).

Θα μου πείτε και πως θα μάθουν αυτοί αν εσείς μάθατε στο παιδί σας το μουσικό όργανο που μάθατε στη σχολή; Σύμφωνα με το ACTA και πάλι, από τη στιγμή που με κάποιο τρόπο ανακατευτήκατε σε κάποιο copyright (στη διδασκαλία μουσικής στο παράδειγμα μας), θα παρακολουθείστε ηλεκτρονικά. Όσο λοιπόν και παράλογο να σας ακούγετε , θα παρακολουθείστε τηλεφωνικά τόσο εσείς, όσο και το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον, ούτως ώστε εάν σύμφωνα με τη λογική του ACTA, έχετε παραβεί πνευματικά δικαιώματα, θα υποστείτε τις συνέπειες , οι οποίες μπορεί να είναι από χρηματικά ποσά, έως και φυλάκιση.

Πως λοιπόν , η ACTA έρχεται και εφαρμόζεται στο διαδίκτυο; Είναι απλό. Ας υποθέσουμε ότι αντιγράψατε ένα αρχείο που βρίσκεται σε κάποια δικτυακή τοποθεσία. Ωστόσο, δεν το αφαιρέσατε, αλλά το αντιγράψατε μόνο. Κι όμως σύμφωνα με το ACTA, θεωρείται ότι παραβιάσατε πνευματικά δικαιώματα. Αν αυτό το αρχείο το ανεβάσετε σε κάποια άλλη ιστοσελίδα (τη δική σας, σε κάποιο forum, στο Twitter/Facebook, YouTube κλπ), τότε δεν αρκεί απλά να κατέβει το αρχείο, μα πρέπει η ιστοσελίδα να τεθεί εκτός λειτουργίας και μαζί μ εσάς να παραπεμφθεί και ο ιδιοκτήτης της σελιδας αυτής. Αν αναρωτιέστε πως θα αναγνωρίσουν πως καποιο αρχείο είναι προστατευμένο με copyright αυτό είναι εύκολο καθώς θα γίνεται ηλεκτρονικά και σύμφωνα με τη νομοθεσία του ACTA, ο παροχος σας (η εταιρεία που πληρώνετε για πρόσβαση στο διαδίκτυο), θα ελέγχει (ηλεκτρονικά) τα πάντα που αφορούν τα εισερχόμενα και εξερχόμενα στον υπολογιστή σας και θα έχει δικαίωμα να σας κόψει τη πρόσβαση άμεσα και στη συνέχεια να επωμιστείτε τις ανάλογες κυρώσεις. Μάλιστα αυτά τα δεδομένα, θα μπορεί ο παροχος σας να τα δίνει με μια απλή αίτηση ακόμα και στον υποτιθέμενο θιγόμενο (εταιρεία), χωρίς εισαγγελική απόφαση.

Αν παρ όλα αυτά έχετε ακόμα απορίες σχετικά με την ACTΑ, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο , τ οποίο επεξηγεί με πολύ απλό τρόπο, ώστε να γίνει αντιληπτό τι είναι το ACTA και τα ολέθρια αποτελέσματα της εφαρμογής του (με Ελληνικούς υπότιτλους)



πηγή:nicolas-arathan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.