Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Χωρίς τέλος η «φάμπρικα» αποκατάστασης αποστράτων

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20110920/low/newego_LARGE_t_1101_53815861.JPG

1.853 πράξεις για διοικητική και βαθμολογική αποκατάσταση έχουν κατατεθεί από αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς τα τελευταία 5 χρόνια. 8 προσφυγές κατά μέσο όρο την εβδομάδα...


Η «βιομηχανία αποκατάστασης αποστράτων» εξακολουθεί να λειτουργεί επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τεράστια ποσά που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει υπολογίσει με ακρίβεια! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΣ, την τελευταία πενταετία έχουν προσφύγει στα δικαστήρια 1.853 απόστρατοι. Κατά μέσο όρο κάθε βδομάδα κατατίθενται οκτώ πράξεις για διοικητική και βαθμολογική αποκατάσταση!
Η «βιομηχανία» αυτή εκτός του ότι χαρίζει βαθμούς, αναδρομικά και προσαυξήσεις στις συντάξεις των στρατιωτικών, απασχολεί εκατοντάδες στελέχη για τη λειτουργία ενός πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού συστήματος.
Μέχρι και 15 χρόνια μετά την αποστρατεία τους οι στρατιωτικοί εξακολουθούν να απασχολούν την υπηρεσία διεκδικώντας τη συνταξιοδοτική και ηθική τους αποκατάσταση, καθώς κάνουν χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας που επιτρέπει τη λειτουργία της «βιομηχανίας επανακρίσεων».

Χωρίς τέλος η «φάμπρικα» αποκατάστασης αποστράτων

Μέχρι σήμερα στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αξιωματικοί όταν αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία ή κρίνονται δυσμενώς σε μικρότερους βαθμούς κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που τους παρέχει η νομοθεσία και σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση αποκατάστασης αποσκοπώντας κυρίως στην οικονομική τους βελτίωση, συνταξιοδοτικά.
Αποτέλεσμα είναι ο κάθε αποστρατευόμενος να εξακολουθεί να απασχολεί την υπηρεσία και τα δικαστήρια, με διαδοχικές ενέργειες επανάκρισης και επανάληψης κρίσεών του, επί μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αποστρατεία του (και άνω των 15 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις) με σημαντικό γραφειοκρατικό και οικονομικό κόστος. Ειδικότερα:
Την τελευταία 5ετία κατατίθενται, κατά μέσο όρο, περίπου 8 πράξεις κατά εβδομάδα οι οποίες ακολουθούνται από πλήθος παρεπομένων πράξεων, ήτοι εισηγήσεων στα Συμβούλια, αντικρούσεων στα δικαστήρια, κρίσεων ? επανακρίσεων, σύνταξης πινάκων από τα Συμβούλια, κύρωσης των πινάκων, κοινοποιήσεων ανά τη Χώρα, σύνταξης ? υπογραφής και δημοσίευσης Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, σχετικών Εγκυκλίων...
Το όλο θέμα κατά μέσο όρο και κατ' έτος μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες εργατοώρες, 40.000 σελίδες εγγράφων και απασχόληση όλης της κλίμακας της Ιεραρχίας, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των διοικητικών δικαστηρίων, του ΝΣΚ, του Εθνικού Τυπογραφείου, των Ταχυδρομείων και των Φρουραρχείων. Με τη «βιομηχανία επανακρίσεων» αυξάνεται σημαντικά το οικονομικό κόστος του Δημοσίου διότι οι αξιωματικοί που δικαιώνονται, ενώ βρίσκονται στην κατάσταση της αποστρατείας, θεωρείται ότι υπηρέτησαν περισσότερα χρόνια, λαμβάνοντας 1, 2, ή και περισσότερους βαθμούς και μεγαλύτερη σύνταξη.
Οι αξιωματικοί, πέραν των αναφορών τους, απασχολούν συνεχώς, είτε τηλεφωνικώς είτε διά ζώσης, την υπηρεσία αλλά και τα δικαστήρια, για τα θέματά τους, με μεγάλο κόστος σε χρόνο απασχόλησης.
Στοιχεία
Στη «βιομηχανία επανακρίσεων αξιωματικών» στέκεται επίμονα η τρόικα. Ενώ έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για το κόστος λειτουργίας της τα οποία ουδέποτε έλαβε από το υπουργείο Αμυνας τώρα απαιτεί την κατάργησή της σε μια γενικότερη προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών εξόδων των υπουργείων. Η τρόικα θεωρεί ότι άμεσα θα μπορούσε να καταργηθεί:
Το δικαίωμα διοικητικής ή ενδικοφανούς προσφυγής των αξιωματικών καθώς η διαδικασία αυτή το μόνο που επιτυγχάνει είναι χρονικές καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά προβλήματα αφού οι συγκεκριμένες προσφυγές κρίνονται σχεδόν στο σύνολό τους αβάσιμες.
Το δικαίωμα υποβολής αναφοράς διαγραφής δυσμενών στοιχείων.
Η τρόικα θεωρεί ότι οι στρατιωτικοί, όπως και υπόλοιποι πολίτες, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος της προσφυγής στη δικαιοσύνη.
Ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί μέσω της νομοθεσίας όσοι στρατιωτικοί δικαιώνονται από τα δικαστήρια να δικαιούνται κρίση και προαγωγή μόνο κατά έναν βαθμό, με δεδομένο ότι δεν άσκησαν ως εν ενεργεία τα καθήκοντα ανωτέρων βαθμών.
Νομοθεσία
Κατάργηση της ρύθμισης ζητεί η τρόικα
Η τρόικα ζητεί την κατάργηση και των τεσσάρων δυνατοτήτων που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία για διοικητική - βαθμολογική αποκατάσταση των αξιωματικών και για τις δυσμενείς κρίσεις. Πρόκειται για κατάργηση των δικαιωμάτων:
  • Προσφυγής εντός 2 μηνών από της κοινοποίησης της κρίσης που εξετάζεται από ανώτερο δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Επανακρίσων. Οι προσφυγές αυτές σε ποσοστό άνω του 97% κρίνονται αβάσιμες.
  • Υποβολής αναφοράς για διαγραφή δυσμενών στοιχείων εντός 5ετίας από της κοινοποίησης του αιτιολογικού της κρίσης ή της επανάκρισης. Αυτή εξετάζεται με διαταγή ΕΔΕ από τα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων. Επ' αυτού στο παρελθόν γίνονταν δεκτές και αιτήσεις θεραπείας ή ιεραρχικές προσφυγές, κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 2690/99 . Από το 2005 εκκρεμεί αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ' αριθ 156/2005), η οποία όμως δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από τον υπουργό Αμυνας για αποδοχή ή μη και έχουν ανασταλεί οι εξετάσεις αιτήσεων θεραπείας.
  • Αίτησης διαγραφής στοιχείων με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2472/97, περί προσωπικών δεδομένων, που αποτελεί γενικότερο δίκαιο, μη υφιστάμενης ρητής διάταξης νόμου ή γνωμοδότησης ΝΣΚ που να το απαγορεύει. Στην περίπτωση αυτή δεν υφίστανται χρονικοί ή άλλοι περιορισμοί.
  • Αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ και στα Διοικητικά Εφετεία της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 18/89, εντός 2 μηνών από της κοινοποίησης της δυσμενούς επανάκρισης.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ/ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.