Τα στοιχεία
Τα στοιχεία του υπουργείου τα οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ» - δείχνουν ότι το 41,45% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (63 σε σύνολο 152) έχουν λήξει χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ή υπογραφής νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Για 45 συμβάσεις που «καλύπτουν» μεγάλους κλάδους, οι όροι εργασίας ρυθμίστηκαν κυρίως μέσω ατομικών συμφωνιών. Το ίδιο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει έως τον Ιούνιο και για τις άλλες 10 + 8 συμβάσεις, αν δεν υπάρξουν έως τότε συλλογικές ρυθμίσεις μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των βασικών - κλαδικών μισθών και των 4 επιδομάτων (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) που διατηρούνται με βάση το νέο νόμο. Οι κλάδοι που έχουν μείνει χωρίς κλαδικές συμβάσεις «καλύπτουν» μεγάλους τομείς -τόσο των υπηρεσιών όσο και της βιομηχανίας- ενώ η «τύχη» των υπόλοιπων 89 συμβάσεων (που ακόμη ισχύουν) θα «κριθεί» από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την πρόωρη ή μη καταγγελία τους.
Οι μειώσεις
Η λήξη της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και η μη σύναψη νέων, ευνοεί την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων στην αγορά, όπου καταγράφονται μειώσεις μισθών της τάξης του 20% έως 28% είτε μέσω της υπογραφής είτε μέσω της τροποποίησης ατομικών συμφωνιών. Οι επιχειρήσεις επιδιώκοντας να μειώσουν περαιτέρω (έως και 50%) το κόστος μισθοδοσίας, αξιοποιούν τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία τόσο στις νέες προσλήψεις (το 51,61% των νέων προσλήψεων είναι μειωμένου ωραρίου και αντίστοιχα μειωμένου μισθού) όσο και για το υπάρχον προσωπικό (έχει αυξηθεί η μετατροπή των συμβάσεων σε βάρος της πλήρους απασχόλησης και ολόκληρου του μισθού σε ποσοστά έως 149% σε σύγκριση με το 2011).
Κρίσιμο δίμηνο
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρεί ως «ιδιαίτερα κρίσιμο» το επόμενο δίμηνο. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι τον Ιούνιο θα αξιολογηθεί το εύρος των μειώσεων των μισθών που θα έχουν γίνει σε εφαρμογή του νέου νόμου από τις 14 Φεβρουαρίου και μετά. Τότε θα κριθεί αν θα ληφθούν και νέα μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας πέρα από τον καθορισμό δια νόμου (ύστερα από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων) των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ που για πρώτη φορά έγινε με την επιβολή της μείωσης του 22% (και 32% για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών) και έχει «κλειδώσει» να γίνεται, στο εξής για όσο χρόνο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, με βάση το νέο Μνημόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.